香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kennysze

第八次長跑一萬公里(累積至22年8月31日共71580公里)

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-3-4 22:21 發表
    其實都係兩個圈,好簡單,點會花呢!?

睇落好簡單...實際D路係左轉右轉...高低起伏...少少崎嶇!

升級   0%

開心

2012年3月4日,今日可算是運動日了,朝早跑去北橋,然後行去荃灣打羽毛球,然後跑回青衣飲茶。飲完茶後坐港鐵到銅鑼灣跑上香港網球中心同一班跑友會合,再一同跑RTI大圈,完成後跑回銅鑼灣乘車回家。是日共跑48公里!

一班跑友匯集於香港網球中心,認識的包括:火兄、Kevin師兄、Jacky師兄、Joe師兄、大圍師兄。

登錄/註冊後可看大圖

印象最深刻便是沿途有幾處地點都出現泥濘路段

登錄/註冊後可看大圖

完成後雙腳都佈滿泥濘

登錄/註冊後可看大圖

銅鑼灣-->香港網球中心-->RTI大圈-->銅鑼灣 路線圖(此段路程43公里)

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

開心

澳門也是一個不錯的跑步地方!!!

11年4月2日趁金光飛航做優惠,100元來回澳門,環跑澳門,共七十一公里!!

早上乘七時的船去,然後便開始四圍跑,跑了很多地方,行了一些郊野公園行山徑,還去看熊貓,跑過「澳乙水」大橋,全天都以雙腳做交通工具,最後跑回碼頭,坐晚上八點船回港,共跑了71公里。
    很愛用這種方式去遊覽一個地方,在有限的時間裏,可以看到更多的景物,對走過的街道印象也很深刻,看到喜愛的地方停下來慢慢看,餓了就找地方吃東西,也讓雙腳有休息的機會,實在太好了!

雖然有優惠,但早上七時坐船,沒甚麼乘客

登錄/註冊後可看大圖

跑上大環山郊野公園

登錄/註冊後可看大圖

郊野公園的路修得非常好

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

乙水仔的最高點

登錄/註冊後可看大圖

路線指示都算清楚

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

跑回乙水仔碼頭

登錄/註冊後可看大圖

路線圖

登錄/註冊後可看大圖

good ^^  發表於 2013-1-29 13:45

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 4 天

Kenny sir , 你呢D係正宗0既跑步自由行喔~~!厲害,去到陌生既地方都照跑,是否提前先計劃路線?

升級   69.25%

該用戶從未簽到

豬扒通粉、車仔麵好正wor...kenny師兄果然去到邊...跑到邊!勁!咁有無跑去手信街,逐間試食呀!

升級   12.67%

該用戶從未簽到

kenny c兄,你個blog好似旅遊雜誌咁。有玩有食仲有靚仔靚女,真係好正。加油呀!!一萬公里!!

升級   0%

開心

Jacky,師兄,有大概想跑的路線,最重要是會先下載果個地區的地圖在手機上,之後可以開番個GPS來搵路,最少知道自己的位置,咁樣就點跑都唔驚!!
    班長, 我跑到見到多人食O既店就入去食,包保萬無一失!
    Joe師兄,哈! 我就係鐘意咁樣跑!!  靚仔靚女就靠大家來一齊跑啦!!

升級   68.33%

該用戶從未簽到

回復 228# 的帖子

Kenny sir,
    你真懂得安排生活享受生命, 我都被你感染到跑步的動力和樂趣了.
    小二班長周六唔得閒阿,
    本來唸住漏佢陪我跑你哋地盤星期六嗰個約跑,(路線十分吸引呀) 再次挑戰自己.
    唸住如果佢得既話, 我都漏埋南區的師兄一齊過來跑架.
    係啦, 星期六你出營未架, 你會唔會去跑呀?

升級   0%

開心

星期五下午出營,星期六約了朋友十點左香港仔食魚蛋粉!
    我都計劃跑過去,但路線未定,有興趣嗎?

原帖由 阿貓 於 2012-3-6 20:28 發表
    係啦, 星期六你出營未架, 你會唔會去跑呀?

