香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Asics2170 OR 美記INSPIRE 8

升級   7.37%

該用戶從未簽到

自己有輕微平足..
一星期跑5日每次一小時跑8-10KM島.. 間唔中會練折返跑(10米X10 24秒內完成)
睇左幾日見好似Asics2170 OR 美記INSPIRE 8 呢兩對較岩心水..價位差唔多.. 2170就折實7百幾..8仔就折實6百幾中..揀邊對好?

亦見有師兄推ASICS隻DS TRAINER..自己148磅..172CM高..唔知岩唔岩著..

+1 0
上一篇︰買鞋問題,,想請教各位ching下一篇︰請問所有組別起跑時間

升級   7.37%

該用戶從未簽到

有無師兄姐幫幫忙俾d意見? 因想今晚買@@

升級   35.79%

該用戶從未簽到

用inspire 8好d(個人認為), 因為我覺得個wave的support好似好過2170, 跑得長的話用inspire正d

升級   0%

該用戶從未簽到

I have Asics2170 and Rider 13/14..... personally I would recommend Asics2170.

升級   7.37%

該用戶從未簽到

師兄thx教下2170聽人講跑果時俾油加速會難去d因為比較軟係咪真?
因為自己都會練下折返跑..俾油果下都重要

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 psowing200 於 2012-2-1 15:24 發表

師兄thx教下2170聽人講跑果時俾油加速會難去d因為比較軟係咪真?

我對asics 的鞋不太認識的. 而美津濃的鞋亦少接觸了.  只想一提,  一般跑鞋鞋以腳型分了三類型的(除了高階賽跑). 而mizuno 同 asics 亦有對它們的鞋作此分類.  可先check 清楚, 或試清楚才決定買.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 psowing200 於 2012-2-1 15:24 發表

加速除了鞋底軟硬度所引至, 其實亦同技巧(跑法)有關的 ( 或是你是什麼類型跑手), 詳情可問問一些資深的跑手或專家

升級   7.37%

該用戶從未簽到

謝師兄/姐們意見!
最後試左2170同INSPIRE..
2170好好好好SOFT 尤其前掌踩落去好軟....明係優點..但接受唔到果種跑感..(可能我犯賤..)
反而INSPIRE8..感覺足弓位支持得比2170仲好?..而前掌踩落去唔太軟唔太硬剛好...而且FEEL到後腳跟位SUPPORT好足..最後買INSPIRE8..急不及待..著住行返屋企..感覺好正..成隻腳唔似2170軟軟既感覺而係樣樣野都感覺岩岩好..好舒服..唔知係咪因為覺得買左對好鞋..心情好好
可惜無鐘意顏色..接受唔到大阪特別版..買對白紅算了

升級   50.85%

該用戶從未簽到

ching, 個人未著過Rider, mizuno其他鞋就著過, 其實個人覺得asics同mizuno唔差得遠, 唯一最明顯既分別就係asics較耐磨

我只著過2160, 佢係真係好軟下, 不過太重(感覺上仲重過salomon既跑山鞋), 練耐力ok練速度no way

不過2160應可跑1000k以上石屎路(如果ching唔係太重)

升級   58.67%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我認為INSPIRE會適合d,兩對系列我都用過,(我都有有輕微平足)asics gel2 系開頭好好,不過日子久了冇咁好尤其跑遠距離上落斜路多時.INSPIRE反而唔錯. GEL3系一流,不過冇咁多地方有.

升級   82.63%

該用戶從未簽到

原帖由 psowing200 於 2012-1-31 23:46 發表
    自己有輕微平足..
    一星期跑5日每次一小時跑8-10KM島.. 間唔中會練折返跑(10米X10 24秒內完成)
    睇左幾日見好似Asics2170 OR 美記INSPIRE 8 呢兩對較岩心水..價位差唔多.. 2170就折實7百幾..8仔就折實6百幾中..揀邊對 ...

Dear Ching,

I wish to buy Inspire 8 too, where could you find a shop selling around $600?? Is it the famous shop in Tsuen Wan?

I found CWB SOGO have full set 4 different colour (light brown, amber, red, Osaka special edition) but not as cheap as you mentioned.

Thanks Ching.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 psowing200 於 2012-2-1 23:24 發表
    謝師兄/姐們意見!
    最後試左2170同INSPIRE..
    2170好好好好SOFT 尤其前掌踩落去好軟....明係優點..但接受唔到果種跑感..(可能我犯賤..)
    反而INSPIRE8..感覺足弓位支持得比2170仲好?..而前掌踩落去唔太軟唔太硬剛好 ...

軟硬是對腳部所得來的感覺來. 但深入些可找出, 硬度是來自, 鞋底還是鞋的內部所得出好處.  無論如好, 你感到好便行

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 workhardbrother 於 2012-2-2 09:58 發表

Dear Ching,

I wish to buy Inspire 8 too, where could you find a shop selling around $600?? Is it the famous shop in Tsuen Wan?

I found CWB SOGO have full set 4 different colour (light b ...

我買650....因為係果間鋪店主俾左好多意見我..so貴少少我當俾顧問費者..聽聞有人買600$..but邊間我就唔知了

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2012-2-2 10:23 發表

軟硬是對腳部所得來的感覺來. 但深入些可找出, 硬度是來自, 鞋底還是鞋的內部所得出好處.  無論如好, 你感到好便行

我都明2170可能更好 除此之外隻佢色真係好靚.. 仲俾好多雜誌揀做best 鞋
    但著左太soft..反而inspire一著感覺幾岩feel..so都係揀左inspire..或者等inspire著殘了(搵籍口)  再買多對2170喇