香港長跑網  - 長跑長友

新手問跑步機練10k,目標一年後sub 55

升級   14%

開心
  • 簽到天數: 2 天

大家好,我今年34,173cm,67kg 男,是平時運動不多的文員。早前跟朋友玩票的參加了渣打10k ,賽前不到一個月才抱佛腳。結果半行半跑的115完成。但跑完渣打才發覺跑步蠻有趣呢,希望下午再參加。但因為早前已經簽了健身兩年約,開始做重訓,不可以再抽時間跑街。如果我每星期二至三次,重訓後跑機,可以達成目標嗎? 我上星期開始隔日跑機,速度8min/km , 跑3km ,打算每次加200m 到可以跑6k後才提高訓練跑速?強度會太低嗎?因為人到中年小運動,有點怕受傷。謝謝

升級   0%

鬱悶

師兄比我後生又輕咁多, sub 55 要求是底了點, sub 50 吧.
    一年下來,55我都勉強做到了.
    師兄想練鋼條型定肌肉型?

升級   76.25%

該用戶從未簽到

跑跑步機好悶啊

我又係差唔多半年前跑,我大過你,之前重過你,輕鬆地練,由跑唔到5分鐘,後尾跑10km都做到51mins,唔係想像咁難,不過試下唔好用時間做準則,試下四處跑,會更有樂趣

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 pkgod 於 2012-2-22 11:34 發表
    如果我每星期二至三次,重訓後跑機,可以達成目標嗎?
    我上星期開始隔日跑機,速度8min/km , 跑3km ,打算每次加200m
    到可以跑8k後才提高訓練跑速?
    強度會太低嗎?因為人到中年小運動,有點怕受傷。謝謝

我不是專家, 不過都想留言, 鼓勵一下.
    一星期兩三次, 對我來說, 已經是很不錯的時間付出.
    8min/km 感覺上是比較慢, 不過, 初跑還可以, 以你年紀, 或試 7min/km 吧.

我都同意可以, 先以跑長些為目標, 再以跑快些為目標.
    閱讀過資料, 是每星期增加 10% 里數.

現在已經春天, 潮濕落雨, 又快到夏天, 跑機還不壞.
    相信幾個月練習後, 賽季開始, 十月十一月, sub-60 或甚至 sub-55, 有恆心, 不難達到 !

如果要 sub-50,
    我以前, 或好像有不少人都比較難衝破這 [阻力位], 那便要配合其他練速度方法了......

純粹分享, 如有大錯漏, 請指正 !

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

sub 55 不太難,只要keep住每星期跑,年尾賽季開始應該可以達標!
    一星期跑到2-3次很好,雖然8min/km不算很快,初跑可以接受,反而不應盲目追求速度,應以耐力為目標。
    跑10K要行,好明顯係耐力問題,加上心肺功能未能配合,所以應該慢跑但要時間要跑長些,慢慢加上去。
    努力!你一定得!

升級   14%

開心

原帖由 little-fish 於 2012-2-22 15:46 發表 師兄比我後生又輕咁多, sub 55 要求是底了點, sub 50 吧.一年下來,55我都勉強做到了.師兄想練鋼條型定肌肉型?

可以既最好練到ar rain 咁,不過而家仲係無胸有腩普通人

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 pkgod 於 2012-2-23 10:10 發表

可以既最好練到ar rain 咁,不過而家仲係無胸有腩普通人

師兄,

你先天夠高, 要練到 ar  rain o甘 只系遲早問題!  努力呀!

升級   19.47%

該用戶從未簽到

平時練跑是8min/km ,但一下埸跑就变成5.8min/km

我从去年9月開始練,平時練跑是8min/km ,但一下埸跑就变成5.8min/km ,可能比赛氣氛能人跑快了吧.
    今年第一次跑半馬也順利完成.
    體重4個月也輕了12磅.
    +oil

升級   31.67%

該用戶從未簽到

講到自己好老咁....34歲玩長跑都算係後生仔啦. 有興趣跑,起碼可以跑多30年....夠未? 操一年跑55分內幾乎100%得,除非你好hea. 比D信心!

升級   0%

鬱悶

回復 9# 的帖子

8min/km 真輕鬆

升級   14%

開心

登錄/註冊後可看大圖

.

登錄/註冊後可看大圖

.

登錄/註冊後可看大圖

.

登錄/註冊後可看大圖

.

登錄/註冊後可看大圖

.
    多謝各師兄支持,總算開始了,4k完成,休息兩天,下個目標5k

升級   2.55%

該用戶從未簽到

我唔係專家,但我高你少少,有183CM,又重你少少201磅(五個月前,還是煙民),年紀又大你少少,都係N世唔運動,第一天跑10分鐘都扯晒氣果隻,但練左五個月,而家10公里55分完成好輕鬆,扯盡都可以做到52分左右,耐力捱到20公里在二小時內。

所以你都一定得!努力!∼∼∼∼

升級   26.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 5 天

放心la, 10km sub 55實無問題啲!

升級   19.47%

該用戶從未簽到

现在年红纪大了,不挑战时间.但求跑完全程,在明年内参加夏威夷或东京全马,完成未了心愿.41岁的我说...

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

其實到健身室做也有好處
    (1)訓練腳部的健身機, 對跑步很有幫助.
    (2)跑步機 可以 "較" 斜率 (e.g 2%), 對跑步也很有用
    但要小心, 我試過一次過做 (1) 及 (2), 之後便受了傷.
    (*一星期一次在街長跑吧 ! e.g 慢 jog 8K-10K )