香港長跑網  - 長跑長友

樓主: winwin
打印 上一主題 下一主題

渣打組別介定, 我只想講出大會的不當和不公, 選手不根規則行事

升級   12.2%

難過
  • 簽到天數: 5 天

我尊重合法,而有胆挑戰的跑手。
    但不尊重有胆挑戰但漠視規矩的跑手。
    我並不是針對所有報了挑戰組但無法四小時內完成的人
    只是針對個別明知自己無可能四小時內完成都故意報挑戰組的人

升級   25.79%

該用戶從未簽到

shogikin兄, 回應你
    1. post56問題-pringles7寫的post57,61也是我答案, 什至POST59也值得考慮.
    2. 至於你post58問的"如果是賽制本身有問題,就不應該一味指控跑手不自律"
    我只會說賽制本身是罪魁禍手, 但也確有一大班明知實力不足卻不自律故意報挑戰組的人.
    他門什至可以大言不慚說自已跑5小時外, 但大會卻照給他入挑戰組, 因大會不理.  
    我從post1和4就一直只針對這班人.

升級   25.79%

該用戶從未簽到

pringles7, 你post61寫得真好!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

winwin 兄,
    你從不肯直接回答我問題也無關係了
    但希望你能明白
    面對實際情況,無論大會,快跑手,慢跑手都有各自的困難

不論任何是賽制問題/任何原因加入了較快組別的跑手
    也應自律
    其實在任何
    較慢的跑手無論在任何比賽/組別
    都應該較後位置出發
    咁就可以對快跑手的影響減到最低

Kin in Running

升級   74.74%

該用戶從未簽到

回復 58# 的帖子

即使賽制本身有問題,跑手也不應明知故犯。其實以我所知,有很多人是因為非挑戰組賽事已滿才被逼報挑戰組。最好的辦法就如有師兄提及,報名時跑手提出目標時間,再由田總根據實際人數去決定組別的分介線和數目。那麼只要跑手自律,就能避免"因其他組別已滿而被迫報挑戰組"的問題。剩下的,除了因傷而影響發揮的一少撮外,就是不負責任的一群了。

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 winwin 於 2012-2-10 10:52 發表
    pringles7, 你post61寫得真好!

winwin, 又怒我多事; 可能你唔係好了解呢個論壇的運作, 其實很多會員同會員之間是認識的, 而不是一個完全匿名討論區,  所以雖然係自由講場, 但發表評論時亦往往要顧及對方的感受, 否則就可能會影響跑友之間的感情!

或者呢件事我地可以咁樣睇, 田總向參賽者提出要求, 但佢對于參賽者是否乎合呢D要求似乎毫不在乎, 既無驗證, 又無罰則, 似乎呢D條件係做係比人睇, 多過有實際需要.  即係好似佢要求參賽者健康良好先可以報名一樣, 係沒有要求任何健康證明下, 絕大部分人只是視呢樣係溫馨提示, 而不會真係去證明自己健康良好才參賽.  當然如果出左事, 責任就要自負了.

既然主辦單位沒有對於可能不乎合資格報挑戰組的人提出意見, 其他參賽者代大會出頭去譴責其他參賽者, 似乎唔係好適當. 問題是由大會安排不當所引起, 要怪的就只好怪大會, 而參賽者點樣選擇報名, 亦是他們自己決定, 當然若發生問題,  好似慢的排前而被快的推撞, 後果就要自負了.  

至於越級挑戰啱唔啱, 呢個係價值觀的問題, 我就無興趣去評論了.

升級   18.95%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

單向路程, 你跑得快又有幾塞呢

升級   25.79%

該用戶從未簽到

shogshogikin兄, 我何來不肯直接回答你問題?
    我不是說pringles7寫的post57,61也是我答案嗎?
    或許我再用自已文字答你問題吧!
    a. 若像現在大會設置4:00的時間,那麼就真只應該有約2000人能成功報挑戰組.
    b. 若大會想將全馬12000分成一半和2組, 就要改例至4:30-5:00,  較快的6000人才報挑戰組.
    c. 跑手自律與否 or 是否 符合我對跑手自律的要求 與2000人 或 6000人報挑戰組 關係不大. 最重要只是他們不是明知實力不足卻報了較快組別. 所以我認同你說的"其實在任何
    較慢的跑手無論在任何比賽/組別都應該較後位置出發咁就可以對快跑手的影響減到最低"

d. 無論大會設置4:00, 4:30, 5:00; 挑戰組有2000人, 4000人, 6000人, 我也無所喂. 重要是遊戲規則清淅, 公平, 肯執行. 但千萬不要像現在般 設置4:00的時間, 但竟有66%不達標, over2成人跑5小時外的恐怖,不公和不自律現象.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

winwin 兄,
    我清楚明白你的意思了,我應該不用再對你做回應了

c點 應該無人反對

今年大會有錯就肯定啦
    b,d點 改例最快是下年的事
    不過我相信大會是看到大家意見,下年會有改善的

不過個人認為 要今年做到 a點 只應該有2000人參加挑戰組,要浪費4000個位才合標準
    就可能要求太高了
    香港馬拉松幾萬個位,幾天爆滿,仲有很多人報不到名....

