香港長跑網  - 長跑長友

跑手不雅言行

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

今日2012年2月5日跑渣馬,在約6k的賽道上,我聽見一位穿
    著宇宙長跑會的跑手,因在水站時取水遭一位跑手踫撞,該位穿宇宙
    跑衣的跑手竟用粗口辱罵該位跑手,並指責他跑得慢。我當時感到有
    些不快,其實大家都在公平比賽,何不以禮相待相讓,更不應出口傷
    人。要知到,你穿著跑會會衣,你便代表該會比賽,你的言談舉止會
    直接影響其他人對跑會形象。

恒恒

升級   68.8%

該用戶從未簽到

最緊要大家互相忍讓

升級   18.8%

該用戶從未簽到

唔係私人賽道,碰撞在所難免,尤其啲水站位,不過我見好多跑手都以為條路得自己一個,爬頭,埋水站望都唔望就cut位

升級   4.67%

該用戶從未簽到

佢自己個人問題...

升級   93.67%

該用戶從未簽到

水站其實無100都有50米長,  最少有3個機會比你埋去攞水, 只要唔好心急, 留在第二, 三枱先出手, 被人阻擋的機會就會大大減少了. 不過, 係跑道上慢的讓快的是一種禮儀, 反正自己唔趕時間, 打算慢慢攞慢慢歎, 何不讓心急者先取呢!

升級   91.33%

該用戶從未簽到

水站位多人cut線, 地面又多雜物, 碰撞在所難免, 互相忍讓最緊要

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 chengtszhang 於 2012-2-5 22:29 發表
    跑手不雅言行今日2012年2月5日跑渣馬,在約6k的賽道上,我聽見一位穿
    著宇宙長跑會的跑手,因在水站時取水遭一位跑手踫撞,該位穿宇宙
    跑衣的跑手竟用粗口辱罵該位跑手,並指責他跑得慢。我當時感到有
    些不快,其實大家都在公平比賽,何不以禮相待相讓,更不應出口傷
    人。要知到,你穿著跑會會衣,你便代表該會比賽,你的言談舉止會
    直接影響其他人對跑會形象。

恒恒

chengtszhang,

有關閣下的見聞,
    我只覺得是非常微細的個人行為,
    不能就此指控及斷定行為,與其跑會扯上半點關係,
    一個正義感的人,在有需要時拿出勇氣,
    你應該即時及直接向其表達對其行為之不滿,
    而你現時的文章…
    對事情嘅沒有幫助,
    更加只會被有心人所"斷章取義"!

升級   49.47%

該用戶從未簽到

無錯!!!  單方面指控並無濟於事, 反而令人懷疑你用意何在?

樹大總有枯枝, 但這樣無證無據之詞, 怎令人信服呢?

如閣下記得該仁兄之號碼, 請先向該會私底下投訴吧.  他們是樂於處理的.

升級   100%

跑手不雅言行

我本人 只說出事實, 及表達我個人意見, 並無意對該跑會有 任何 貶意.

至於 他人相信該事實與否, 也與我無關.

若長跑網不容會員發表 其個人意見,   那就很 可惜 .....

恒恒

升級   18.42%

該用戶從未簽到

我相信CHING原意唔系針對某跑會既~

依家大家記得著左網衫出去唔好亂講野喇

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我也相信恆恆CHING原意唔系針對某跑會既~
    只是把事實說出....

升級   4.67%

該用戶從未簽到

"自由講場"唔係正正給會員發表言論嗎? 既然C-hing道出佢自己所見所聞, 有什麼問題? 再者, 我唔相信就樓主一席話就會被人斷章取義...而且樓主從無提及某會不是, 不用多心吧...

升級   93.67%

該用戶從未簽到

怒我多事, 或者等我嘗試用另一個角度看開名批評某跑會會員這件事.
    長跑網其實不單是一個網上討論區, 在某程度上已經算是一個跑會了, 而跑會同跑會之間或多或少會有一些競爭, 可以是成績, 亦可以是人材, 或各種的資源, 不過這些競爭通常都是良性的; 若有一個跑會的會員公開地發表一些對其他跑會會員的不正面的言論, 因而令對方的聲譽受損, 那麼可能會被對方視作惡性競爭, 當然我相信樓主絕無此意, 不過言者無心, 聽者有意, 這些沒有實質證據, 只憑一面之詞言論, 真的可能會影響跑會跟跑會之間的關係, 多說無益!

升級   9.2%

該用戶從未簽到

從恒恒ching的文字間, 我唔覺有任何不當的內容.
    只是描述所見, 亦唔覺有針對任何關跑會.
    不過既然有人擔心, 下次發言時唔好再提名, 只講[某跑會]算吧!

我沒有只細讀過跑網的發文守則, 如恒恒ching犯了那一條可以指出.
    我相信在言論自由的香港, 只要守好合理的法規, 是有可以暢所欲言的權利.

如果只是怕有人會"斷章取義", 以至不發自己感受.
    那倒不如關閉此網頁吧.

以上言論自由亦只是發表個人意見.
    如不幸給人斷章取義, 我亦無法控制別人的思維.

升級   100%

發表個人意見

多謝各君發表其意見
    再者,我想重申,我是道出我親身所見所聞,是事實,非亂作。從這件事,我僅提醒各位,當我們穿上網衣,務必慎其言行舉止。

恆恆

升級   16.84%

該用戶從未簽到

揸車要考牌,都有人亂cut,可況跑步?路窄人多,冇計!有時見人跌野呀彎身執呀,放風劍呀,一字平排慢job呀(全部識得),都好無奈!又試過遇著「高手」專登用手臂撞你,大大聲叫'past',想點呀?
    禮貌既野要教都唔係等到今時今日!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

其實我覺得恆恆ching只是講岀感受, 沒有冒犯其他跑會之意, 反而有警掦作用.
    長跑長友

升級   0.53%

該用戶從未簽到

以前比賽我都親眼目睹過d疑似高手起步冇幾耐左右開弓撞開人重大聲叫"甘慢重排甘前?". 如果網上討論可以令呢d人控制吓自己言行,我覺得係好事。如果完全吾講佢著乜野衫,真係連主角都吾知你講緊佢啦。