升級   69.25%

該用戶從未簽到

「一萬公里旅遊雜誌」既主意唔錯~~~kenny哥哥,你可以整理全港既四圍跑路線,加埋沿途既景點及美食介紹。

當你完成一萬公里後...可以出一本雜誌...(癲友每人一本)

升級   17%

奮鬥
  • 簽到天數: 15 天

原帖由 kennysze 於 2012-3-6 18:40 發表
    Jacky,師兄,有大概想跑的路線,最重要是會先下載果個地區的地圖在手機上,之後可以開番個GPS來搵路,最少知道自己的位置,咁樣就點跑都唔驚!!
    班長, 我跑到見到多人食O既店就入去食,包保萬無一失!
    Joe師兄, ...

Kennysze,

請問用乜野 apps 下載地圖到手機上,之後可又開番個GPS來搵路 ??

可否講解多 D,因為我 4 月要去外地跑,厘個方法好有用

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 chusiuyee 於 2012-3-6 22:58 發表

可以出一本雜誌...(癲友每人一本)

好提議, 舉貓腳讚成

升級   68.33%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 kennysze 於 2012-3-6 22:36 發表
    星期五下午出營,星期六約了朋友十點左香港仔食魚蛋粉!
    我都計劃跑過去,但路線未定,有興趣嗎?

好有興趣相信喺你哋帶領下我可以再破上星期的記錄,
    如無意外, 我跟南區師兄佢哋8點開跑先, 再嚟遇你哋,
    我要同南區師兄溝通一下, 再同你匯報.hgj091" />" />hj

施sir , 有小小提議, 不如跑入赤柱, .(純粹提下,)..

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 chusiuyee 於 2012-3-6 22:58 發表
    「一萬公里旅遊雜誌」既主意唔錯~~~kenny哥哥,你可以整理全港既四圍跑路線,加埋沿途既景點及美食介紹。

當你完成一萬公里後" />" />...可以出一本雜誌...(癲友每人一本)
    Kenny sir 很開心能够成爲你的一萬公里其中的一份子∼∼∼!小二班長的提議不錯喔「一萬公里旅遊雜誌」,到時出一本雜誌......成爲跑步達人^_^

升級   0%

開心

班長,笑死人了! 不過諗過整晒同我一齊跑過朋友O既樣落去,都應該幾得意!

orgafish師兄,我用iphone,有隻GPS軟件叫motionX GPS,佢最強的地方就是可以下載地圖,在離線時使用,簡單易用,強烈推介,如果用落有乜問題,歡迎交流啊!

阿貓等你消息,總之我十點要到香港仔就得!!!

Jacky, 哈! 相信我地仲有好多機會一齊跑!!!

升級   0%

開心

阿貓,因我要十點到香港仔,可考慮8點半由赤柱做起點,跑出香港仔,大概十公里左右,你地跟住可以繼續跑番出中環!! 

原帖由 阿貓 於 2012-3-6 23:11 發表
    不如跑入赤柱

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-3-6 23:20 發表
    班長,笑死人了! 不過諗過整晒同我一齊跑過朋友O既樣落去,都應該幾得意!

...

kenny哥哥.....只要小二「一聲號令」.....全部癲友會訓身做編輯及整理,

「一萬公里旅遊雜誌」可將曾一起跑過既朋友「嘜頭」key 係 lego人仔身上,勁可愛!

我地「癲地會」係時候出雜誌,推廣長跑(四圍跑)既好處!

升級   68.33%

該用戶從未簽到

但是,,,,但這起點對南區師兄應該就不太方便, 我同你就無所謂, 反正都是要坐車. 我同南區師兄講咗起跑到謝記遇你哋再一齊跑的.....未有回覆, 可能佢哋同周公一齊玩緊
    赤柱.....我只是提議吓咋, 唔一定要入去 ,

原帖由 kennysze 於 2012-3-6 23:32 發表
    阿貓,因我要十點到香港仔,可考慮8點半由赤柱做起點,跑出香港仔,大概十公里左右,你地跟住可以繼續跑番出中環!! 

升級   0%

開心

班長,我依家一萬公里一半也沒有,慢慢來啦!
    阿貓, 我只能在十點前跑,食完魚蛋粉之後要趕著回家去了!!!