Kin in Running

升級   8.42%

該用戶從未簽到

其實如果認為大會做得不好, 報名又不容易, 不參加就行了

升級   25.79%

該用戶從未簽到

Thank you shogshogikin兄. a點確是較高標準.
    sunrise, 我明白你說法, 很合理, 並謝謝提醒.  
    對於看到這個post而跑較慢和無心違規的選手, 我無意譴責, 只希望你們可以考慮明年報回一組. 我重申: 我針對的只是明知實力嚴重不足, 但貪小便宜, 故意報挑戰組, 死不要臉, 卻將責任全賴在大會身上的人. 我个人仍維持鄙視和責備這群不負責任的人的看法.

當然這個post的主要目的是希望大會能改善問題. 問題確是由大會安排不當所引起.

升級   96.75%

該用戶從未簽到

原帖由 winwin 於 2012-2-10 12:57 發表 …當然這個post的主要目的是希望大會能改善問題. 問題確是由大會安排不當所引起
    既然大家都差唔多對問題有共識,或者可以話經已求同存異,定出明確嘅論點後就聯署去田總。我唔知呢度有幾多位師兄可以有能力去間接影響田總,不過議論咗咁多寶貴意見而唔進一步行動,實在浪費同只可能奢望田總有所改變。

升級   68%

該用戶從未簽到

田總要求就要4小時完成,
    但要田總查核係好困難,
    不單人力,去核實你交上來的時間都難搞.
    況且現在係田總求人頭(搞大許),搵贊助,賺報名費,為香港搞大型活動,推動長跑運動,有利有名.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 sunrise 於 2012-2-10 11:40 發表

winwin, 又怒我多事; 可能你唔係好了解呢個論壇的運作, 其實很多會員同會員之間是認識的, 而不是一個完全匿名討論區,  所以雖然係自由講場, 但發表評論時亦往往要顧及對方的感受, 否則就可能會影響跑友之間的感情! ...

發表評論時亦往往要顧及對方的感受, 否則就可能會影響跑友之間的感情!
    sunrise兄說得真好!

升級   59.8%

該用戶從未簽到

話明挑戰組,梗係想挑戰下自己,之前可能跑開四個鐘多少少,
    都想試下可唔可以sub4,但如果挑戰組限時減少到四個鐘,
    過時就無牌無cert,咁係有點兒個,
    寬容d,時限設置4:30,又或4:15又如何?
    咁樣就令報

升級   29.33%

該用戶從未簽到

贊成挑戰組如果4小時內不能完成,就不提供全程時間+沒有紀念牌取,其實挑戰組超越4小時有沒有紀念牌取,另加一項是捉人上車,挑戰組不能5小時內完成,無論你/妳在那一段都要上車離開賽道,話時話大家在討論時,田總會不會看見大家提供的寶貴資料。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

老老實實,有師兄話報挑戰組的跑如果不能在4小時內完成,就要退出,什麼成績,獎牌同証書都無,我覺得佢地擺明歧視跑得慢嘅跑手,兼不明大會嘅難處

升級   29.33%

該用戶從未簽到

跑得慢便報全馬第一組,我今次也未能完成,什麼網上成績,獎牌同証書都無,要接受比賽規則。

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 peter2008 於 2012-2-10 22:02 發表
    贊成挑戰組如果4小時內不能完成,就不提供全程時間+沒有紀念牌取,其實挑戰組超越4小時有沒有紀念牌取,另加一項是捉人上車,挑戰組不能5小時內完成,無論你/妳在那一段都要上車離開賽道,話時話大家在討論時,田總會 ...

Peter兄和話要咁既師兄, 我真係想問下, 係咪真係要覺得咁先0岩? 如果係咁, 4個鐘完成唔到同6個鐘完成唔到並冇分別

講到跑唔到報左就攪到好似要罰人咁喎(又冇呢樣又冇0個樣), 與其咁鐘意玩0的咁既野, 乜如set條rule比自己先啦, train唔到個target罰下自己先啦

如果唔想賽道塞人, 好簡單, 一係封路時間長0的, 一係分開2條路, 但係政府真係會理你? 算把啦

又有0的ching話要呢樣0個樣做prove, 咁大型既比賽報名一定係data-driven, 跑步呢0的咁講狀態既野, 有用咩? 只有靠自律

其實人最基本就係要尊重別人, 如果連呢0的氣度都冇, 人地點會尊重你呀

升級   18.42%

該用戶從未簽到

報得挑戰組就要挑戰4小時完成目標
    冇信心就報另一組
    有信心冇實力,就要接受冇獎牌冇証書,咁先叫做挑戰