香港長跑網  - 長跑長友

樓主: LL3578

2012.3.25 第36屆畢拿山( 古蹟 ) 越野長跑賽 2012

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2012-3-16 06:49 發表

講得啱, 當年就係小弟帶住一名精英女跑手, 結果跑錯路,
累佢無咗個冠軍...

因為條路有其他行山人士, 由於速度快, 根本睇唔切地下ge 藍點、白點,
只係瞥到前面身影, 於是跟埋去, 結果...

不過 ...

Thank you rockiec ching.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2012-3-16 12:55 發表
多謝rockiec ching,咁如果跑少咗,會唔會無成績架?有冇D check point 要過呢?
問得真係好, 即使有check point 都無用,
因為佢地採用環保條碼計時, 起跑無得check,
所以早咗10分鐘起跑都check唔到, 係咪好有問題呢!

兩個水站可能會有工作人員做check point,
即係响金督馳馬徑頭尾, 所以都係check唔到你跑少咗、多咗!

即使有, 因為無晶片計時, 要用人手抄, 好多時會抄錯!
又係不了了之!

除非cat ctse精英跑手, 可以問鼎三甲, 其他時間對成績無影响,
所以唔駛擔心!

要擔心ge 反而係天氣, 呢排又大霧又濕, 試過有一年仲落大雨,
成條金督馳馬徑都係水氹, 好多人坳柴!

而且條路有啲位好窄, 人多爭路, 少不免會有碰撞, 擦傷擦損在所難免!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

原帖由 rockiec 於 2012-3-17 08:13 AM 發表
    問得真係好, 即使有check point 都無用,
    因為佢地採用環保條碼計時, 起跑無得check,
    所以早咗10分鐘起跑都check唔到, 係咪好有問題呢!

兩個水站可能會有工作人員做check point,
    即係响金督馳馬徑 ...

又係喎咁多人点"Do"條碼
    多謝rockiec Ching 提醒~~

升級   11.2%

奮鬥
  • 簽到天數: 42 天

原帖由 chengtszhang 於 2012-3-15 14:47 發表
    Hkdrc 通知我,running pack was sent to me on 5.3.2012
    但是,我現在仍未收到,

好驚無得玩

恒恒

有冇check到你自己組別和編号,我都未收到但有編号和組別,咁佢地点處理?

升級   18.95%

該用戶從未簽到

今朝去左試路,金馬徑又濕又多泥濘,成條路我一個人跑都要好小心
    話說見到一個外國跑手一路用藍色噴漆沿路mark checkpoint

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

除非cat ctse精英跑手, 可以問鼎三甲, 其他時間對成績無影响,
    所以唔駛擔心!

要擔心ge 反而係天氣, 呢排又大霧又濕, 試過有一年仲落大雨,
    成條金督馳馬徑都係水氹, 好多人坳柴!

rockiec ching 我當然唔係精跑手啦,我係驚限時之前完成唔到,可能跑多咗咁就攞唔到個奬牌咋。
    仲有我跑過一次LEE條路好似唔係好覺金督馳馬徑有D好斜既位喎,唔通我地跑錯咗?

升級   37.15%

該用戶從未簽到

請問跑過呢條路既CHING CTSE,
    跑呢條路有冇需要戴勞工手襪呀?
    我怕落山要用手扶住D樹枝

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

香港長跑會服務真差強人意

我已經通知該會我收不到跑手包,但該至今仍未聨絡我處理方法。我已付了款,但跑期將至,都唔知點算。以後都唔參加該會舉辦的比賽。

恆恆

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 eddiefan 於 2012-3-19 08:32 發表

唔需要.
    唔同 Action Sprint / Hysan Healthy Run.

前者要戴頭盔手套, 後者著長褲好啲.
    哩個基本上同跑山賽, 差不多......

升級   11.2%

奮鬥

原帖由 chengtszhang 於 2012-3-19 18:50 發表
    我已經通知該會我收不到跑手包,但該至今仍未聨絡我處理方法。我已付了款,但跑期將至,都唔知點算。以後都唔參加該會舉辦的比賽。

恆恆

睇下個list有冇你個名,有就唔使怕,我都係今日收到!
    http://www.hkdrc.org/chi/Downl/248.pdf

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

回復 130# 的帖子

多謝你 阿何

但HKDRC的何小姐話 她在3月5日已將我的確認信寄給我。所以我相信我的信件已失掉。

恆恆

升級   11.2%

奮鬥

我只有号碼布,宣傳單張,冇確認信!只要你網頁有你編号,冇可能唔比你玩!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 lawrence516 於 2012-3-17 15:10 發表
    今朝去左試路,金馬徑又濕又多泥濘,成條路我一個人跑都要好小心
    話說見到一個外國跑手一路用藍色噴漆沿路mark checkpoint

有無問佢係咪為咗呢場賽事而噴呢? 有無check過係咪跟藍點跑呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2012-3-19 08:23 發表
    rockiec ching 我當然唔係精跑手啦,我係驚限時之前完成唔到,可能跑多咗咁就攞唔到個奬牌咋。
    仲有我跑過一次LEE條路好似唔係好覺金督馳馬徑有D好斜既位喎,唔通我地跑錯咗?  ...

報名表、章程睇唔到有時限喎, 唔駛驚跑唔晒!
    以往跑兩個幾鐘, 大有人在!

除咗開跑上落陽明山莊、上落大風坳係上落斜外,
    金督馳馬徑山路段一般比較平, 過咗寶馬山之後,
    會有少少斜, 但好短!

去到石礦場, 就係咁落斜... 再入番金督馳馬徑另一山路段
    基本上都係平路, 加十數級梯級啫, 即係你無跑錯!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiefan 於 2012-3-19 08:32 發表

呢段賽道好少落山路段, 反而馬路落斜多啲!
    所以唔需要搵樹枝借力!

不過金督馳馬徑山路段有樹根、石頭之類, 會容易絆倒,
    戴咗勞工手襪就算跣低會無咁傷!

升級   93.68%

奮鬥
  • 簽到天數: 5 天

放心啦,金督馳馬好安全,actually 整個賽道都好好跑,而且咁多人一定吾會走失,不過有一個 shortcut 要小心,上年有啲消防老友轉錯灣跑多咗1km...

升級   37.15%

該用戶從未簽到

唔該晒幾位CHING,
    因為尋日跑完Hysan Healthy Run
    有D擔心

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 rockiec 於 19-3-2012 23:10 發表

報名表、章程睇唔到有時限喎, 唔駛驚跑唔晒!
    以往跑兩個幾鐘, 大有人在!

除咗開跑上落陽明山莊、上落大風坳係上落斜外,
    金督馳馬徑山路段一般比較平, 過咗寶馬山之後,
    會有少少斜, 但好短!

...
    唔該晒rockiec ching我仲以為限兩小時完成添,敢都無咁驚。希望LEE幾日好天,D路無咁爛啦。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 jogging_cat 於 2012-3-20 13:28 發表
    唔該晒rockiec ching我仲以為限兩小時完成添,敢都無咁驚。希望LEE幾日好天,D路無咁爛啦。

X2

未跑過! 會唔會盪失路架

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

呢個雖然都有唔少斜路,但同前日希慎果D山路差好遠,基本上你有力係全程可以跑的,但希慎 21K,有兩三K我自問係有力都無信心跑的,有D位仲要扶住樹枝添.....!!
    原帖由 eddiefan 於 2012-3-20 01:50 發表
    唔該晒幾位CHING,
    因為尋日跑完Hysan Healthy Run
    有D擔心