香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 固體蛇

小弟個人減肥經歷

升級   26.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 5 天

回復 11# 的帖子

哈哈∼∼蛇兄,我又減咗四磅喇。

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

我冇輕過,但腰少咗3吋

更可能將以高BMI十Km sub50 190lbs

唯一的賽事後,練咗一個月,tempo 5:20/km 左近跑6 k, interval 昨天4 x 1000m rest 2min 以約4:30跑,之前兩課是rest 1min ,所以跑4:54\km

升級   18.95%

該用戶從未簽到

想問下大家係會跑幾耐 ? 初初減肥應該點跑法好..

升級   18.95%

該用戶從未簽到

見到樓主, 話食兩碗白飯, 但係少肉

但係想問下, 白飯會變到好多GLUCOSE, 唔會消耗唔哂咁多咩 ?

同白飯都好飽肚下(可能我平時食得多肉.), 咁想問下, ONLY食飯, 係咪真係冇咁飽..

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 jackylo9319 於 2012-7-13 00:19 發表
    見到樓主, 話食兩碗白飯, 但係少肉
    但係想問下, 白飯會變到好多GLUCOSE, 唔會消耗唔哂咁多咩 ?
    同白飯都好飽肚下(可能我平時食得多肉.), 咁想問下, ONLY食飯, 係咪真係冇咁飽..

如果更有效, 最初可以o既話, 戒肉更好, 當然唔可以完全唔吸取蛋白質(肉食), 食魚係好o既選擇, 脂肪成入極低
    如果真係有足夠o既運動量, 米飯所轉化o既糖份唔係哂大問題, 但我相信人人體質不同會有o的差別,
    以我為例, 最初都係一星期跑兩次, 每次4km, 已做到消耗日常吸收之餘, 仲要消耗體內積存脂肪(減到磅就係證明),
    米飯飽肚正好提供能量之餘又控制你少食肉類, 大部份肥料源於過量肉食尤其脂肪攝取,
    驚米飯唔夠飽, 應食大量蔬菜同生果, o甘就又飽肚又唔會攝取脂肪
    減至142磅到而家都已經一年, 完全冇反彈o既問題

升級   18.95%

該用戶從未簽到

原帖由 固體蛇 於 2012-7-16 09:39 發表

如果更有效, 最初可以o既話, 戒肉更好, 當然唔可以完全唔吸取蛋白質(肉食), 食魚係好o既選擇, 脂肪成入極低
    如果真係有足夠o既運動量, 米飯所轉化o既糖份唔係哂大問題, 但我相信人人體質不同會有o的差別,
    以我 ...

想問下如果我係跑機步, Incline: 15, Speed: 5, for 35-40min, is it ok ?

I do it five times a week

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 jackylo9319 於 2012-7-20 00:57 發表

想問下如果我係跑機步, Incline: 15, Speed: 5, for 35-40min, is it ok ?
    I do it five times a week

你幾多磅? 身高? 其實初跑跑幾快我個人覺得冇咩所謂,
    反而係要定一個距離, 次次都要跑曬唔好偷雞,
    30 mins 跑3k~4k初跑已經唔錯

升級   23%

開心
  • 簽到天數: 3 天

Hi, 各位Ching,
    十幾年無做運動, 我從上年10月開始練跑到而家, 由一開始1,2KM 跑到而家一次跑15KM, 上年SCB馬拉松後, 因為要出差的關係只經減小練習, 其實體重一直無咩大上落, 由178lb - 165lb, 最明顯係肚腩細左, 但唔等如無.  其實我係想消滅我肚腩, 我都係食似獸, 同有節制咁飲可樂, 係咪我食野問題令到我體重落唔到?  令外, 如果希歡飲咖啡, 係咪對練長跑有影響, 希望各位Ching 指教一下, 謝謝.

升級   65%

• 簽到天數: 17 天

大家一齊努力呀!