香港長跑網  - 長跑長友

如何將計時晶片不用解出鞋帶就穿上(扣上)?

升級   28.6%

該用戶從未簽到

因為懶得解鞋帶
想問今次的晶片是否可以不用解出鞋帶就穿上?
或者有什麼輔助工具可以在鞋帶上夾上計時晶片? 例如之前有人賣過, 放Nike+晶片的綁在鞋帶上的盒仔?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我試過一次跑澳門馬拉松,那時是用黑色晶片(直徑較大)
    我照指示綁在鞋帶上
    點知太貼腳面,跑完被弄到腳面紅腫…..

之後我不會再綁在鞋帶上
    我用橡根先雙圈綁一面再用包膠鐵線綁另一面  (雙圈:先單圈住晶片一邊,橡根另一面穿過鞋面的鞋帶,再圈過全個晶片)
    一剛一柔就又不會緊又不會脫

另外長跑網之前入會迎新禮品 閃光晶片帶 送
    應該都幾好用的

Kin in Running

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我係澳門馬拉松著左壓力褲,晶片夾放在襪和褲之間,完全無阻礙。

升級   98.9%

該用戶從未簽到

我舊年都係用包膠鐵線綁住d鞋帶,好方便呀

升級   28.6%

該用戶從未簽到

跑跑下丟失就慘了.........

升級   28.6%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2012-1-20 10:11 發表
    我試過一次跑澳門馬拉松,那時是用黑色晶片(直徑較大)
    我照指示綁在鞋帶上
    點知太貼腳面,跑完被弄到腳面紅腫…..

之後我不會再綁在鞋帶上
    我用橡根先雙圈綁一面再用包膠鐵線綁另一面  (雙圈:先單圈住晶片一邊,橡 ...

試下先...不怕感應不到成績嗎?

升級   28.6%

該用戶從未簽到

請問還有補充嗎...

升級   63.68%

該用戶從未簽到

唔知呢度有冇偉大的跑友...會影張相post上黎俾各位參考呢

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

咁巧我在穿鞋帶又取了晶片
    就影影啦

雙圈 晶片

登錄/註冊後可看大圖

雙圈 鞋帶

登錄/註冊後可看大圖

完成圖

登錄/註冊後可看大圖

Kin in Running

升級   39%

該用戶從未簽到

我今天也收到晶片,我反而擔心今年嘅晶片會唔會太單薄?靠2端少少膠連住中間圓形的晶片...
    如果受到意外撞擊,或者比人唔小心high到,中間粒晶片會唔會好易被"片"出來?

升級   28.6%

該用戶從未簽到

那我們可以把晶片含在口裡面跑.......請接受洗禮, 啊們

升級   47.2%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

我想問若我到時帶臂套,將晶片放入去,那樣OK嗎?SORRY, 我第一次參加乜都唔知,請指教

升級   74.6%

開心
  • 簽到天數: 30 天

晶片應該是RFID的技術, 也是經過Radio Frequency 來讀你的編碼。
    RF有可能被不同的物料阻礙, 吸收或減弱。本人就一定會將晶片露天, 讓大會最直接來讀編碼, 如果因收藏, 並影響個人成功, 那就一壳眼淚了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pppx123 於 2012-2-1 09:50 發表
    我想問若我到時帶臂套,將晶片放入去,那樣OK嗎?SORRY, 我第一次參加乜都唔知,請指教

咁高位置相信一定感應唔到會白跑! 小弟在國內跑馬拉松,拿號碼布好多時會場都有一張地氈俾人試晶片,我最高放在衭袋都感應到及打出參賽者名字及賽號,建議閣下不要考個晶片,以免白跑! 小弟經常用魔術貼晶片帶扣在腳眼對上,容易除下來取回按金,今次渣打的晶片都不用還又不需按金,還是乖乖地預先綁在鞋帶上吧。

升級   47.2%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

多謝師兄指教,好在問下姐, 不然真係白跑了……
    等週未試下CHING 們的方法扣上鞋上吧!

升級   88.6%

該用戶從未簽到

最方便就係搵兩條鐵線仔綁係鞋帶度..
    好多年都係咁做... 好穩陣, 易裝易除, 又唔會 un 住, 又唔洗花錢.

升級   28.6%

該用戶從未簽到

原帖由 pppx123 於 2012-2-1 09:50 發表

我都話你可以
    可以把晶片含在口裡面跑.......請接受聖體, 啊們.....

升級   28.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2012-2-1 10:54 發表

咁高位置相信一定感應唔到會白跑! 小弟在國內跑馬拉松,拿號碼布好多時會場都有一張地氈俾人試晶片,我最高放在衭袋都感應到及打出參賽者名字及賽號,建議閣下不要考個晶片,以免白跑! 小弟經常用魔術貼晶片帶扣在 ...

---
    這個香港哪裡買?幾錢到?

升級   21.05%

該用戶從未簽到

無論用什麼方法, 請肯定晶片在長跑過程中不會因長時間擺動或磨擦而脫掉, 我上次跑狄士尼前面位人兄開跑二百米後晶片脫掉, 佢立即急停烏低身執, 大家知開跑二百米人與人之間距離係幾近啦, 我在無得避情況下撞到飛前越過佢再翻滚兩周(佢烏低身所以冇事)....請大家小心處理

升級   82.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Bmtc 於 2012-2-1 21:14 發表

---
    這個香港哪裡買?幾錢到?

I used this method, similar to "Leung Gor's 魔術貼晶片帶". I've tested it and found it very hard to loose unless you detach the 魔術貼 by great force.

If Ching/Ctse find this useful please help me to 'Push' this post and introduce to other runners.

The
    魔術貼 is very cheap (HK$ 15 for 10 pcs), it can find easily in "$10 Store"

If you have other good methods, please share with us here

Happy Marathon everyone and I am looking forward for the fun this SUN!!