香港長跑網  - 長跑長友

樓主: winwin
打印 上一主題 下一主題

渣打組別介定, 我只想講出大會的不當和不公, 選手不根規則行事

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 120# 的帖子

去渣打個網頁,查詢成績,會要求你填網上問卷,有好多空位給你發表個人或綜合意見,不用倚賴他人"去間接影響田總"的。

升級   17.67%

該用戶從未簽到

........

升級   17.67%

該用戶從未簽到

有啲人居心叵測。唔好跌入去呀,有d人變態玩分化。國內唔國內,真真假假。天地有正氣。共勉之。

升級   0%

該用戶從未簽到

• 請勿使用污辱或褻瀆性文字。
  • 請勿人身攻擊。
  • 請勿意圖挑釁或引發矛盾。

請遵守版規,違規者已被禁言。

管理員示

升級   50.85%

該用戶從未簽到

亮哥, 尊重你, 因為冇佢個post都唔會有我個post

升級   17.67%

該用戶從未簽到

辛苦晒亮哥!玩下頂咀我仲敢,我見都唔係幾妥好驚呀我。似撩起D野等睇戲。我祝福大家有冇情人既都平安快樂!如有令亮哥難做真係過意唔去!gas hing 我都尊重你呀!

升級   25.79%

該用戶從未簽到

對, 已經填網上問卷.  賽跑最重要快樂, 體恤, 尊重.
大家情人節快樂!

升級   25.79%

該用戶從未簽到

WalkBreaks, proud of you on #122

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 120# 的帖子

Winwin師兄,很高興你出現仲提返我段說話,我以為無人會睇,同有人繼續響度各自各發洩情緒,所以自此我都唔再出聲。師兄既然你開文寫咁大段嘢,經已好值得欣賞,亦之所以係咁,唔好俾件事不了了之。如果想好似你個網名咁雙贏,不如你整理下呢度各人寶貴同有建設性嘅意見,然後歸納出大部分人都認同嘅論據,就直接去信俾田總提出建議。好明顯呢度有好多好有份量嘅師姐、師兄,欠缺嘅可能只係D能夠推動事情嘅人。

我個人唔太認同填份意見書發表下就可以對事情有幫助,師兄你提出嘅問題都幾複雜,唔係三言兩語或大是大非嘅對同錯,單睇你開文後有其他師兄、師姐不斷提出嘅大量補充,就知問題本身係有爭議。咁難得咁短時間就集合咗咁多意見,如果唔將佢整理,除咗唔會令有關方面作出改善以外,仲會令件壞事不斷重復,而大家亦習以為常。

曾經我都就使用一次性晶片寫過建議書去田總,響度都有人有唔同嘅意見,去信後不久田總都有覆我。我覺得大會方面都有認真對侍跑手嘅意見,而同時大會亦有好多限制,同要兼顧唔同人有唔同嘅素求。我唔敢話寫咗封信去會點點點,但我認為「議而不決,決而不行」必一事無成。有關一次性晶片嘅討論可以睇返呢度:https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D2

升級   7.37%

開心
  • 簽到天數: 2 天

其實全程馬拉松參加者參加挑戰組的最佳時間為4小時以下,但實際上只有三分一全程挑戰組參加者能夠在4小時內完成。我建議應該改寫為參加挑戰組預計完成時間為4小時45分以下會較好,這數據是參考今年全程馬拉松挑戰組及全程馬拉松1組參加者的完成時間設定,在4小時45分以下亦只有4850人,今年兩個全馬組別出席及完成人數共9970人。

其實有部份人未有參加過全程馬拉松健兒的確可以少於4小時完成,甚至3小時內完成,如果要有紀錄才可以參加挑戰組會扼殺他們奪獎或獎金的機會。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 129# 的帖子

filexcat師兄,請不要太武斷! 其實田總有派人去各個網頁收集意見,特別是長跑網,有人睇這貼的,你們所講既,有建設性、可行的,他們已記低了。

另外,閣下說"我個人唔太認同填份意見書發表下就可以對事情有幫助"此言差矣! 個個人都唔填,人地又點知你心裡便諗乜野呢?

小弟唔想出聲,以免干擾大家討論及發表,但閣下所言並不中肯,不能不出聲! 請見諒!

