香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lewischan
打印 上一主題 下一主題

2012.4.22 SeaToSummit 2012

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

有啲林係會好玩啲, 但垃圾污水水管路都有啲保留, 係咪想提高我地的環保意識呢.....

升級   27%

奮鬥
  • 簽到天數: 37 天

貝璐道入林之後,頭段環境真係教人失望,如果不是負責人除了雜草再加了絲帶,我不會想到那是一條小徑!有冇可能向有關部門投訴,清理垃圾?!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

我覺得大會啲絲帶應好似HK100及大嶼50咁要有名, 寫番STS都好丫, 啲路口位有5-6條帶, 都唔知邊條先係....
    落聶高信山個入林位都係搵唔到, 如果當日冇人守住, 我實衝咗樓梯落大路>.< , 咁就DQ了....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 日本專家 於 2012-4-10 19:07 發表 貝璐道入林之後,頭段環境真係教人失望,如果不是負責人除了雜草再加了絲帶,我不會想到那是一條小徑!有冇可能向有關部門投訴,清理垃圾?!

果度唔係"小路", 恐怕會不受理....

升級   67%

該用戶從未簽到

今日試行左次由CP2去CP3...中間貝璐道入林之後, 環境真係麻麻。如果著短衫短褲行入去都幾大件事。當中有一段, 係要係個建築物既外牆既水渠落。 果一刻, 我心入面係有少少淆底的(我比較少行山, 參加越野跑亦係第一次, 其他ching, ctse可能會好D)。 同埋, 感覺自己有少少似II(Illegal Immigrant, 非法入境者)。

不過, 出番大路之後, 我覺得自己都係幾犀利既。哈哈!

升級   25%

該用戶從未簽到

[1st]今日試行一次~~起點至CP1 (30K)~~
    發覺真係好鬼難行~~~好鬼多蜘蛛網,長草,樹枝
    有一個位直情有隻死人蜘蛛係正前面~~(猛搖樹枝都唔跌落黎,個刻灰左同有少少淆底 ,唯有繼續搖,搖好耐佢先自己行落D,我先衝過去)
    而個d絲帶真係唔係咁易見到~~(好考眼力)
    有d絲帶直情同d樹葉既顏色一模一樣 ~~(紅色同橙色)
    大會應該用藍色或其它色去同d樹葉區分~~
    搞到上左金馬倫山之後,唔知點去番中峽道~~~(我唯有死落番下面的引水道,跳落個渠位,好彩唔多水 ,再自己引體上升上番引水道,再跑一陣去到分支位,上番中峽道去CP1~~~

就算行慣山,都唔係咁易玩呢個賽事~~

升級   25%

該用戶從未簽到

[2nd]今日試行一次~~CP1 至 薄扶林水塘道的分支位(水塘或山頂) (30K)
    總括來講比起由起點至CP1容易些~~~
    但我上完個貝璐道後.......揾黎揾去都揾唔到個條小路 (揾左成大半個鐘 ), 我雖然睇過Facebook張相,但就揾唔到 ~~
    但我曾經係某個位見到紅絲帶,當其時我唔信佢係大會條路,因個位同Facebook張相唔似,點鬼知後來發覺真係大會條路 ,因我係貝璐道行左好多次.....都找不到類似的路
    個位係"過左2個髮夾尾彎後,上到有個位前面有好特別的大花(當時有蜜蜂正在採蜜),見到紅絲帶便左轉入,不要向右行原本的貝璐道(在豪宅前就應左轉紅絲帶)"
    接著的"奇力山南下叢林路"前段路頗難行,因要捐窿捐那(行大水管,烏低身過樹根樹枝,落水渠道,過井位,行蜘蛛密林道),真係少d平衡力同體力都唔掂 ,好難想像係條小路
    同埋真係如其他ching所講,前段路既環境真係好唔掂,好鬼dirty~~
    (心諗上面豪宅d人真係好無公德心,亂拋垃圾)又無人清理

另外,去薄扶林水塘道個分支位都難去到,因轉錯左路

升級   74.6%

開心
  • 簽到天數: 30 天

回復 47# 的帖子

真係驚驚....

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 ericng1026 於 2012-4-16 01:58 發表
    今日試行一次~~CP1 至 薄扶林水塘道的分支位(水塘或山頂) (30K)
    總括來講比起由起點至CP1容易些~~~
    同埋真係如其他ching所講,前段路既環境真係好唔掂,好鬼dirty~~
    (心諗上面豪宅d人真係好無公德心,亂拋垃圾)又無人清理

真係好鬼無公德心X2

升級   67%

該用戶從未簽到

原帖由 Gunners 於 2012-4-16 18:46 發表

真係好鬼無公德心X2

當日同朋友一齊去試路既時候, 係果段叢林路見到有網球。我地笑話:「唔通D住豪宅既人, 便便既時候, 係便D網球出黎既?」

升級   27%

奮鬥

昨天終於可以行哂「正確」的30km路線,
    由於之前有二次獨自探路關係(有少許行錯)!
    (留意:絕對不鼓勵初手一個人探此路段!)
    但總括來說賽道係富於挑戰性!有難度!
    我相信當日比賽一定有人行錯路,少許受傷!
    但正正因此完成到賽事,才有成功感!
    LIKE~

升級   74.6%

開心
  • 簽到天數: 30 天

師兄們注意: 30KM 的出發時間提早到8:45

升級   9%

該用戶從未簽到

到時一定會有20KM的跟錯左出發時間, 如有發現, 記得提一下佢地, 無謂被DQ左都唔知.

升級   67%

該用戶從未簽到

今日無落雨真係托賴, 聽日條路應該會好行D, 大家(包括我自己, 我跑20km)聽日加油!

升級   25%

該用戶從未簽到

[LAST]前幾日試行一次~~薄扶林水塘道的分支位(水塘或山頂) 至 終點 (30K)
    相對1st,2nd個兩日黎講,真係萛容易得多同正常d ~~

較特別的是:去龍虎山之前,有段路跑跑下會見到左邊有紅絲帶,個個位會不斷下降/下滑,係有一條長繩給你輔助落鈄坡,渣住佢幾好玩~~

升級   27%

奮鬥

竟然陽光普照,各位加油!

升級   67%

該用戶從未簽到

今日好熱好辛苦,直升機都出左2次,希望佢地無事啦!

升級   27%

奮鬥

見直升機飛向西高山,唔知係咪20km健兒受傷!

另外,我太慢了,溥扶林水塘check point冇蕉冇gel冇水..

升級   32.63%

該用戶從未簽到

升級   32.63%

該用戶從未簽到

原帖由 日本專家 於 2012-4-22 19:13 發表
    見直升機飛向西高山,唔知係咪20km健兒受傷!

另外,我太慢了,溥扶林水塘check point冇蕉冇gel冇水..

你幾點到?? 佢唔係話14:30先收CP咩?