香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

非洲毛里裘斯馬拉松 Mauritius Marathon (15 Jul 2012)

升級   96.75%

該用戶從未簽到

自稱擁有全世界最美麗的賽道,跑經已列入聯聯合國教科文組織的保護區:莫恩山文化景觀(Le Morne Cultural Landscape)
http://www.ilemauricemarathon.com/en/page/1

時時聽到D非洲選手都係過江龍,非洲本士嘅馬拉松好自然諗都係臥虎藏龍,而毛里裘斯馬拉松就相對其他非洲馬拉松,較小型同以遊客為主,時限6小時較容易入門,同時係AIMS認可比賽。唔知有冇其他師兄/姊參加過其他響非洲舉行嘅馬拉松可以分享吓呢?

+1 0
上一篇︰www.marathon-photos.com 照片已準備好下一篇︰渣馬10K網上成績幾時有?

升級   96.75%

該用戶從未簽到

係呀,好期待呀,雖然我都好想去馬達加斯加,不過果段時間假期有限,所以無計劃去,留返下次有機會先再諗。今次我去毛里裘斯跑馬坐毛航直飛,十日假有一半時間響毛島,中間"免費"經法屬留尼旺島(Reunion)停幾日先回程返香港。留尼旺島響毛里裘斯隔籬,同樣係響馬達加斯加東面嘅一小粒島嶼,大概都只有兩個香港咁大,不過人口加埋都只得兩百萬。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2012-6-26 22:46 發表

係呀,好期待呀,雖然我都好想去馬達加斯加,不過果段時間假期有限,所以無計劃去,留返下次有機會先再諗。今次我去毛里裘斯跑馬坐毛航直飛,十日假有一半時間響毛島,中間"免費"經法屬留尼旺島(Reunion)停幾日先 ...

諗起個行程都替你開心,祝你旅途愉快!
岩岩晌呢度睇到原你之前去過挪威跑午夜太陽馬拉松,真羨慕呀,我都希望可以每年出外旅行順便跑個馬拉松

升級   58%

開心
  • 簽到天數: 2 天

回復 2# 的帖子

Add oil, Felix !!!

升級   96.75%

該用戶從未簽到

多謝馬王師兄同JACKSO師兄打氣同加油呀,我馬力有限每年跑一次馬夠皮喇,所以容許自己有個小小願望,每年到外地跑一次馬。下星期到埗後會如常做現場直撃,同大家分享下賽程。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2012-7-4 00:52 發表
    多謝馬王師兄同JACKSO師兄打氣同加油呀,我馬力有限每年跑一次馬夠皮喇,所以容許自己有個小小願望,每年到外地跑一次馬。下星期到埗後會如常做現場直撃,同大家分享下賽程。

期待!

升級   96.75%

該用戶從未簽到

終於嚟到毛里裘斯喇,尋日從香港搭毛航出發,大概飛九個多鐘就到達,嚟到嘅時間已經係黃昏,食完晚飯就休息。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

今日有一整日時間準備,先租咗架車巡視下條賽道。呢場響毛里裘斯西南面嘅賽事,跑經嘅地方都係郊區同一D小村落,而部分亦有沿海嘅公路。上落斜唔算太大,最甘係接近20K時有200米爬升近40米嘅小山坡。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

毛里裘斯係響南半球,呢度而家係全年最涼嘅時候,氣溫得二十度、濕度大概60%,應該幾適合長跑。如果唔係太凍同頂得順,我會著長跑網背心出賽,只希望唔好落雨,今朝早都落過一場好大嘅過雲雨。

今晚大會有個簡介會同聚餐,而聽日六點半就開跑,所以要早D休息。跑完先可以繼續報道,希望有好消息同大家分享啦。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

