香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

第一次跑半跑,有D問題.同埋想問馬拉松ASICS跑鞋

升級   59.47%

難過
  • 簽到天數: 1 天

我跑左4/5個月左右.
    又唔係話跑多個種,1星期1-2次,中間又停左陣咁.
    1.)星期1(聽日)做訓練,同星期3訓練多最後1次,想問4日休息應該夠?
    2.)我選擇以"跑20分鐘''停5-10分鐘快跑.方式跑好唔好?我睇過有D書/作者都以散跑式玩馬拉松
    3.)係咪呢個最後星期沖剌要補充多D碳水化合物?
    4.)跑半個陣飲水定保礦力好
    5.)青年挑戰組半碼係咪5:30-40分開跑?3小時內完成?
    6.)聽住歌跑好無(好似好廢- -有問問題.個人中2就得?a_a)我用掛耳式圓形耳機

我而家用緊呢對鞋.
    慢跑訓練鞋 Wave Aero 9

登錄/註冊後可看大圖

係咪屬於短跑型?岩唔岩跑馬拉松.?

加上我都想買對馬拉松鞋應戰,
    想換平平地既ASICS鞋.
    有邊對好介紹?係"運動國"買好無?
    http://www.a-n.com.hk/
    預算600內.(窮窮地...)應該都長期用落之後既比賽

暫睇中
    Marathon Sortiemagic N1-TS
    Marathon Sortiemagic CX

同埋聽人講跑馬拉松個陣食Power Gel 會補充D.
    係咪?係既話邊隻好介紹?新界區邊度買到?
    幾時食好?

+1 0
    上一篇︰2012.1.29 馬鞍山盃8K長跑賽 by allanccl下一篇︰2012渣打馬拉松港鐵交通安排

升級   0%

開心

天水圍Michael,

我有D關于鞋的問題唔識答你, 其它你試下參考一下.,
    1.)星期1(聽日)做訓練,同星期3訓練多最後1次,想問4日休息應該夠?
    我個仔16歲, 訓練後3,4日就可完全recover, 他也是半馬挑戰組, 我就快50歲 4天對我未必夠時間full recover.  

2.)我選擇以"跑20分鐘''停5-10分鐘快跑.方式跑好唔好?我睇過有D書/作者都以散跑式玩馬拉松
    他用
    (a) Interval 衝團練速度 (一般衝800m,休5分鐘 , 3分鐘內跑連休 400m )
    (b) 長課 15-22K 練耐力
    3.)係咪呢個最後星期沖剌要補充多D碳水化合物?
    是的
    4.)跑半個陣飲水定保礦力好
    我遍向多飲保礦力.....

他帶1包Power Gel, 10K 時就吃.   我慣了吃的牌子是 "Power Bar",  TKO 好多師兄吃 GU.
    一般爬山用品店都有

升級   59.47%

難過

原帖由 lewischan 於 2012-1-30 20:33 發表
    天水圍Michael,

我有D關于鞋的問題唔識答你, 其它你試下參考一下.,
    我個仔16歲, 訓練後3,4日就可完全recover, 他也是半馬挑戰組, 我就快50歲 4天 ...

唔該哂.
    鞋個度我買天啦~行左幾日最後揀左M仔既wave rider 15.本身想買preison12.不過無貨,同埋半碼好似唔夠做- -rider防震勁好多.不過衰在重dd...
    我星期3做埋最後衝剌~.~
    你兩父子加油啦!