香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

心跳錶, POLAR OR GARMIN (我不用計距離果D)

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

我有iphone nike+gps count 距離,  所以, 我只係想買隻錶for count 心跳+ 睇時間only.

心水已經有, 但是, 揀來揀去, 心大心細,

polar rs300x, 又好似幾好.

garmin FR60  <-- 因為我見亮哥團購是GARMIN, 我又覺得呢個牌子好似好DD...

好難揀呀~~~

希望有師兄師姐回覆~ THANKS~~

+1 0
    上一篇︰週二晚馬鞍山o趙完飯後鬆鬆腳下一篇︰2012.3.4 The 7th "Beat the Banana!" charity run 2012

升級   89.25%

該用戶從未簽到

單作心跳用,個人建議Polar。
    Garmin連GPS一體化。作跑街長課比較有用。

我本人用Polar RCX5 連foot pad 加iPhone Nike+ GPS,但兩者量出的結果不太相同。Polar比iphone準一些。

升級   2.55%

該用戶從未簽到

我今天係IFC APPLE買左呢個http://www.scosche.com/mytrek

$1068,我都係用iPhone, 佢有自己APPS,而我都係用Nike+GPS,所以我今晚開左二個APPS去跑,附圖係今晚紀錄

經測試後,100%叉滿電,長開Screen + NIKE + 心跳APPS,大約可以用到4小時左右

跟屋企個 Panasonic 心跳計相差大約 1-2 下,但唔知邊個準

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

好似Polar出心跳帶專d, Garmin就GPS好d!

升級   79%

開心

我上racing the planet 買~
    上去買之前, 我打了電話問有冇貨, 剛巧, 我問接電話的職員, 講解用garmin 量心跳, 會好一d.
    polar, 好似無咁專心跳~
    所以, 最後我決定買了garmin FR60 心跳錶~

價錢都 usd 130.00.

昨天買了, 爬左好耐文,... GARMIN TRAINING BLOG, YOUTUBE TEACHING VIDEO..
    http://www8.garmin.com/learningcenter/training/fr60/index.html

set 晒d data, 我都仲有D 位都唔識用...
    今日上返RACING THE PLANET 問職員~

職員都識得用~ 好彩...

明天先正式開始用, 量HEART RATE 去跑步啦~
    加油...
    興趣又增加一成!!

升級   79%

開心

原帖由 hcli 於 2012-2-20 22:42 發表
    單作心跳用,個人建議Polar。
    Garmin連GPS一體化。作跑街長課比較有用。

我本人用Polar RCX5 連foot pad 加iPhone Nike+ GPS,但兩者量出的結果不太相同。Polar比iphone準一些。

全師兄~
    我都是想買ONLY FOR 心跳多D,
    FOR GPS 功能, 下下都要 3XXX.. 真係好貴.. 接近IPHONE 的價錢了.

IPHONE, 我一定會帶埋去跑步. 萬一自己有什麼事, 可以遇家人聯絡~

(純粹個人意見)

升級   79%

開心

原帖由 perre 於 2012-2-20 22:56 發表
    我今天係IFC APPLE買左呢個http://www.scosche.com/mytrek

$1068,我都係用iPhone, 佢有自己APPS,而我都係用Nike+GPS,所以我今晚開左二個APPS去跑,附圖係今晚紀錄

經測試後,100%叉滿電,長開Screen + NIK ...

PERRE 師兄~ 多謝推介~
    你呢個配件都很不錯.
    我都好喜歡...

不過, 如果可以係手腕位置睇到心跳RESULT, 會更加理想

升級   2.55%

該用戶從未簽到

用iPhone睇心跳,視乎你個電話於即係大約1000蚊,FP60!又抵喎

升級   2.55%

該用戶從未簽到

請問要唔要另加心跳帶?淨錶OK?

升級   79%

開心

原帖由 perre 於 2012-2-21 15:19 發表
    請問要唔要另加心跳帶?淨錶OK?

此價錢已經包心跳帶~

升級   37.37%

該用戶從未簽到

有冇footpod?
    這裏有review
    dcrainmaker.com/2010/02/garmin-fr60-review-in-depth.html

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

之前都係用iPhone的RunKeeper 和 Nike +。
    但我最後都係覺得Garmin連GPS的錶方便 (如310XT or 910XT等), 無可否認價錢真係貴左D。但一隻錶過,咩野資料一次過睇晒!真係方便好多!

升級   79%

開心

原帖由 wgchris 於 2012-2-21 16:10 發表
    有冇footpod?
    這裏有review
    dcrainmaker.com/2010/02/garmin-fr60-review-in-depth.html

wgchris~
    謝謝你找到此這個詳細的資料~
    http://www.dcrainmaker.com/2010/02/garmin-fr60-review-in-depth.html
    對我來說, 很有用...
    讓我再仔細想清楚~
    THANK YOU SO MUCH!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2012-2-21 12:18 發表
    好似Polar出心跳帶專d, Garmin就GPS好d!

..............x10

升級   1.5%

該用戶從未簽到

us130是不是沒有foor pod?

打了電話問,原來是唔連foot pod,而且是1320hkd.....(唔是us130...)

升級   1.5%

該用戶從未簽到

剛發現ebay有FR60+ant+foot pod+hrm, 加shipping都是$1k,如果買多套仲可以share shipping到~$950一套

睇個seller之前已經賣過好多套男女裝,應該信得過,心動中

升級   61%

開心
  • 簽到天數: 1 天

剛發現ebay有FR60+ant+foot pod+hrm, 加shipping都是$1k,如果買多套仲可以share shipping到~$950一套 <---- 抵∼

我剛買左隻polar ft7 減磅用,都要九舊幾。只係測心跳。

升級   1.5%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

我見rs100 8折都要8百6,而且冇得加foot pod
    FR60又多D功能,抵玩~

升級   1.5%

該用戶從未簽到

問過ebay個seller,話單連heart monitor加運可以~$750
    有冇ching/tse有興趣?

升級   36%

該用戶從未簽到

原帖由 kogun 於 2012-2-25 01:21 發表
    剛發現ebay有FR60+ant+foot pod+hrm, 加shipping都是$1k,如果買多套仲可以share shipping到~$950一套 <---- 抵∼

我剛買左隻polar ft7 減磅用,都要九舊幾。只係測心跳。

咁平....真係諗吓買隻比隻乸....