剛剛跑完喇,雖然跑到死死下,好好彩都PB咗同sub4,而家要休息下先,等陣瞓醒再貼D賽事精華。

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

謝謝 felixcat 分享毛里求斯跑步過程和樂趣、還有靚相片~期待  

升級   96.75%

該用戶從未簽到

瞓醒食飽又可以繼續報道今年第三屆嘅毛馬。尋晚嘅簡介會響酒店內舉行,似乎參加人數唔係太多。不過可能大會無乜經驗,D細節例如朝早幾點鐘接D跑手、有冇行李寄存等都一一答唔出,不過幸好參加人數唔多,而贊助賽事嘅酒店又提供咗好多方便,所以都算勉強攪得掂。

登錄/註冊後可看大圖

好似今朝比賽日,大會終於係有車安排咗,不過場賽事六點半開始,架車成六點先開,去到起點只剩返五分鐘就開始。幸好跑手唔多而且大部分係外遊客,唔計較咁多,俾著D港式投訴真係有排噪呀。

登錄/註冊後可看大圖

唔知大家響簡介會張有冇留意,大會邀請咗101歲嘅Fauja SINGH參加跑10K,同為當地防癌機構籌款,所以佢嘅出現自然成為大家嘅合照目標喇。

登錄/註冊後可看大圖

講返個比賽,全程馬拉松起步點位於莫納山文化景觀 (Le Morne Cultural Landscape),響毛里裘斯西南角嘅半島上,有一座五百多米高嘅玄武質岩山,被列入聯合國教科文組組世界遺產名錄,而且變咗著名景點之一。

登錄/註冊後可看大圖

而半馬起步點位於另一個著名景點Baie du Cap,亦即係我之前貼響髮夾灣果舊大石,全馬跑到30K都會經過呢度。

登錄/註冊後可看大圖

全馬起步後先會北上往位於15K嘅ette Riviere Noire折返點,途中上落唔算大,不過都有D起伏。經過咗20K嘅水站就要急上40米嘅斜坡,感覺同香港跑萬宜上北丫差唔多。

登錄/註冊後可看大圖

今日天氣都唔錯,朝早無落過雨,感覺氣溫無咁涼,跑咗兩個鐘度仲開始有D熱添,不過當然唔係香港而家果D酷熱啦。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

終於捱到30K響Baie du Cap嘅水站,不過呢就開始隻小腿就有D野,要就著嚟跑,最幣之後又一路開始暗斜,到38K先開始落斜。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

所以自己叫自己忘記痛楚,留意多D咁靚嘅風景,呢度望返La Morne都好正下,一於繼續慢步向終點。

登錄/註冊後可看大圖

死死下終於去到我嘅沙灘,位於St. Felix beach嘅終點。大會響終點先有個感應器記錄時間,所以無分段時間,咁又唔知為乜要唔整多一、兩個。不過抵讚嘅係過終點即刻有人俾個獎牌以外,就跟著攞返個RFID嘅sensor再用,跑友又可以留返塊號碼布留念。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

終點有嘉年華會,氣氛都唔錯,而且有飲有食提供,D非洲人有音樂就聞歌起舞。獎牌獎杯方面都有唔少,有10K、半馬、全馬嘅分齡組別獎牌。

登錄/註冊後可看大圖

男子冠軍係德國人,時間係2'41'';而女子冠軍係奧地利人,時間係3'37''。獎品除咗佢地手上嘅獎牌獎杯以外,佢地出年可以有免費酒店住添。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我響呢度報道毛馬嘅賽事係咁多先,繼續我要享受餘下響毛島同留尼旺島嘅行程。

升級   100%

開心

Felixcat ching報道很詳細,還嚮往毛島及留尼旺島的享受度假報道⋯⋯ 謝謝

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

駿哥出到聲咁我又膽粗粗講下D旅遊野。響毛島我總共住六晚,除咗有三晚住大會指定嘅渡假酒店外,其餘三晚住D私人旅館。毛島有好多好靚嘅海灘同酒店,可惜我係「水上人」無福消受。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我比較鐘意山所以去咗南部嘅Black River Gorge National Park,距離馬拉松起步點La Morne只有半個鐘車程。雖然毛島響非洲不過就無非洲大陸果啲Big Five,但換嚟係好靚同憩靜嘅大自然。咁尋日去公園途經咗間好正嘅餐廳,呢間叫Le Chamarel Restaurant響半山有全海景同高級侍應招待,唔使港幣二百蚊食咗個扒當獎勵咗自己

