香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Mizuno Wave IDATEN GR wide

升級   73.16%

該用戶從未簽到

我有D扁平足.之前去買鞋,店員介紹我買以下型號,大家覺得LEE個型號好唔好?個陣試著落幾舒服,但之後睇文先發覺lee個型號好似唔係好岩有扁平足既人著...

+1 0
上一篇︰香港島南區 新手報到下一篇︰渣打10K 少量

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Caca 於 2012-2-6 21:55 發表
我有D扁平足.之前去買鞋,店員介紹我買以下型號,大家覺得LEE個型號好唔好?個陣試著落幾舒服,但之後睇文先發覺lee個型號好似唔係好岩有扁平足既人著...

Idaten係我的至愛,中底(不太厚不太薄),好適宜我練習+比賽(我用此型號跑了16個馬拉松+賽前練習)。
如果有扁平足,Idaten唔岩你的,試下Inspire吧!

升級   62.63%

該用戶從未簽到

Idaten (應該同以前 Phantom 一樣) 都係我既至愛ar , 用佢o黎跑過差不多十個半馬, 一個全馬.
我都係扁平足(腳印直頭係冇腳弓), 感覺還良好. 我未試過其他穩定性更強既型號ar. 可能會仲好D.

最近見 Amulet 個款幾靚, 買左隻黃藍色, 感覺不太穩定. 膝頭過左10K就開始有 D 痛...

台灣官網頁有版可以參考
http://www.mizuno.com.tw/09guide/guide_running.aspx

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 timerwai 於 2012-2-6 22:55 發表
Idaten (應該同以前 Phantom 一樣) 都係我既至愛ar , 用佢o黎跑過差不多十個半馬, 一個全馬.
我都係扁平足(腳印直頭係冇腳弓), 感覺還良好. 我未試過其他穩定性更強既型號ar. 可能會仲好D.

最近見 Amulet 個款 ...

謝謝師兄! 個網頁好中肯!
真的希望能幫到師兄/姐們,我們跑步比賽不是同人比,是同自己比賽,所以希望人人都找到合適的鞋,我是做領跑員的,經常要帶視障人仕去試鞋/買鞋,所以對跑鞋的認識多一點,特別是美記。

升級   26%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

我知new balance好似响isquare有得度腳, 唔知美記有無呢? 如果有, 响邊度? 因為我個腳板越嚟越貼地, 唔知係咪因為呢半年開始跑步著唔啱跑鞋有關

升級   58.4%

開心
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 allanccl 於 2012-2-7 00:18 發表

謝謝師兄! 個網頁好中肯!
    真的希望能幫到師兄/姐們,我們跑步比賽不是同人比,是同自己比賽,所以希望人人都找到合適的鞋,我是做領跑員的,經常要帶視障人仕去試鞋/買鞋,所以對跑鞋的認識多一點,特別是美記。

亮哥,小弟195磅腳形正常,你有什磨形號推介,我現在穿 RIDER 13 &GEL-KAYANO 15 THX

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 paulsiu 於 2012-2-7 12:40 發表

亮哥,小弟195磅腳形正常,你有什磨形號推介,我現在穿 RIDER 13 &GEL-KAYANO 15 THX

哈哈哈! 我唔識架,只係咁岩網友講開Idaten,這是我以前的戰鞋,已著過四對了,起初是"中兄"老闆潘生推介的,佢話呢對屬中底有d保護又夠輕,好適宜跑全馬,我試過後覺得又幾好跑喎,所以用舊一對又買過另一對,如是者第四對了,都是Idaten;Rider 14是我行街用的,我覺得太重了。 舊年年尾有間公司半價大清貨時買了一對AdiZero,仲輕,也是中底的,最近幾場馬拉松都係著佢,練習就著Idaten。
    我著過咁少款鞋,跑齡咁淺,真係俾唔到意見你,不過,著咁耐Idaten都無腳痛,又幾輕下,價錢也不算貴,再買鞋我也會揀Idaten,佢有wide版的。

升級   58.4%

開心

原帖由 allanccl 於 2012-2-7 15:23 發表

哈哈哈! 我唔識架,只係咁岩網友講開Idaten,這是我以前的戰鞋,已著過四對了,起初是"中兄"老闆潘生推介的,佢話呢對屬中底有d保護又夠輕,好適宜跑全馬,我試過後覺得又幾好跑喎,所以用舊一對又買過另一對,如是 ...

亮哥,我意思在体重方便你可否介紹合適鞋款。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 paulsiu 於 2012-2-7 23:54 發表

亮哥,我意思在体重方便你可否介紹合適鞋款。

以閣下體重,應該著保護強些的厚底鞋,Rider偏重,我見Adizero也有厚底的,重量會輕些,可以去試下。

升級   58.4%

開心

原帖由 allanccl 於 2012-2-8 09:14 發表

以閣下體重,應該著保護強些的厚底鞋,Rider偏重,我

見Adizero也有厚底的,重量會輕些,可以去試下。

亮哥,最後我想問因我想買鞋頭 wide ,Adizero是否有 wide,麻煩哂!

升級   73.16%

該用戶從未簽到

謝謝各位師兄的解答!
    小妹暫時著lee對鞋都覺得舒服,因為目前我自己跟apps練跑都係跑4-5k,唔算太多
    如果下次換,都應該會換返inspire 或其他型號比較岩扁平足的^^

我都係係中興買,個到好多款選擇,又近屋企^^

升級   92.33%

該用戶從未簽到

我都係著Idaten練習,完全無投訴!

升級   9.65%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

三個字 , 平靚正!!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 paulsiu 於 2012-2-7 23:54 發表 亮哥,我意思在体重方便你可否介紹合適鞋款。
    呢位ching好健硕
    asics家嘅kinetic和kayano都系适合嘅

升級   73.16%

該用戶從未簽到

謝謝各位師兄解答

升級   43.8%

開心
  • 簽到天數: 5 天

mercury 都係support type 可以試下

升級   37.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Caca 於 2012-2-6 21:55 發表

我都喜歡Idaten...勝在夠輕,路面感覺又好...小弟都喺有扁平足, 著左咁耐跑10-15K都無乜問題...
    如果想保護多D, 小弟愚見,可以試下Aero, 價錢都喺個range, 都比較輕.

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 20# 的帖子

好呀,謝謝你的意見^^