香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: sm_man

港島東跑手報到

升級   30%

該用戶從未簽到

大家好!! 請多多指教...我叫石仔..我在柴灣

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿貓 於 2012-3-8 21:14 發表
唔錯阿, 去程跑柴灣道(上斜路更豐富), 回程入杏花邨穿阿公岩到愛蠂灣直奔鰂魚涌公園狂奔北角, 咁就完美啦.

登錄/註冊後可看大圖

我都有個諗頭 ----:北角起程 - 維園 - 告士打道 -  龍匯道 - 中環碼頭 - 上環孫中山公園 -
有時間有氣力的話, 一直向西向南跑都得.....可以跑出只半馬.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我住西灣河, 柴灣住咗好多好多年(感覺不太方便,事無大小都要出城咁),

原來係街坊! 我都住左柴灣好多好多年了,搬番出來西灣河才兩年,以前細細個果陣已經住西灣河。
小弟有時間就跑下則魚涌至愛秩灣。見到面打個招呼吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hkstoneboy 於 2012-5-2 18:32 發表
大家好!! 請多多指教...我叫石仔..我在柴灣

歡迎石仔師兄,我以前也是住柴灣,每朝都在小西灣運動場跑圈,你跑開邊度架?

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2012-5-2 23:34 發表

原來係街坊! 我都住左柴灣好多好多年了,搬番出來西灣河才兩年,以前細細個果陣已經住西灣河。
小弟有時間就跑下則魚涌至愛秩灣。見到面打個招呼吧!

亮哥一定打 招呼的....多多指敎阿

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿貓 於 2012-5-2 23:54 發表

亮哥一定打 招呼的....多多指敎阿hgj088" />" />hj

啊呵呵!

升級   30%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

我通常 柴灣 => 杏花村 => 柴灣(高威閣) => 在小西灣 => 柴灣(Home)
不過一天氣熱,就跑唔旭,克服中.

升級   0%

該用戶從未簽到

我住柴灣時初期是每朝一早起床(06:00)跑小西灣運動場,因為日日都有人訂場開運動會,到八點前離開,每日都跑12K,後來越來越多公公婆婆一排咁步行,加上練毅行改為跑藍灣半島海旁的海濱、上龍躍徑去大浪灣後回程。

升級   12.63%

該用戶從未簽到

Hello!! 大家好...請多多指教!!  
前晚放工路過銅鑼灣運動場...見好多人跑步...所以一時興起search下個運動場有冇LOCKER而搵到呢個討論區
小女子都係初哥一名...所以今日首次去跑都唔禁咁博...跑咗五個圈就收手
可以既話一個禮拜跑兩次...希望我既恆心可以持續啦...

升級   20.4%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 carrie1014 於 2012-5-26 01:15 發表
    前晚放工路過銅鑼灣運動場...見好多人跑步...所以一時興起search下個運動場有冇LOCKER而搵到呢個討論區
    小女子都係初哥一名...所以今日首次去跑都唔禁咁博...跑咗五個圈 ...

Hello!! Carrie.. 多跑步身體好.....支持
    慢慢一步步增加距離...練到冬天就好氣好力了....

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 carrie1014 於 2012-5-26 01:15 發表
    小女子都係初哥一名...所以今日首次去跑都唔禁咁博...跑咗五個圈 ...

carrie師姐, 我都係由銅鑼灣運動場開始跑的,
    有機會可以一齊跑阿, 妳參加約跑的話進步會快些的.
    如果覺得呢個場有些熱時, 可以跑去維園跑吓,
    嗰度好多樹多些遮蔭, 涼爽些的.

升級   12.63%

該用戶從未簽到

原帖由 sm_man 於 2012-5-26 09:47 發表 Hello!! Carrie.. 多跑步身體好.....支持 慢慢一步步增加距離...練到冬天就好氣好力了....

多謝師兄支持
    我會努力練跑...自覺跑完出一身汗,人都精神D

升級   12.63%

該用戶從未簽到

原帖由 阿貓 於 2012-5-26 13:16 發表 carrie師姐, 我都係由銅鑼灣運動場開始跑的, 有機會可以一齊跑阿, 妳參加約跑的話進步會快些的.如果覺得呢個場有些熱時, 可以跑去維園跑吓, 嗰度好多樹多些遮蔭, 涼爽些的.

好啊,貓師姐...你幾時會去跑?我諗一齊跑原動力會大D

請問維園有冇locker㗎? 而家跑真係有D熱...

約跑都唔錯喎..幾時會再約呀?預埋我呢位新丁

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 carrie1014 於 2012-5-26 18:03 發表

好啊,貓師姐...你幾時會去跑?我諗一齊跑原動力會大D

請問維園有冇locker㗎? 而家跑真係有D熱...

約跑都唔錯喎..幾時會再約呀?預埋我呢位新丁

carrie, 維園天后入口藍球場側邊有locker, 自己帶鎖頭.
    妳去約咆版塊睇睇. 邊區哪些時間啱自己阿.
    我週一至週四都可以到 銅鑼灣運動場跑, 大約5:30至6:00可到逹.
    我係慢慢腳, 6分至6分半, 一公里吧.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 carrie1014 於 2012-5-26 01:15 發表 Hello!! 大家好...請多多指教!!  前晚放工路過銅鑼灣運動場...見好多人跑步...所以一時興起search下個運動場有冇LOCKER而搵到呢個討論區 小女子都係初哥一名...所以今日首次去跑都唔禁咁博...跑咗五個圈 ...
    歡迎呀carrie ctse

升級   12.63%

該用戶從未簽到

原帖由 阿貓 於 2012-5-27 15:47 發表 carrie, 維園天后入口藍球場側邊有locker, 自己帶鎖頭.妳去約咆版塊睇睇. 邊區哪些時間啱自己阿.我週一至週四都可以到 銅鑼灣運動場跑, 大約5:30至6:00可到逹.我係慢慢腳, 6分至6分半, 一 ...

貓ctse...你咁早既...我最快黎到差唔多七点...
    约跑區最近都係南區...但唔係成日有

升級   12.63%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2012-5-28 09:06 發表 歡迎呀carrie ctse

halo....kf ching/ctse

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 carrie1014 於 2012-5-31 01:50 發表

貓ctse...你咁早既...我最快黎到差唔多七点...
    约跑區最近都係南區...但唔係成日有

carrie, 不要擔心, 我可以跑住等妳的, 或者食少少嘢, 或者去圖書館等等.
    南區嗰一只貓  + 嗰二滴水  師兄們係快快快腳
    我成個星期有跑了!!!!! 因病 因攰!!!!!! 下星期我會去跑的了.

升級   45.85%

慵懶
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 sm_man 於 2012-3-9 10:39 發表
    我正有此意跑長命斜...但唔知點由杏花去阿公岩?
    另外而開練半馬距離, 尋晚由北角去側魚涌公園再加跑鯉景灣大圈, 然後返北角全程大概15K, 本來可以繼續跑, 但諗下唔好一次跑咁多, 因為星期一打羽毛球, 星期二/三又做 ...

Hello! sm_man ching, 原來大家係街坊(我都係住北角).....
    我有野請教, 北角至鯉景灣有沒有一條路是不須要跑太古城三期對出天橋的樓梯呢? 以前試過因跑樓梯傷膝頭.

升級   12.63%

該用戶從未簽到

回復 37# 的帖子

貓ctse...前排太忙冇去跑步...黎緊星期一放工會去跑跑跑...你幾時會去呀???

升級   0%

該用戶從未簽到

大家好,我都係家住柴灣的,會到小西灣運動場衝圈;不過平日跑街則會在吐露港那邊。