香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

升級   73.16%

該用戶從未簽到

大家好

我加入左lee個網唔算好耐,我係由12月底開始跑步既,之前完全係唔鐘意跑步
點解會跑呢? 係因為我11月尾試過一次心跳好快,有d頭暈暈,入左一晚醫院,但留院一晚之後,
檢查過後身體冇問題,之後再轉睇私家,話我有d貧血,之後就開始意識到健康既重要

而家keep住睇中醫調理身體之餘,仲一星keep跑3次步
而家聽住個apps練跑5k中,雖然唔係跑得快之人,但好享受每次跑步個鐘好舒服既感覺

暫時一口氣可以跑到3k,24mins
希望慢慢可以跑得好d,我跑到10k已經好開心^^

黎緊都參加左人生第一個比賽,就係"第一屆腎心健康慈善跑" 個人5公里
雖然好水皮暫時既程度,但希望各位師兄,師姊多多指教^^"
+1 0
上一篇︰2012 Aquathon Series 1 點解冇左成人組別???下一篇︰有關比賽結果紀綠

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

原帖由 Caca 於 2012-2-8 15:06 發表
    大家好

我加入左lee個網唔算好耐,我係由12月底開始跑步既,之前完全係唔鐘意跑步
    點解會跑呢? 係因為我11月尾試過一次心跳好快,有d頭暈暈,入左一晚醫院,但留院一晚之後,
    檢查過後身體冇問題,之後再轉睇私家,話我 ...

CACA ctse,
    歡迎你來到此跑網呀~~ welcome here~~

我都係因為身體出現問題, 成日氣喘, 要用嘖氣劑舒緩氣管才可以睡覺, 成 日流鼻水.
    當然, 亦因為我生完bb, 要減肥, 主力食菜, 食得較少....  (千萬唔好咁減, 好傷身體)

見到你話心跳好快, 頭暈暈地, 血虛般~ 是否食得比較少呀??  要好好注意身體啊..  均衡飲食都好重要!當然配合跑步運動~~

我都好enjoy 跑步... 跑完之後, 真的會好舒服... 流汗的感覺.
    大家要keep 住跑~~  

但你是初哥, 要注意跑鞋(好好protect 雙腳, 免得傷滕頭)

升級   73.16%

該用戶從未簽到

多謝你,Queenie師姐

中醫話我血虛,但現時情況好多了,跑左步連鼻敏感都少左
    大家都要身體健康呀^^

我買左Mizuno既跑鞋跑,好舒服呀!

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 Caca 於 2012-2-8 16:08 發表
    多謝你,Queenie師姐

中醫話我血虛,但現時情況好多了,跑左步連鼻敏感都少左
    大家都要身體健康呀^^

我買左Mizuno既跑鞋跑,好舒服呀!

caca師姐:

我都係初哥...我也有鼻敏感及氣管問題...
    有時要帶口罩跑步tim...
    不過跑步唔急得,最重要是享受跑步既感覺
    我最鍾意跑完流汗既感覺...勁正!
    跑快、跑慢都唔係問題,唔需要同人比
    總之搵到自己舒服既均速跑步就可以了!
    我地大家一起努力啦!

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

謝謝你呀!
    係呀,最重要享受過程,希望大家跑左步之後身體都有改善啦^^

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 Caca 於 2012-2-8 19:56 發表
    謝謝你呀!
    係呀,最重要享受過程,希望大家跑左步之後身體都有改善啦^^

我本身有花粉症...多數食「治X速」,會用「噴鼻劑」,都有有效!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 chusiuyee 於 2012-2-8 20:00 發表

我本身有花粉症...多數食「治X速」,會用「噴鼻劑」,都有有效!

哩兩隻我都有用, 我本身鼻敏感同氣管敏感(間中), 有睇開中醫, 醫師話我氣血皆虛. 不過我堅持要跑步, 因為跑完步, 血液循環好d, 個人舒服d精神d. 感冒雖然都不時係有, 但係比我開始跑步前已經少左啦
    只要小心保暖, 跑步絕對係可以改善體質架

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

係呀,我都信跑步可以改善體質!

升級   76.25%

該用戶從未簽到

Caca你好,我舊年6月先開始跑,因為太肥感覺身體虛弱,我初初5分鐘都跑唔到,剛剛就跑完15km番黎,有恆心就得,唔好心急啊∼我舊年10月開始重改食素,成身輕哂,好精神,唔會成日累第一屆腎心健康慈善跑我都報左10km

P.S.死啦,男人係唔係唔可以過黎

升級   26%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

雖然不經不覺已經跑咗年半.但因為中途兩次受傷, 所以實跑齡只係得嗰八九個月, 所以都算係跑步初哥

最初跑步只係為咗減肥, 但係跑跑吓居然上咗癮, 估唔到原來跑步可以放鬆心情, 唔駛諗嘢, 家陣雖然未致於日日跑, 但每星期都好想跑返兩三轉, 各位繼續加油呀

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

係呀,我都覺得跑步可以放鬆心情,大家繼續加油!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 Caca 於 8-2-2012 15:06 發表
    大家好

檢查過後身體冇問題,之後再轉睇私家,話我 ...
    Caca師姐歡迎你呀,好多人都係跑砲吓就愛上咗跑步架,包括我都係,跑步又健康又開心,係一項好好的運動,大家一齊加油啦。

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

多謝你呀^^ 大家一齊繼續跑呀!!

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

原帖由 Caca 於 2012-2-9 13:14 發表
    多謝你呀^^ 大家一齊繼續跑呀!!

caca~~
    加油啊~
    將跑步帶入自己日常生活, 變成一件規律的事~
    很簡單.

可以多看一些跑步書以鼓勵志氣~
    我最初都是這樣的!

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

好呀,多謝你地鼓勵啊~^^