香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大家好, 我是新手

升級   70%

該用戶從未簽到

大家好, 我都係想減肥所以開始跑步, 我178cm, 175lbs
之前1年跑幾次, 上星期開始想努力d,
到依家成績最好係,7.81km 係57:34 完成
平均7:22/km
同大家比好慢呀.

因我成日都打籃球做下運動, 唔明點解跑唔快呀.
+1 0
上一篇︰sharing~ 3M 牌 運動太陽眼鏡下一篇︰29.04.2012 跑族半馬(第②站)江門站

升級   70%

該用戶從未簽到

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 kickboxing 於 2012-3-19 15:58 發表
    大家好, 我都係想減肥所以開始跑步, 我178cm, 175lbs
    之前1年跑幾次, 上星期開始想努力d,
    到依家成績最好係,7.81km 係57:34 完成
    平均7:22/km
    同大家比好慢呀.

因我成日都打籃球做下運動, 唔明點解跑唔快呀.

kickboxing,

你好嗎? 初跑步唔好咁心耐, 慢慢黎, 都要身體 + 心肺去適應ga ma, 開始跑得太快可能有危險 ga wor~, 跑既日子耐咗, 自然會瘦, 就會輕, 就會跑快咗, 最重要係按步就班, 加油, enjoy~
    長跑長有呀!

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

一年先跑幾次點可以消耗已儲存o既多餘脂肪,
    你成日都打o下籃球做o下運動, o甘究竟幾耐做一次, 每次做幾多,
    所有o野都有辦法計算, 要消耗已存o既多餘脂肪就要比平日日常消耗量還要大,
    你日常飲食都係問題

升級   70%

該用戶從未簽到

原帖由 固體蛇 於 2012-3-20 14:16 發表
    一年先跑幾次點可以消耗已儲存o既多餘脂肪,
    你成日都打o下籃球做o下運動, o甘究竟幾耐做一次, 每次做幾多,
    所有o野都有辦法計算, 要消耗已存o既多餘脂肪就要比平日日常消耗量還要大,
    你日常飲食都係問題

1星期打1次3,4個鍾, 咁樣都打左4-5年,
    但我發覺打籃球對心肺功能冇咩幫助咁kei...
    因為我都係跑得咁慢

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 kickboxing 於 2012-3-21 08:54 發表

1星期打1次3,4個鍾, 咁樣都打左4-5年,
    但我發覺打籃球對心肺功能冇咩幫助咁kei...
    因為我都係跑得咁慢
    kickboxing 師兄,分享一下我既例子:我同你差不多身高,體重85KG,之前幾年有報10公里比賽平時有少量練跑+每星期打1次羽毛球,不過體重一直沒有大變化,直至上年12月左右加入長跑網同師兄,師姐一齊定時練跑,很有效,大概3個月左右減至目前的74KG,我建議你有時間既話多參加約跑對你的速度及體重會有幫助的。

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 Jacky 於 2012-3-21 18:17 發表
    kickboxing 師兄,分享一下我既例子:我同你差不多身高,體重85KG,之前幾年有報10公里比賽平時有少量練跑+每星期打1次羽毛球,不過體重一直沒有大變化,直至上年12月左右加入長跑網同師兄,師姐一齊定時練跑,很有效 ...

我參加過一次約跑, 跟住師兄們跑跑吓, 喺不知不覺下真的會跑快咗的" />" />

升級   70%

該用戶從未簽到

我進步左啦
    到依家成績最好係,7.81km 係53:49 完成
    平均6:53/km

升級   13.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

球類運動理論上屬於劇烈運動,帶氧運動成效較低,因為劇烈運動以爆發力效多,脂肪未能快速轉換提供能量給肌肉,所以反而燃燒肌肉內的醣及肝醣幫助,變相減少咗肌肉。所以如想減去多餘嘅脂肪,需配合以下四大原質FITT:
    1)F:Frequency (運動頻次):強化心肺功能每星期運動約3-5次;肥胖人士每星期運動5-7次(慢慢增加運動次數)

2)Intensity (運動強度):可用目標心率或 talking test方法
                   目標心率Target HR zone = (220-年齢)x 60% ~ 90%
                   例:一個20歲運動人士之目標心率為:
                         (220 - 20)x 60% = 120 bpm. (每分鐘心跳)
                         (220 - 20)x 90% = 180 bpm. (每分鐘心跳)
                    即是該運動人士當進行有氧運動時心跳應保持每分鐘跳120-180次之間就最有效,
                    *不過初開始運動或肥胖人士應調節百分率由50% 或60% ~ 75%

3) Time (時間) : 強化心肺功能每次運動最少20分鐘,肥胖人士每次運動應保持30 -60分鐘 (循序漸進慢慢増加運動畤間)

4)Type of exerc. (運動種類): 如何選擇運動。有氧運動需配合以下原則:
                     a) 持續時間的運動 - 以中段休息畤間越少的運動種類。
                     b) 使用大肌肉訓練
                     c) 低撞擊性運動 - 選擇對關節及肌肉受傷減至最少的運動項目。
                     d) 有節奏性運動 - 選擇有固定頻率的運動項目。
                     *符合以上四項原則的運動項目包括:跑步、踏單車、游泳、健康舞等等。如關節受傷或身體過胖,以游泳最好。
                       至於羽毛球、足球、籃球等不符合有節奏性運動的要求, 但都可以選擇的項目,不過如果想有效減脂,
                       最好都是選擇前類別的運動項目。

希望幫助到大家啦!