香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

小弟個人減肥經歷

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

小弟十年左右時間經歷o左2次減肥, 和各位想減肥o既朋友分享
    自小唔係運動健將o既我, 同香港大部份父母一樣, 只管束我學業, 身體只求冇 大病就算, 唔會提倡我多o的運動;
    屋企對食o既供給不缺, 我細個又為食又係食肉獸, 吃肉類多不食蔬菜, 水果專食糖份高o既(芒果之類),
    三餐正餐以外薯片汽水糖果等零食不離口, 小學時代已是小胖子, 可幸並冇 大病;
    初中時期流行打籃球, 當時NBA球星熱潮(micheal jordon時代), 放學後一星期總有一兩次跟同學仔去打波,
    所以體重略為回落, 體質都有o的改善, 但係會考後又冇再打波;
    到畢業出來做o野之前兩三年, 終日唔係上堂就係流連圖書館, 餘閒就對住電腦或電視, 體重開始暴升,
    身高只有175cm左右o既小弟, 剛出來做o野時已經有180磅
    +1 0
    上一篇︰[轉載]蘋果日報 - 20120226 - 品味蘋果:紀嘉文最後三公里 好想贏給她看下一篇︰【跪求幫忙】長跑新手有關買Nike+跑鞋的問題

升級   13.8%

奮鬥

成180磅o既體重不單外觀唔好睇, 身體都唔好傷風小病不絕,
    加上飲食唔均衡, 食量又大, 自細腸胃已經唔好經常拉肚子;
    機緣巧合下接觸到跆拳道呢種武術/運動,
    加入o左一個拳館會社, 同其他運動選手一樣, 除o左跆拳道本身o既練習,
    師傅/教練都要求我做適當o既體能訓練, 一星期2次左, 有時跑步有時游水,
    這曷我第一次真正去跑步, 每次都係2km左右,
    經過大約1年時間, 體重減至138磅;
    期間除o左運動, 飲食都要配合, 教練會比意見,
    例如多攝取蛋白質同多食蔬果, 要戒脂肪同過量糖份,
    澱粉質要足夠練習消耗等;
    玩o左3年, 因為差不多結婚, 老婆又唔喜歡我再練落去,
    就此中斷了, 8年前結婚時體重都仲係140多磅, 懶散又開始蠶食我o既身體

升級   13.8%

奮鬥

婚後又回復只顧返工同消閒o既生活, 老婆同大部份香港女孩一樣唔喜歡運動,
    連打o下羽毛球之類都懶, 看電視上網行商場shopping 係日常餘暇活動,
    6/7年間體重又打回原形, 至一年前左右最高達189磅;
    外表唔好看都不在講, 體質日差到身體已發出警告:
    夜晚瞓得唔好; 日間office 工作時常會坐坐o下瞓著(比上司見到當然唔係o甘好);
    因工作關係有時需要到工地巡視, 一行就大半日, 試過行完一日返屋企,
    腳踭就好似比人打完o甘又酸又痛(係由骨痛出o黎),
    行o下樓梯, 天氣熱o的行多幾步就唔夠氣力;
    終於提起意志, 唔可以再比自己o甘樣落去,
    有咩運動唔洗搵人陪又有效o既呢? 游水都好, 不過一個人去得多始終幾危險,
    就簡簡單單跑步啦, 第一次跑番步, 一開始就唔知邊度o黎o既勇氣, 就一口氣跑4km,
    跑完就知味道, 腳踭痛唔在講, 周身筋骨痛到死, 成個人散曬,
    休息o左2/3日, 再o黎多次, 有o的改善 wor,
    keep住一星期跑兩次, 一星期減到約2磅, 3~4月後減到150磅,
    但係有2個星期左右時間體重停o左唔再下調, 同自己o既目標140磅左右有仲o的距離,
    之後加長跑步訓練距離, 同要求跑快o的, 終於個多月後減到依家o既142磅;
    初初跑步只係為o左減肥, 經過年多o既鍛鍊漸漸真係喜歡o左呢種運動,
    由最初4km, 跟住6km, 再加o的8km, 到依家每次跑10km,
    由最初只求跑完唔計時間, 到要求自己第一次參加渣馬(2012)10km要跑畢全程,
    依家上面o既要求都通過o左啦, 下一步希望可以令10k完成時間縮短

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 4 天

Snake 兄 ~~,我同你起步差不多喔。 我已經由85KG 減到依家74KG了,我179cm。 加油!

升級   13.8%

奮鬥

jacky 兄,我依家143磅即係唔夠65kg,已經到達我身高175cm 嘅BMI 下限,唔再需要減磅啦,依家嘅目標反而想操大啲上身肌肉

升級   3%

該用戶從未簽到

蛇兄加油

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 r32 於 2012-3-4 22:42 發表
    蛇兄加油

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

容易體重大上大落?

