香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑到抽筋

升級   18.8%

該用戶從未簽到

全碼,今日跑到25K對腳開始想抽筋,到西隧口要拉吓筋先可以繼續,之前操練都未試過有咁嘅情況,自己亦都操過兩課42K,因乜解求呢
+1 0
上一篇︰賽後投票- 2012.2.5 香港馬拉松(輪椅賽)下一篇︰香港馬拉松 - 賽後投票

升級   35.79%

該用戶從未簽到

因為冇想到會抽

因為冇listen to body顧住膝頭,冇聽小腿的回應
因為技術不全面
因為早上下雨地面全濕,無地方拉筋,拉筋不足
因為操長課次數唔夠
因為濕度高
因為排了前列,前段被高手帶快了
因為誤信著左2XUGUARD唔會抽 ,中後段好多著左2XU到抽
因為想跑出新個人紀錄心急了!
太多......因為
最後12k抽住跑好苦!舊年慢慢跑慢過今年,但冇老抽好舒服,好享受!總結經驗,明年再進步!
若各Ching能提供避免老抽的訓練方法或技巧,將是同好的福氣!
唔知有無關於避免老抽的研究呢?

升級   12.11%

該用戶從未簽到

師兄,其實 compression 用唔正確,係會更易抽的。

我會用靚既跑步壓力勿,或者 Rocktape 肌內效貼布。用左好好多!

(今年我跑 10k,起步前去左 Sportsline 個臨場支援位度 tape 左!)

升級   29.33%

該用戶從未簽到

嘗試用競步作賽,全馬都不會抽筋,你/妳夠膽嘗試嗎。

升級   35.79%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

Where's 10K-Sportsline 個臨場支援位?
全馬唔見有?
新一期SportSoho 有多個歷來本港全馬頂級前輩的專題,值得一看或買一本收藏,前輩李嘉綸話:「基本功-近年,跑手...偏重追逐速度訓練....未能做好均速控制....,到30k就撞牆,弱點盡露....」
內容有關長課、主課的賽前準備圖述很清楚!前輩的訓練方法勁地獄!業餘的同好可能做到一半都很好了,只能作欣賞和參考!
Peter兄:
舊年全馬見到有人前中段用競步作賽,今年唔見有。
希望有機會再次馬鞍山-大埔跑幾轉。阿麟字

升級   17.67%

該用戶從未簽到

睇過資料話,pacing過快,同比賽前一星期操練過量係明顯在統計上同抽筋最有關既兩個因素。反而飲水同電解質同抽筋既必然關係較難證明。好似分別在runners'world, runners Times 都讀過類似既野。
可能你覺得以上係好一般既常識,但對於我呢d冇接受正式訓練既人黎講係花左好多血汗心思先明白。前年全馬抽到上左巴士係好難忘令我學到更多。
順便一提,自覺至今未嘗大傷係好彩,長跑始終係有風險運動,有賴forum前輩多指點,各位量力而為,唔好再有今年悲劇。

升級   18.8%

該用戶從未簽到

自己檢討完,有可能係操練過度,最後一課長課35k喺28號,跟住30,31,同2月1就18,17,16k,第二就係開跑前落大雨,做少好多拉根動作,只係慢跑咗5-8分鐘,跑跑吓出咗彌敦道,上埋等候區,唔知係咪首馬興奮得濟