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 131# 的帖子

亮哥,我只可認同你講,唔再出聲以免影響討論。

臨行前澄清我並非鼓勵參加者唔填問卷俾意見,我只係想話問卷一般設計係做統計分折,附加文字意見當然我相信會大會係會處理,但單睇呢個討論就已經有好多方面嘅意見,你一言我一語,唔整理就難以所謂求同存異。當然如果唔需要討論嘅意見,咁係可以自行向大會發表,不過相信唔係樓主開文嘅目的。

另外當然有部分人可能認為意見提出咗,跟著點做嘅責任就應該由大會付。我想只係提出問題好多都會提出,但經深思熟慮同分折問題後嘅建議相對係少,亦因此集思廣益先會令問題越辯越明,而我覺得咁至係討論區所需。無論如何,離題言多請見諒。

升級   25.79%

該用戶從未簽到

felixcat, 同意. 我往後會嘗試做你建議的建議書去田總.
    如果他們有任何回复,我將在這裡發布. Thanks

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 felixcat 於 2012-2-15 01:01 發表
    亮哥,我只可認同你講,唔再出聲以免影響討論。

臨行前澄清我並非鼓勵參加者唔填問卷俾意見,我只係想話問卷一般設計係做統計分折,附加文字意見當然我相信會大會係會處理,但單睇呢個討論就已經有好多方面࢚ ...

我同意直接去信好過填問卷

我唔係話填問卷冇用.
    而已去信, 佢可以覆到你, 有個雙向溝通作用.
    唔駛估估吓究竟有冇人理

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

其實田總有聽跑手意見

係2009年, 渣打完左後, 有一群跑手曾發起聯署簽名, 就賽事提供一些意見

田總收到信後, 曾邀請部份跑手出席會議, 之後, 有部份建議被接納及實施
    1) 全馬完成者有獎牌 (2010)
    2) 全馬完成時限加長半小時, 至六小時 (2011)
    3) 在維園設立較大休息區 (2010)
    4) 將賽道修改, 改善擠塞的情況 (2010 改跑昂船洲大橋)

所以, 有意見不妨向田總提出

評分

查看全部評分

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2012-2-15 15:15 發表
    其實田總有聽跑手意見

係2009年, 渣打完左後, 有一群跑手曾發起聯署簽名, 就賽事提供一些意見

田總收到信後, 曾邀請部份跑手出席會議, 之後, 有部份建議被接納及實施
    1) 全馬完成者有獎牌 (2010)
    2) 全馬完成 ...

聽就一定有聽, 不過就聽一些唔聽一些! 上年就有人要求增加輪椅賽, 田總聽了, 人地要求的就只是10K賽, 佢就玩大了, 沒有循序漸進, 沒有細心安排下, 馬上就增加了3K及全馬輪椅賽, 犧牲了全馬及半馬跑手, 攪到半馬塞全馬; 我上年已指出輪椅賽唔適合同跑手共用賽道, 田總又唔聽, 今年就出現人車爭路的情況, 險象環生. 其實呢到好多會友提出了很多有建議性的意見, 田總只要肯用心去研究, 渣馬一定可以做得更好!

升級   17.67%

該用戶從未簽到

容我對現行分組及報名表(印刷)設計意圖作一些個人揣測。
    1  要填上過去幾年十公里以上往績,似是關於安全或責任考慮多於用以分組或排位。但我不知道“精英起步區”資格是否根據此項資料判別。
      2    要根據估計完成時間選挑戰或一組。我認同有必要採用“估計”係因為要為在較短距離已取得佳績,或預期自己在短期內有大進步之人士,留一個入口。一刀切分兩組相信有方便行政的考慮。而estimated, 不寫by甚麼,意義上,退一步係將個責任轉嫁到選手身上,衰啲講係洗左手,但當要進一步,當有必要做額外操控,就可以掉轉指出某某的估計跟大會估計大出入,因而可保留權利彈走某人。我之前有講要搞清有冇犯規,部分完因係覺得好難捉到大會在此方面有失責之處。

