香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

【跪求幫忙】長跑新手有關買Nike+跑鞋的問題

升級   12.63%

該用戶從未簽到

大家好。我是一個中學生,一年多前開始接觸長跑。
我一直有玩iPod Touch 4,裏面有內置的Nike+iPod程式,
而且一直想買一對好的跑鞋,所以有意買Nike+跑鞋。

但有好多問題搞唔清楚,希望各位可以幫下我~

①買Nike+鞋既時候,果個紅白色既sensor會唔會包埋?定系要另外買?我知道果個sensor可以就咁買,但如果買鞋就有埋當然會更好~
②雖然官方話個sensor可以用1000個鐘,但根據大家既經驗,可以用到幾耐
③有無地方買Nike+鞋會平d?之前去波鞋街睇,最平極都要四百幾,學生哥無咩錢呀~~~
④見到淘寶都有得賣,計返港幣連運費都系二百幾,而且間鋪頭評價好,買唔買得落?好似呢個:http://item.taobao.com/item.htm?id=7345047900&_u=1n7bkkce990
⑤個sensor系隻鞋入面,唔用果陣好似系咪唔知要gum個咩制?拎出黎gum?同埋對鞋唔著果陣洗唔洗拎個sensor出黎?
⑥有時見d跑手,手臂上面有個黑色套,擺左部iPhone系上面。其實我用iPod Touch,系咪都要咁樣黎配合個sensor用,收信號?果個套邊度買?有無for iPod Touch的?

希望大家可以幫下小弟~~~
+1 0
上一篇︰小弟個人減肥經歷下一篇︰深水埗新手報到

升級   2.4%

該用戶從未簽到

用runkeeper果d,唔洗另外裝野,你亦唔需要一定買nike

升級   1.5%

該用戶從未簽到

200蚊一對香港過千air max?
睇你quote那個taobao就知未買過,唔好試

那sensor要另買,百多元,冇電都可以diy換
唔一定要nike,adidas都有那個位,一樣fit,但其實可就diy就咁fix在鞋面,一樣得

其他野你可以google

升級   12.63%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

我用itouch,runkeeper唔可以知道跑左幾多嘛^^~另外因為本身有itouch,都希望善用果個Nike+iPod~

升級   12.63%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

哎學生哥無錢嘛哈哈~
“adidas都有那個位”,即系用nike sensor擺入adidas鞋入面?

升級   74.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

只買sensor,DIY扣縛係全何鞋面都得(落雨就咪試)
    對鞋底有冇位俾你放sensor根本唔影響本身功效
    買鞋錢都可以慳番(你好d既跑鞋係指nike?)

升級   12.63%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

系,之前都見到呢度有人share張相,見到佢diy個sensor系鞋面,
    但其實我自己本身都睇啱幾款nike+既鞋(i mean款式)~

另外,其實綁系手臂上面擺iphone果個系咩黎?有無for ipodtouch架?

升級   74.6%

奮鬥

回復 7# 的帖子

itouch同iphone差不多size,只係薄d,但應該都唔會跑跑下彈起飛出黎啦
    菲利莆果款放到iphone之餘,內部仲有暗格放nano(我就放鎖匙),
    缺點是唔可以直接睇到個芒,本身無透明膜,全密封一體成形
    如果你起步到跑完都唔打算"玩手機",菲利莆其實都唔錯,
    上下像根,布料就近似dryfit料,唔界肉,手洗一季,彈性健在
    耳機出線無問題,但我多數機底向天,開speaker聽歌

升級   12.63%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

謝謝你~btw,呢樣野其實叫咩名?

升級   58.67%

擦汗

ipod touth 4及 ipod nano 6代 唔需要用sensor. 我有nano 6 代及(sport brand 要用sensor)

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

我經驗唔係好多, 有講錯師兄們請指正,
    樓主與其為o左 nike + 買 nike 跑鞋,
    不如正正經經有套心率錶,
    個人覺得 nike + function 不足,
    若要靠佢記錄o既資料分析, 唔會對你改善質素有大幫助,
    又要買nike o既鞋, 當然你可以買其他牌子o既鞋,
    再上淘寶買個扣, 可以扣o係鞋帶, o甘就唔一定要買 nike 鞋,
    不過如果有一套心率錶, o甘你就可以買任何鞋都 ok 啦,
    我個人鐘意 mizuno, adidas 都唔錯,
    我未著過 asics, 不過好多師兄都讚,
    樓主可以去鋪頭試著o下

升級   12.63%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

itouch4同ipodnano6唔系唔洗用果個咩接收器咋咩?

升級   12.63%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

謝謝你~

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

升級   73.16%

該用戶從未簽到

其實我個人認為,唔好為左nike +先買nike跑鞋,要著得真係舒服先得
    我個人比較偏向Mizuno跑鞋
    但我都有用iphone 用nike +

升級   59.47%

難過

1.唔好去淘寶買
    2.最好唔好用nike跑鞋

升級   58.67%

擦汗

如果你用ipod nano(四方型) 已經唔需要sensor了個nano build in 有,我用緊,唔好計是否專業。一般已經okay。

升級   27%

奮鬥
  • 簽到天數: 37 天

Nike+的跑鞋當然不包sensor, sensor要獨立買,$150!
    Sensor身上只有一粒掣,長按10秒以上會熄!(熄了I-pod,I-phone就conn唔到)
    其實nike聲稱不用麻煩,你跑完close 個app,唔conn佢,佢自己會sleep!

上面的Ching 講得對,不用専誠買Nike+的跑鞋!
    你用厚身透明膠袋袋起sensor,用索帶連在鞋面!只要在第一次在運動場跑標準距離,eg:400m,800m作setting,sensor就可以歩濶計算速度,距離!
    因此你可以買比較平宜的跑鞋省錢!

之前一星期跑一兩次,每粒約用年半!
    用到第三粒,nike開發了: Nike+gps app!
    正!不用再sensor了!跑完仲有gps路線響地圖作記錄!