香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請教跑鞋與腳傷

升級   60%

該用戶從未簽到

你好, 小弟之前只跑過十公里, 為左備去台灣環島, 上星期開始練習, 2小時30分跑左20公里, 但第日腳板好痛, 依家到腳眼後面痛,
我著普通跑鞋(冇氣墊著左幾年), 係咪換全氣墊既跑OK呢?
+1 0
上一篇︰大家小心$600超級maximo垃圾耳機,10個維修五次下一篇︰新界南北區新手報到

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 tswrich 於 2012-3-2 23:45 發表
你好, 小弟之前只跑過十公里, 為左備去台灣環島, 上星期開始練習, 2小時30分跑左20公里, 但第日腳板好痛, 依家到腳眼後面痛,
我著普通跑鞋(冇氣墊著左幾年), 係咪換全氣墊既跑OK呢?

係咪腳眼後邊條根痛?痛到行路都痛呀?我早幾個月都試過,我個CASE係因為用腳踭落地,落地時還大用左,令到佢傷了,你試下跑慢少少,步頭唔好太重,留意腳踭落地情況,係改善之前可以試下用一些腳踭位特厚的鞋,但長遠都係要改變一下落腳跑姿!

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

原帖由 perre 於 2012-3-3 00:09 發表

係咪腳眼後邊條根痛?痛到行路都痛呀?我早幾個月都試過,我個CASE係因為用腳踭落地,落地時還大用左,令到佢傷了,你試下跑慢少少,步頭唔好太重,留意腳踭落地情況,係改善之前可以試下用一些腳&# ...

會唔會都係因為平日跑步得太少, 見多練習應該唔會痛

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 固體蛇 於 2012-3-3 08:51 發表

會唔會都係因為平日跑步得太少, 見多練習應該唔會痛hgjD088" />" />hj

都唔係呀,我一個月大約跑180公里,近半年跑左成900公里有多,但有一排我刻意用腳踭落地,之後唔夠一星期就屎左!

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 perre 於 2012-3-3 09:53 發表

都唔係呀,我一個月大約跑180公里,近半年跑左成900公里有多,但有一排我刻意用腳踭落地,之後唔夠一星期就屎左!

因為我初練跑有過經驗: 太耐冇運動過加上當時比較重, 跑完腳踭痛到"店"o下地都痛, 休息一兩日好o左,
    再忍住跑o左2個星期左右, 身體適應o左就會慢慢冇o左

升級   60%

該用戶從未簽到

原帖由 固體蛇 於 2012-3-3 11:53 發表 因為我初練跑有過經驗: 太耐冇運動過加上當時比較重, 跑完腳踭痛到"店"o下地都痛, 休息一兩日好o左,再忍住跑o左2個星期左右, 身體適應o左就會慢慢冇o左

多謝各位的意見, 我依家好番左, 前後我諗約十天, 頭3日好痛, 之後3日好D, 但行多小小路就會痛,
    我都有上網研究下, 我其實每星期都KEEP住有跪步或踩單車, 之前準備十公里都完全冇出現痛, 同一對鞋,
    所以我諗會唔會係突然加長左跑程, 所以腳部過度疲勞?

為左減低衝擊, 我都研究左D跑鞋, 睇落好似OASIS既GEL係最好, 唔使怕NIKE鞋爆AIR,
    定係普通海棉質地既鞋就OK呢? 大家有咩意見, ^^

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 tswrich 於 2012-3-12 00:30 發表

多謝各位的意見, 我依家好番左, 前後我諗約十天, 頭3日好痛, 之後3日好D, 但行多小小路就會痛,
    我都有上網研究下, 我其實每星期都KEEP住有跪步或踩單車, 之前準備十公里都完全冇出現痛, 同一對鞋,
    所以我諗會唔 ...

我個人意見姐, nike o既跑鞋名大於實, over-priced, 樣可能幾 trendy, 但係唔係好o既跑鞋,
    asics 應該幾好, 個人鐘意mizuno, o岩o岩買o左對 adidas 跑o左幾次都唔錯有驚喜