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 little-fish 於 2012-3-6 17:02 發表
    容易體重大上大落?

都唔會, 10年10月開始(189lbs), 11年1月平台期(150lbs), 11年3月至今穩定落o黎keep 住142lbs;
    當然初時會嚴格控制飲食以求消耗脂肪, 慢慢到依家只要唔係太過量攝取脂肪, 糖份之類都會有限度容許

升級   26.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 5 天

蛇兄,您減得好好呀!我10年11月都253lbs, 現在192lbs...唔知要幾耐先減到170lbs呢?
    哈哈,不過無咩所謂啲。只要keep住跑,我諗一定ok啲...我現在一星期,跑50km左右。大家一齊努力呀!

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 wychong82 於 2012-3-8 13:40 發表
    蛇兄,您減得好好呀!我10年11月都253lbs, 現在192lbs...唔知要幾耐先減到170lbs呢?
    哈哈,不過無咩所謂啲。只要keep住跑,我諗一定ok啲...我現在一星期,跑50km左右。大家一齊努力呀!

一定得o既, 計住消耗幾多,
    慢慢加長距離, 最緊要唔好急就住身體,
    如果你肯改o下飲食習慣, 效果更快, 對長遠而言身體亦好o的,
    可試o下暫時戒紅肉(豬/牛), 平日因為要跑步,
    男士可按所需吸取澱粉質, 一般一餐可食2碗飯,
    蔬菜任食, 肉類主要食魚可多食一點,
    雞肉選胸, 烹調方法蒸或水烚, 避免煎炸更是大忌,
    零食以生果-橙蘋果最好, 人人都愛食脆口o野,
    可簡中食 nuts (杏仁最好, 腰果就唔係o甘好)補充微量營養又可滿足一下口腹之慾,
    豆類食品同麵包都可以食, 汽水薯片之類就盡量戒絕

升級   59.33%

開心
  • 簽到天數: 1 天

加油!師兄。

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 chrislam 於 2012-3-8 18:24 發表
    加油!師兄。

升級   0%

鬱悶

回復 10# 的帖子

嘩,肥佬中我以為已很勤力,但除了上星期比賽有50km外,一般我通常都係30-40km,已經4個月未輕過了,190lb

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

回復 14# 的帖子

小魚兄你應該係飲食問題,我減磅時都係跑3-40km一星期咋嘛...!!

升級   37.6%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2012-3-12 14:53 發表
    嘩,肥佬中我以為已很勤力,但除了上星期比賽有50km外,一般我通常都係30-40km,已經4個月未輕過了,190lb

小魚c兄 加油呀~~

咁請問你係呢4個月有無重過呢

你會幾耐磅一次呀?

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 little-fish 於 2012-3-12 14:53 發表

小魚師兄, 正如我上面提及,
    要在減磅初期及達標前做到更有效率,
    要飲食方面嚴加控制,
    小弟經歷如下:
    189lbs -> 150 lbs 時期,
    早餐以麥包為主配以芝士, 一般3~4片不等, 有時太悶會改食粥; 但只可食白粥, 可加一碟只放豉油的齋腸粉
    午餐返工關係一係帶飯, 一係外出吃湯飯, 60%以上係菜蔬(滾水烚, 不加任何油, 份量以吃飽為先, 幾乎沒有限制), 飯30%(1碗半左右),
    10%係肉(只可吃魚肉或魚肉製品, 要以滾水烚不經油炸為上, 可加點豉油調味)
    晚餐, 菜/飯/肉比例和午餐相約, 飯可增至約2碗; 菜蔬份量都是沒有限制, 滾水烚, 不加任何油;
    肉食在家可食蒸魚, 配以最多不多於2~3片瘦肉(豬牛皆可)
    150lbs -> 142lbs 時期,
    大致同上, 唯每餐(早餐除外)可食多4片左右瘦肉(豬牛皆可)
    142lbs 穩定期至今,
    大致同上, 唯每餐(早餐除外)可食簡中不以魚肉為主要肉食,
    較肥膩如炒飯炒粉麵亦可偶一為之,
    另外不可忽視零食之害處, 汽水, 啤酒, 薯片之類要戒絕, 真係唔健康,
    小弟有食宵夜習慣, 以生果代替, 有時可食點焗杏仁過過口癮,
    高纖麵包及餅乾都可以, 其實麥皮很有益, 不過小弟自小很怕食

升級   52.8%

無聊
  • 簽到天數: 26 天

蛇師兄!勁哇!
    啤酒係我致命傷!

升級   0%

鬱悶

回復 16# 的帖子

冇,190fix,唔上唔落,但腰瘦咗2吋左近

升級   26.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 5 天

回復 19# 的帖子

魚兄,睇來您係減咗fat,多咗肌肉。