香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

渣打全馬挑戰組精英區資格問題

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

想請問大家知唔知今年既資格有無變,因為前兩年3:15都入到 ,上一年跑3:13,今日去取號碼布,無左精英區個印,有點不明白。
    +1 0
    上一篇︰慢速新手報到!!下一篇︰今年渣馬件衫個款好似一般般哦

升級   100%

該用戶從未簽到

前兩年只要+330 已經可以入精英區, 唔知點解今年好似無咗...

升級   40.5%

該用戶從未簽到

maybe sub3 ma!

升級   40%

該用戶從未簽到

前兩個星期我打過電話去田總問,這次全馬是否還設330內可到精英區,回答是這次男的要3小時內,女的要330內的才可以,也就是有獎金發的才可以,所以要早些去排前面啦.

升級   21.85%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

或因為舊年好多人走到330內,應有4-500人

升級   0%

開心

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

回復 6# 的帖子

應該以下資格可以入到精靈區:
    1. 田總排名頭10
    2. 上年渣馬組別頭10
    3. 男子sub3, 女子sub330
    4. 特邀

升級   7.89%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2012-1-28 22:53 發表
    應該以下資格可以入到精靈區:
    1. 田總排名頭10
    2. 上年渣馬組別頭10
    3. 男子sub3, 女子sub330
    4. 特邀

i was shocked when i know such change this year........
    i was so angry for such change

HKAAA made it sub 330 for elite start for last two years.........
    if they started such as change at the very beginning...i think it would be reasonable.........
    many runners guess they can have elite area this year.......

really disappointing HKAAA........

升級   0%

開心

原帖由 runningman 於 2012-1-28 23:03 發表

i was shocked when i know such change this year........
    i was so angry for such change

HKAAA made it sub 330 for elite start for last two years.........
    if they started such as change at t ...

X2

升級   0%

該用戶從未簽到

我拎左號碼布後就發現同一問題,立刻致電一些"疑似精英"的跑友問過一番......上年跑308果位竟然都冇份,我32x呢d算吧啦

我都對今年的精英界線改變有d意外,亦失左少少預算,不過又唔覺得有乜好嬲,上年由於天氣奇好至會產生大量sub330跑手,據說有5百幾人,如果今屆全部上陣一定迫爆精英區。

個人覺得按情況調節精英界線冇話不可既,今年做唔到"精英"而又想做好時間的話,咪早d準備上線囉。

升級   7.89%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2012-1-29 01:00 發表
    我拎左號碼布後就發現同一問題,立刻致電一些"疑似精英"的跑友問過一番......上年跑308果位竟然都冇份,我32x呢d算吧啦hgjD121" />" />hj

我都對今年的精英界線改變有d意外,亦失左少少預算,不過又唔覺得有乜好嬲,上 ...

the main thing is.....being a "professional" sports assoication........
    i was quite surprise of how HKAAA define elite (for SCM).......

the definition of elite is depending on how many people using elite zone......not being a level a standard....
    if they set the elite zone standard same as this year at the very begin.......then it is reasonable and persuasive

i was quite surprised when they set elite zone as sub 330 at the first year.......
    i can't think of why sub 330 was elite........last year also the same.......
    but then this year change to prize-money runner........
    no standard at all or suddenly being standard...........shame of it

yes you are right.....we can't argue........

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

正面來睇,係好事!証明香港跑手整體進步左!不過如果佢早點公佈好D,唔駛大家取號布時咁失望!
    大家努力吧!

升級   100%

該用戶從未簽到

舊年有位國內跑手問點樣可以排到裡面(精英區),
    我話只要你跑到+330, 第二年就可以排到精英區啦!

呢位國內跑手表現得異當興奮, +330應該係佢ge 上年目標時間...
    點知今年攪成咁, 好似(香港人/渣打/田總?)扼咗佢!
    點解渣打/田總唔公開解釋下呢?

升級   42.2%

開心
  • 簽到天數: 355 天

想問下10公里同半馬要跑咩時間先可以在精英區起跑

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

精英區既達標時間應該係計“大會時間”,如果唔計較排名,咁精英區對跑手既影響就會冇咁大,因為有“晶片時間”(雖然話起步始終前面多人),我甚至曾有過一個諗法:起跑排最後,鳴槍後唔即刻起步,等過左差唔多10分鐘,前面d人散曬先起步,咁雖然“大會時間”會慢左10分鐘,但“晶片時間”肯定會較即時起步時佳。