香港長跑網  - 長跑長友

樓主: derek_cat

2012兰州马拉松竞赛规程

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2012-6-9 17:13 發表
    仲要加冰

上一場武清真係有冰架,成盤放係度,派的是樽裝水,都唔知點樣可以加冰? 嘻嘻!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

Rite. 加油, 加水, & 加冰. 謝謝!

升級   0%

該用戶從未簽到

晨早起床已經20度了,個天萬里無雲,都唔係天文台的預測...密雲下雨,睇黎要用6個半鐘慢慢跑了!

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 62 天

原帖由 allanccl 於 2012-6-10 06:00 發表 晨早起床已經20度了,個天萬里無雲,都唔係天文台的預測...密雲下雨,睇黎要用6個半鐘慢慢跑了!
    亮哥真識得講笑,6個半鐘行都行返來啦,加油啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬拉 於 2012-6-10 11:47 發表
    亮哥真識得講笑,6個半鐘行都行返來啦,加油啊!

我返來啦!
    差d真係要行返來架,開跑時不覺有異,照以5'/K衝呀衝,逢人過人,以為好過癮,點知跑到兩畸左右,發覺呼吸氣喘如牛,還有一點點頭暈眼花,知道中招了,空氣稀薄,吸唔到氧既癥狀,立刻調節跑速,深及慢的呼吸,調適了一陣,好了點,決定唔退出聽怒怒話映下相慢跑享受這個銀禧馬拉松,跑到5K給堅哥、LUHUI、貓咪、power42195、Gilbert及東營蘇先生等等所有人介了,於是安心慢粥(jog),沿途同d打氣觀眾映相揮手,d靚女反應超激,好似去左紅館咁,尖叫聲不絕,又叫帥哥加油,蘭州市民熱情友善,無論老少連警察妹妹哥哥都笑著給你打氣加油,氣氛拍得住廈門,有好多人....有小孩、有警察、有男、有女,給你遞上香蕉、餅乾、樽裝水、奶.....等等,應有盡有,熱情好客,跑道是沿黃河兩岸最美的街道跑,令人難忘的銀禧馬拉松,決定明年一定要再來!  忘了說成績,咁貪玩,當然是最慢的一馬啦,4:13,遲d還有兩隻高海拔的馬拉松要跑,希望可以快返少少,唔好咁醜怪!

升級   0%

該用戶從未簽到

蘭州馬拉松圖片花絮

5K起步點見到有人會拿這個超巨型Banner跑

Gilbert師兄

Gilbert師兄

和東營蘇先生來張大合照

和東營蘇先生來張大合照

起步點的東方紅廣場

起步點的東方紅廣場

可愛的啦啦隊

可愛的啦啦隊

路旁有大樹遮蔭,所以大部份人都靠邊跑

路旁有大樹遮蔭,所以大部份人都靠邊跑

其中一隊啦啦隊,見你揮手或映相會尖叫,好hi既感覺!

其中一隊啦啦隊,見你揮手或映相會尖叫,好hi既感覺!

有少少肚腩添

有少少肚腩添

沿路種滿美麗的花草樹木

沿路種滿美麗的花草樹木

升級   0%

該用戶從未簽到

蘭州馬拉松圖片花絮二

水站有海綿及樽裝水任拿

水站有海綿及樽裝水任拿

沿途企滿人,呢間咁靚唔知係乜,映左先,遲d黎玩

沿途企滿人,呢間咁靚唔知係乜,映左先,遲d黎玩

男女老少都來打氣

男女老少都來打氣

除了兩條過黃河的大橋,全是寬闊平路

除了兩條過黃河的大橋,全是寬闊平路

有人暈左送院,後來知是蘇先生的朋友,希望佢無事吧!

有人暈左送院,後來知是蘇先生的朋友,希望佢無事吧!

小妹妹也來當義工,很正經的給跑手們遞水

小妹妹也來當義工,很正經的給跑手們遞水

激情馬拉松,活力新蘭州

激情馬拉松,活力新蘭州

上橋了,是全條賽道最斜的了! 我估只上20呎,一點都唔覺上橋。

上橋了,是全條賽道最斜的了! 我估只上20呎,一點都唔覺上橋。

橫過黃河的銀灘黃河大橋(地標之一)

橫過黃河的銀灘黃河大橋(地標之一)

橋上企滿打氣的觀眾

橋上企滿打氣的觀眾

熱情的市民遞上飲品,臉上總是充滿快樂的笑容,讚!

熱情的市民遞上飲品,臉上總是充滿快樂的笑容,讚!

來一張自拍

來一張自拍

升級   0%

該用戶從未簽到

蘭州馬拉松圖片花絮三

漂亮的花槽

漂亮的花槽

東營蘇先生,今年年尾會達百馬。

東營蘇先生,今年年尾會達百馬。

堅哥幾輕鬆!

堅哥幾輕鬆!

luhui好快呀!

luhui好快呀!

來個慢動作重拍,哈哈哈!

來個慢動作重拍,哈哈哈!

帥哥加油!

帥哥加油!

又尖叫了!

又尖叫了!

笑容滿臉的觀眾

笑容滿臉的觀眾

終於有人幫手映相啦!

