香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 餓龍
打印 上一主題 下一主題

【am觀察】香港如何辦好國際馬拉松

升級   21.85%

該用戶從未簽到

將香港與日本比較實不公平, 全世界無幾多地方有咁既氣氛, 香港比日本馬拉松辦得差? 真係差到大家不想再參加? 好失望, 連跑友都不支持香港馬拉松, 郤奢望不做運動的大部份香港人抽幾個鐘時間為三唔識七既人打氣? 連一件比賽紀念衫設計都拘泥, 會捨得自掬腰包買食物支持不相識的馬拉松參加者?

試想, 你或你的家人, 朋友又有幾多會夾道係你比賽時親臨打氣, 呢d唔係教育可以做得來, 係幾百年文化累積, 係國民質素, 或者唔應該用質素, 應是民族特性, 無貶意;

也許, 今天大家都由自己做起以至感染身邊人, 話唔定百幾年後情況會有改變   

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 tango 於 2012-3-12 19:13 發表
    將香港與日本比較實不公平, 全世界無幾多地方有咁既氣氛, 香港比日本馬拉松辦得差? 真係差到大家不想再參加? 好失望, 連跑友都不支持香港馬拉松, 郤奢望不做運動的大部份香港人抽幾個鐘時間為三唔識七既人打氣? 連一 ...

tango師兄說得很對,所以出年開始我會轉為打氣的角色,但成條渣馬賽道,有幾多公里可以打氣呢!

升級   21.85%

該用戶從未簽到

回復 42# 的帖子

不多, 但一定有夠你企得好寛裕的位置, 東京馬拉松企3,4排人群佢地都係咁樣打氣, 作為香港馬拉松既打氣市民相比很幸福鳥...

ching 咁快返到香港?   

升級   25.26%

該用戶從未簽到

Tango long time no see

升級   25.26%

該用戶從未簽到

鴻興道,馬師道大把位你企,不l过你可能又唔喜欢冷清

升級   21.85%

該用戶從未簽到

回復 44# 的帖子

餓龍ching, long time no see x 2  

升級   13.68%

開心
  • 簽到天數: 2 天

回復 41# 的帖子

我睇法比較樂觀!!
    正正就係香港人非常現實!!...
    ....只要個賽事搞得有聲有色...成為世界級比賽!!
    .....市民自然就會支持!!!
    根本就唔需要一百年!!!

我自己跑左6次渣打....眼見一年比一年多人參加!!!
    三年前....全馬....只要deadline 前報就得!!!....但上年開始...頭一個禮拜已經爆額啦!!
    所以賽事成功...自然就有人支持!!...包括觀眾!!

而且唔少海外既賽事...係花好多心思去搞旺個氣氛!!
    例如賽會會經常主動聯絡社區....搞打氣團!!
    ....呢一點亦係渣馬賽會最缺乏既!!!

我要重申渣馬唔係差....只不過未到世界級既水平!!!
    但香港係絕對具體潛力....去搞大個比賽!!
    所以....賽會同政府係唔應該就咁滿足現狀....應該向前看先岩!!!

東京馬拉松家下咁成功....但佢地既目標係擠身五大馬拉松之列!!!!
    ....因此佢地一樣不斷諗辦法改進個比賽!!!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

讚同!我跑了幾年渣打,只有今年才有親人到場打氣拍照。我並未因為無人打氣而感覺 "渣打"唔過癮,只要你享受自已跨出的每一步就可以,掌聲和叫喊聲只是次要。如果各位覺得熱鬧氣氛是成功的馬拉松比賽指標之一,那些極地或沙漠區域舉辦的比賽就不值得一提了!
    原帖由 tango 於 2012-3-12 19:13 發表
    將香港與日本比較實不公平, 全世界無幾多地方有咁既氣氛, 香港比日本馬拉松辦得差? 真係差到大家不想再參加? 好失望, 連跑友都不支持香港馬拉松, 郤奢望不做運動的大部份香港人抽幾個鐘時間為三唔識七既人打氣? 連一 ...

升級   31.67%

該用戶從未簽到

If you run, you are a runner. It doesn't matter how fast or how far you run. It doesn't  matter if today is your first day or you have been running for manny years. It doesn't matter how many supporters along the road, you just run.....to the finish line! Keep running!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

回復 49# 的帖子

Agree, that why I keep on running. An well organized Marathon event is not supposed to be a carnival with supporters in high spirited.