升級   17.67%

該用戶從未簽到

容我講少少建議。
    1 有意見係放鬆4小時。我會話大會keep住用呢個數幾年,再考慮埋之前師兄所提數據,我估,係估,寫呢個4字,可能已令到選手自選組別所產生的兩組人數比例達到好理想嘅平衡。單調分組時間,例如揾返第六千名的時間去分組未有效,因為成件事係有個動態互動,郁少少個數,對選手選擇分佈的影響很難估。
    2  現有表格已包含選手往績資料,如加入“大會保留根據往績分配選手組別”,或同時在一組加個option"不反對為配合大會分組安排調上挑戰組”供選擇,當然,大會寫得呢兩句就要增加資源去調控。
    3. 方便大會統計,表格上往績可用分級形式給跑手剔選。這個分級是可以包含以10k及半馬投射全馬成績夾填寫(相信不難選取普遍認同程式),方便升級人士。
    4,我其實不喜歡分組起步,以似失卻“同場較技”意義。在有限時間空間,若同時起跑,就算跑手自律,咁迫人,難以控制按往績排位。可否設緩衝區,再以晶片核對之前以往績排位所分組別,分批經有晶片確認之關口分批先後進入起跑區,形成較合理排位。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

玩了渣馬15年, 其實田總不斷進步, 好多籌委想當年也是跑手, 佢地跑比賽經驗都不弱於大家, 但好多跑手就只係一句唔滿意, 唔夠蕉派, 無人打氣, 就抹煞了大會的功勞!
    其實供應食物在IAAF並非必需, 你見渣馬已成AIMS銅章賽事, 吸引了世界各地跑手, 也吸引了不少沒跑的市民參賽, 就知香港跑友實在身在福中不知福了!
    至於分組, 太多人同時起步是個問題, 個人認為精英組的意思, 只係方便一些想得獎或造成績(包括個人紀錄)的跑友, 而一組就係for一些唔想太早起身的跑手, 或是不太計較大會成績, 或有實力突圍的跑手!
    我跑了39次(包括外地)馬仔, 其實無論你跑任何賽事, 都有機會你阻人或人阻你! 我跑3.5小時內, 但會阻到一些後上的跑手, 但當我去到30k之後, 又會有一些跑手企在一旁拉筋阻住我跑內線! 個人覺得有經驗的跑手, 一定知道如何不阻人和唔被人阻, 和如何閃避!
    試過有次跑台馬, 要停紅綠燈, 又要繞大圈接返大路碰上半馬(估計兩個半小時完成)慢腳, 但當時我貼著幾位全馬男子一起衝時間, 結果造了PB!
    又試過跑boston, 當時我被分入第9區(以3:20成績計算), 但當天我患了重感冒只能跑出3:37, 後邊1x區的跑手不斷過我, boston賽道雖寬, 但幾乎全程都是很密很多人的, 咁我又係咪阻到人呢?!
    其實呢個世界好多野都唔公平, 少少野就唔開心, 沈不住氣的話, 跑馬仔也不會有好成績! 好唔認同一些呼喝人讓路的跑手, 因為如你夠實力, 一定走到位!
    我覺得叫跑得慢者唔參加精英組, 某程度上係歧視, 因為跑馬仔要進步30分鐘以上, 對於新手唔係難事, 佢上年sub4唔到, 唔代表今年唔得! 但上年得的, 今件可能因為抽筋或爆了, 或少了練習, 而慢了一粒鐘都唔奇!
    睇開d啦, 香港人!

p.s. 入精英區係計上年渣馬成續only, 或者田總排名, 唔係睇你報名時自己寫的紀錄!

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2012-2-16 11:58 發表
    玩了渣馬15年, 其實田總不斷進步, 好多籌委想當年也是跑手, 佢地跑比賽經驗都不弱於大家, 但好多跑手就只係一句唔滿意, 唔夠蕉派, 無人打氣, 就抹煞了大會的功勞!
    其實供應食物在IAAF並非必需, 你見渣馬已成AIMS銅 ...

終於見到一些較中肯既意見, 小叻ctse, 第1屆跑到而家, 15年....

其實如果唔係企精英區, 正常join左挑戰組或1組都唔會有奬拎, 同埋linching, 拎奬既多數都係0個幾個人(佢地個training program唔係人人頂到), 你跑1組而又sub3, 你都會有一千(要係香港居民)

Walkbreaks, 分組或報名0個0的野(其實我一路都係覺得大會分組係為左分流), 改變左真係有improvement? 2013加油吧!