香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

牙 買 加 的 保 特 以 9 秒 69 破 100M的世 績 紀 錄

升級   37.37%

該用戶從未簽到

牙 買 加 的 保 特 以 9 秒 69 的 破 世 績 紀 錄 , 奪 得 百 米 跑 金 牌 , 成 為 今 屆 奧 運 的 百 米 男 飛 人
+1 0
上一篇︰電話廣告下一篇︰2008 中興杯 (熱身)

升級   68%

該用戶從未簽到

聽講此子不務正業,主項是練200米,
京奧前突然橫空剎出,破 世 績 紀 錄於是兼項玩埋100米.
嘩! 睇佢決賽沖線前已收油,大把在手,
9 秒 69 紀 錄大有機會再爆.
有冇熟識短跑的C HING,講吓佢點解"禁"勁?

升級   10%

該用戶從未簽到

我都吾係好知''
但我之前睇一個節目''
   佢講哥d運動員d肌肉拉1cm比正常人多幾倍''
如果我地用佢地既方法跑係跑吾到一百m''就會冇力''
    佢地d肌肉強度好勁''

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 lowkakit 於 2008-8-18 01:20 發表
    我都吾係好知''
    但我之前睇一個節目''
       佢講哥d運動員d肌肉拉1cm比正常人多幾倍''
    如果我地用佢地既方法跑係跑吾到一百m''就會冇力''
        佢地d肌肉強度好勁''

唔明.............................

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

有趣的是,英國格拉斯哥大學曾經研究超過二百名牙買加運動員,發現有七成的選手體內擁有一種能改善爆炸力的肌肉纖維。這些纖維在對澳洲運動員研究中只佔三成,可解釋為何牙買加短跑人才輩出。

http://www.singtao.com/yesterday/loc/0818ao03.html

升級   10%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-18 15:49 發表

唔明.............................

者係如果我地用左世界級選手既跑法''
         我地係完成吾到一百米既''

升級   0%

擦汗

原帖由 lowkakit 於 2008-8-18 16:40 發表

者係如果我地用左世界級選手既跑法''
         我地係完成吾到一百米既''

呢點就明白
    但"肌肉拉1cm比正常人多幾倍'' 點解?

升級   10%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-18 17:52 發表

呢點就明白
    但"肌肉拉1cm比正常人多幾倍'' 點解?

有一組肌肉''係連接大腿同尾龍骨''
    世界級運動員如果要將哥組肌肉拉動1cm''
       佢地要既力量會比,正常人多幾陪''
    所以佢地既爆炸力有咁大''

升級   86.32%

該用戶從未簽到

雖然保特確實是給了大家驚喜,但我十分之不滿意他在衝線前收油,為什麼不用盡全力呢?浪費了此刻的項級狀態,項級狀態不會是時常出現的,可能一生人只得一次,如果他不收油的話,可能會出現人類歷史性的一刻,我期待著人類跑100M 在9秒以內的紀錄。

升級   0%

該用戶從未簽到

他又破 200 m 世界紀錄! 19:30 !真犀飛利!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

好厲害,懷疑佢係咪地球人!

升級   0%

該用戶從未簽到

係米個人高d, 對腳長d都好大幫助呢

升級   0%

擦汗

原帖由 obaanc 於 2008-8-20 22:42 發表
    係米個人高d, 對腳長d都好大幫助呢

應該可輕易跑得大步d~

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-21 10:14 發表

應該可輕易跑得大步d~
    但係好多人係保特出現前都話高過六呎的人不適合跑100米(或贏的機會細)

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 rockstarman 於 2008-8-19 02:47 發表
    雖然保特確實是給了大家驚喜,但我十分之不滿意他在衝線前收油,為什麼不用盡全力呢?浪費了此刻的項級狀態,項級狀態不會是時常出現的,可能一生人只得一次,如果他不收油的話,可能會出現人類歷史性的一刻,我期待 ...

咁佢仲要跑200架ma...
    太盡傷咗點算?
    同埋佢可能想分幾次o黎破...