登錄/註冊後可看大圖

可惜兩日上到山都唔好天落雨,唔行得盡興,所以今日見唔係好攰就去咗個叫
    La Vallee de Ferney嘅保護區自由行,鍾意去大自然尤其係對植物有興趣嘅行山友一定鐘意,果度仲保育咗D大龜添。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

聽日會轉去毛島對岸一個更細嘅島,島上有個叫Ile aux Aigrettes嘅自然保護區,會參加個生態導賞團。另外最後要介紹埋呢兩晚嘅住宿,係一間叫
    La Hacienda嘅旅館,?64雙人房連早餐,可以自己煮野食。最重要係響山上面但揸車可直達,而且好憩靜同埋得幾間小屋仔,夜晚響屋內真係靜到耳嗚呀。

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝分享!
    天堂般的風景,夢想的賽道!
    全程跑了42K,請問全個行程用了多少$K? 真希望能去跑一次!

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

亮兄,去毛島加留島機票共0.9K,如果只去毛島機票加酒店應該最平0.7K都可以。大會指定酒店太貴唔建議住,所以唔好提啦。租車就六日共?150,抵呀,去邊住邊都得。埋單應該少於2K卦。

升級   100%

開心

大自然景色靚,香港人比較少到的地方,你影啲相很靚,謝謝 felixcat ching 給大家分享

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2012-7-18 12:41 發表
    亮兄,去毛島加留島機票共0.9K,如果只去毛島機票加酒店應該最平0.7K都可以。大會指定酒店太貴唔建議住,所以唔好提啦。租車就六日共?150,抵呀,去邊住邊都得。埋單應該少於2K卦。

嘩! 仲平過返大陸跑! 出年如果仍有這麼便宜的機票,一定要去!
    請問平機票是在那裡可以找到?

升級   96.75%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2012-7-18 15:58 發表 嘩! 仲平過返大陸跑! 出年如果仍有這麼便宜的機票,一定要去!請問平機票是在那裡可以找到?

係呀亮兄,毛島使歐羅同香港使人仔一樣方便,近排歐羅低入定D喇。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Carly 於 2012-7-19 00:18 發表 恭喜菲力大哥毛馬順利完成兼PB! 你跑的毛馬超正喎,風光明媚,尤其係post#12中果片清澈的海洋真係引死我!不過參加人數好似好少咁,見你一個人跑哂成條跑道,有無無敵是寂寞的感覺呢?毛國的龜同達爾文講的龜同 ...

嘉莉師姐你D問題好深呀,我D生物知識又低唔知點回呀。

咁先講跑馬啦,全馬總共唔夠六十人跑,跑快跑慢好多時都係成條街自己一個人跑,60歐報名費超抵啦,平時香港咁多人,放假梗係去D少嘅地方喇,呢個亦係我揀毛馬成為我嘅非洲賽事原因之一。

毛龜係叫Aldabra Giant Tortoise,同加拉柏戈斯群島(Galapagos)果D都統稱巨龜,不過品種計唔一樣,毛龜係近乎馬達加斯加同非洲嘅品種,而加島龜較接近厄瓜多爾嘅品種。我扮專家完畢,有關毛龜嘅資料可參考Mauritian Wildlife Foundation,而巨龜(Giant Tortoise)可參考wikipedia

至於火焰木,我無見過有木著火喎,毛島未凍到燒木喎。不過如果講香港都有嘅火焰木(African tulip tree),呢度都有呀。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

原帖由 chuen3182 於 2012-7-18 13:15 發表 大自然景色靚,香港人比較少到的地方,你影啲相很靚,謝謝 felixcat ching 給大家分享

駿哥,唔好客氣。聽日我過留尼旺島,有興趣我可以繼續報道一下非跑步嘅旅遊行程。

升級   100%

該用戶從未簽到

有興趣呀,ching,可不可以再講下去?