香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步真係要做足準備

升級   90%

該用戶從未簽到

今年第一次玩馬拉松(半馬),感覺好新鮮~ 但係真係親身感覺到平時無練習開…跑起唻真係辛苦到爆~ 仲等我以為自己體能好好>_< 後來睇番新聞原來仲有38個人送左入廠!!

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20120206&sec_id=4104&art_id=16045095

想請教下大家平時你地會花幾多時間做準備架????
+1 0
上一篇︰中西區超新手報到!下一篇︰12-2-2012 水塘杯大潭站 (少量相)

升級   82.33%

該用戶從未簽到

你完全冇練開就去玩半馬?講真冇練玩10k 都有d免強啦.....

升級   76.25%

該用戶從未簽到

我練半年先去跑10km

升級   7%

慵懶
  • 簽到天數: 4 天

I've spent a year to prepare for the 1st 10K; 3 years later tried my 1st HF; then another 2 years for FM.

Don't risk yourself, better late than never.....

升級   40.2%

該用戶從未簽到

我練左八個月去跑半馬

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

我練咗接近一年從末參加過,下個月處男下海,但求sub70完成10km

升級   37.37%

該用戶從未簽到

網上有training plan 跟着練三個月可以跑

升級   7.67%

該用戶從未簽到

我想問

樓主你冇練過, 但又跑完, 又冇穿冇爛...

你好勁呀

我之前跑過幾次10k, 今年第1次半馬, 準備咗9個月

升級   47.2%

慵懶

我都佩服樓主, 小弟跑了一年左右, 參加過兩三個十K, 但渣馬安全起見都是跑10K, 下年再玩要做足準備了, 10K 半馬, 全馬樣樣都不能小看, 真係好容易出意外呢

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 pppx123 於 2012-2-13 16:55 發表
    我都佩服樓主, 小弟跑了一年左右, 參加過兩三個十K, 但渣馬安全起見都是跑10K, 下年再玩要做足準備了, 10K 半馬, 全馬樣樣都不能小看, 真係好容易出意外呢

下年一齊玩全馬?

升級   9.2%

該用戶從未簽到

樓主沒有練過就去跑半馬, 能夠平安完成已是非常幸運.
    我唔鼓勵朋友在無練習的情況下去跑長跑, 甚至半馬及全馬.
    每個人的體質唔同, 所須要的訓練時間都唔同.
    但半馬及全馬都應該要有應當的訓練才可以參加.
    最少亦要有半年(半馬) 至 一年(全馬) 的訓練.
    我自己跑了兩年, 而家只可連跑25k, 所以今年只報半馬, 全馬明年再來亦不遲.

不幸的例子一單已太多. 但實在不只發生過一單.
    每次聽到有跑友在比賽中的不幸, 我都覺得很難過.

我想奉勸大家千萬不要免強.
    有鬥心係好事, 但過了火而出事就不好.
    身體係要時間去適應長跑的. 千萬不要聽到別人可以不用訓練下去完成半馬或全馬,
    而估計自己亦可以.
    某某然在沒準備下去參加長跑比賽是很危險的.

以上只係本人的忠告, 唔係叫人唔好跑, 而係要有準備才好跑.
    希望大家長跑長有, 以後唔好再有不幸事故.

升級   3.68%

該用戶從未簽到

我諗住下年20km 你甘講一講搞到我又想10km算

升級   9.2%

該用戶從未簽到

原帖由 s081036 於 2012-2-13 17:37 發表

唔好意思, 我用的字眼可能太嚇壞人?
    我只係想勸人要有準備去跑,
    而家仲有成年時間去訓練, 為何話自己唔得呢?
    比心機, 一定可以的.

升級   2.33%

該用戶從未簽到

原帖由 vichui77 於 2012-2-13 17:37 發表
    樓主沒有練過就去跑半馬, 能夠平安完成已是非常幸運.
    我唔鼓勵朋友在無練習的情況下去跑長跑, 甚至半馬及全馬.
    每個人的體質唔同, 所須要的訓練時間都唔同.
    但半馬及全馬都應該要有應當的訓練才可以參加.
    最少亦 ...

個人覺得唔使講到咁嚴重既. 完全冇練固然唔應該, 但試問打工仔又抽得幾多時間?

全馬本人就冇經驗, 姑且不談.

半馬來說, 其實每次練習11-14K左右, 一星期一至兩次, 對於唔求時間只求跑完來說, 足夠有餘.我自己都仲衰, 一個星期一次, 每次都係8-10K, 一個月約40K里數, 但都能在2小時15分內完成半馬.

我唔係認叻, 而係少練有佢既好處, 就係無咁易傷, 呢點好緊要....
    再者比賽時, 我一路都用自己步速跑, 唔理人地有幾快, 同時留意下自身狀況.

個人覺得心態反而係最重要, 比賽前要好清楚你練左幾左, 同埋果日狀態又有幾多成(之前大病果D就要就住跑),
    而找出一個適合自己既步速, 咁樣就可以避開意外.

升級   2.33%

該用戶從未簽到

原帖由 s081036 於 2012-2-13 17:37 發表

其實半馬並非想像中咁難, 只要適當地練就OK

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 14 天

回復 16# 的帖子

我認為如果做開運動,行山游水,一個禮拜3-4次,無練習開跑半馬應該可以。

但如果零運動開就去跑半馬是很危險了

升級   47.2%

慵懶

原帖由 Rhys 於 2012-2-13 17:04 發表

下年一齊玩全馬?

HAHA, 我還是想先試玩半馬先,我尼D烏龜腳我怕全馬被人叫上車.......

升級   3%

該用戶從未簽到

實則得個半月準備10km, 成績约49分.

升級   30%

該用戶從未簽到

玩左幾年…次次玩親都有野學! 但係準備功夫真係要夠,體能方面尤其重要! 自己既心跳率都要知道有得keep track,有陣時以為自己頂得住,其實已經去到邊緣真係好危險…

升級   80%

該用戶從未簽到

自己而家操練時都認真左玩,次次練跑都會用心跳帶睇下自己果個進度,用埋esmarthealth去mark住自己進步左幾多
    但係都係果句~去到就盡位就唔好迫自己再上…
    都係做下運動,健康為主,唔洗搵命搏。