終於有人幫手映相啦!

明明響我前面架,Gilbert做乜變左響我後面?

明明響我前面架,Gilbert做乜變左響我後面?

笑容永遠都係咁靚

笑容永遠都係咁靚

笑容永遠都係咁靚

笑容永遠都係咁靚

笑容永遠都係咁靚

笑容永遠都係咁靚

呢個唔知係乜?

呢個唔知係乜?

這個警察妹妹本來在大大聲打氣,見到相機又會咁怕醜都有既?

這個警察妹妹本來在大大聲打氣,見到相機又會咁怕醜都有既?

升級   0%

該用戶從未簽到

蘭州馬拉松圖片花絮四

好cute既啦啦隊!

好cute既啦啦隊!

看她們多投入!

看她們多投入!

這個穿粉紅色裙子,踏著高跟鞋來跳舞打氣,讚!

這個穿粉紅色裙子,踏著高跟鞋來跳舞打氣,讚!

令人精神一振的鼓聲

令人精神一振的鼓聲

好cute好可愛的小朋友給我遞上樽裝水(私人出錢的),真多謝你啊!

好cute好可愛的小朋友給我遞上樽裝水(私人出錢的),真多謝你啊!

開心的啦啦隊,靚女怕我看不見,用大旗揮舞,好有氣派啊!

開心的啦啦隊,靚女怕我看不見,用大旗揮舞,好有氣派啊!

對面馬路也有啊!

對面馬路也有啊!

小孩子說:帥哥,加油! 好cute啊,讚!

小孩子說:帥哥,加油! 好cute啊,讚!

靚女給跑手獻水(不知是自己私人出錢定係公司數)

靚女給跑手獻水(不知是自己私人出錢定係公司數)

途經景點

途經景點

終於跑到中山橋,終點在望!

終於跑到中山橋,終點在望!

笑容永遠都係咁靚

笑容永遠都係咁靚

好幫得手的樹陰,謝謝!

好幫得手的樹陰,謝謝!

地上用油漆油上里數,所以很標準。

地上用油漆油上里數,所以很標準。

過埋呢條橋橫過黃河就快到終點了

過埋呢條橋橫過黃河就快到終點了

升級   0%

該用戶從未簽到

蘭州馬拉松圖片花絮五

美麗的蘭州

美麗的蘭州

友善的市民,燦爛的笑容!

綠化寬闊的賽道

綠化寬闊的賽道

公正的裁判員加上每5K有晶片地氈

公正的裁判員加上每5K有晶片地氈

衝線了!

衝線了!

蘇先生好野!

蘇先生好野!

luhui好快呀!

luhui好快呀!

正宗蘭州拉面

正宗蘭州拉面

蘭州蜜瓜,好清甜啊!

蘭州蜜瓜,好清甜啊!

全馬完成紀念獎牌

全馬完成紀念獎牌

全馬完成紀念獎牌

全馬完成紀念獎牌

升級   100%

慵懶

Allan is rite: highland symptons would become obvious while doing long-time excercise. I felt good for 1st 10K but the time was still 56'. Another 10K took me 1 hour.
    Time elapsed was 2 hours 5 minutes while crossing the half-way mark (21km).  Then I decided to practice walking halff-marathon as there was no hope of PB!  This is the first time that I walked for such a long distance at a marathon race. The average speed was around 7.5Km/hour. I even overtook some exhausted guys. Then I started to run again around 39Km, overtaking some more guys and finished at 4hours 42minutes. I do satisfy with this result. I really enjoy this race.
    The atmosphere is pretty good! Lanzhou people are really enthusiastic and cheerful. Almost two sides along the course were crowded with people, cheering up atheletes! Really touching, so we dared not to slow down even we walked!
    There were enough water stop and first-aid station. The volunteers were initiative as well as helpful! Thank you LANZHOU!

升級   0%

慵懶

夠精彩,夠熱鬧,夠氣氛,看到都心動....
    恭喜大家又完成一個馬拉松!

升級   6.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

好多靚女啊~

升級   100%

該用戶從未簽到

恭喜亮哥, 堅哥. 仲有Anthony 你真犀利 跑十行都5使5粒鐘 佩服!回想自己年初跑厦門, 跑到死下死下都要用4:25

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 fwk322 於 2012-6-10 21:18 發表
    恭喜亮哥, 堅哥. 仲有Anthony 你真犀利 跑十行都5使5粒鐘 佩服!回想自己年初跑厦門, 跑到死下死下都要用4:25

咁氣候都能 sub 5 完成比賽,亮哥和 AY 都十分難得,小弟佩服!

AY, 我更欣賞你嘅英文日誌文筆,時下大學生許多都寫唔到你一半的水準。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬拉 於 2012-6-10 18:20 發表
    夠精彩,夠熱鬧,夠氣氛,看到都心動....
    恭喜大家又完成一個馬拉松!

心動不如行動!

升級   0%

慵懶

原帖由 allanccl 於 2012-6-10 22:38 發表

心動不如行動!

亮哥,我今年已動緊"北馬",最好能如期10.14舉行,提前一星期都無問題,希望唔好推遲,不然假期難搞!

升級   100%

擦汗

完成牌好靚, 喇喇隊好正