香港長跑網  - 長跑長友

樓主: perre
打印 上一主題 下一主題

Perre - 愛跑步, 只因我愛跑步

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:8月1日
時間:晚上八點
短評:是日炎熱+大煙霞,但今天返工實在一股怨氣,做到屎屎下咁,於是在這股怨氣推動之下,在炎炎夏日比平時跑快左少少,去程5公里28分54秒,回程5公里31分50秒,跑完返來需然一身濕晒,但腳同氣都好好,原來今日狀態幾好,回程再扯盡D快過去程都應該無問題。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:8月5日
時間:下午五點
短評:去完澳門返來執好野﹠洗落衫,見腰已好左好多,只係還有少少緊但唔痛,於是落去海旁做左Part全身拉筋,跟住慢慢跑左去青龍頭再拉多次順便小休一下,之後回頭返深井籃球場斟水小休和再拉筋,最後便慢慢跑返荃灣。14.68公里在32度之下好辛苦,時間慢都不特止,最後2K重要2吸1呼∼∼∼屎唔屎?

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:8月7日
時間:晚上八點
短評:星期六晚捱左晚通頂後星期日執左14多公里,個人今日都攰攰地,於是做隻Recovery Run,對腳仔真係好酸攰,一路Run一路酸,酸左成25分鐘先至順番 .... 是晚跑左4.84公里,用左41分04秒,平均8:30/公里 .... 但好C服,臉不紅氣不喘,雖然無帶心跳帶,但估計心跳應該唔過130下,但照呢個速度,一隻馬剛好6小時 ..... 照計東京應該唔洗坐巴士掛?

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:8月9日
時間:晚上八點半
短評:今晚雖然又出晒汗,連鞋襪都濕晒,但今晚其實唔熱還有D風,所以試下用約7:00/K慢慢跑去機場展覽館,剛好4公里用左30分鐘當Open Lung,之後回程就試下盡力加速,回程頭2公里用平均5分唔洗1公里的速度,當中包括上落斜,但過左二公里後發覺爆爆地,所以餘下二公里減番落約6分1公里的配速回來,返到來剛好8公里,用左51分59秒。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:8月11日
時間:朝早八點半
短評:今朝六點起身,七點便入到東涌食早早,約埋K隆星人、Joe、Wilson、Eddie、傻蝦、咪姐、卡樂B和力高共九男女在八點便入到大嶼山石壁水塘,開始時Eddie腳仔痛,所以去到大澳果十幾公里都係慢慢行,而我地頭6公里正常地沿引水道跑,跟住係分流有4公路沙土路就慢慢跑,之後有4公里進入了港式亞馬遜,沿路都唔知咩路,總之很難走,最後果2公里又回復到石屎路,可以慢慢跑入大澳市中心,呢16公里跑下行下等下人,共花了三個半鐘才到大澳,跟住Joe約左人去跑麥徑,而Eddie因傷而雙雙先行離開,其他的人便在大澳食飯,食完飯,因為傻蝦中途扒街,腳眼位腫左,而其他人因下午有事所以先行離開,得番我和K隆星人,於是便一口氣由大澳跑返東涌,跑左頭12公里之後我都唔多頂得順,返到東涌見到馬路後果2公里都係慢慢行返地鐵站!
今日合共攪左30公里多D,真係散晒!但唔知係咪今日厚雲+密林,GPS做唔到地圖?

登錄/註冊後可看大圖

但我拎左Sze Sir張地圖貼下,我同佢由頭跑到尾,條路係一樣嘅∼∼∼

登錄/註冊後可看大圖

升級   12.67%

該用戶從未簽到

嘩!Jacky 冇事嗎?不過我唔係好佢好多。我唔記得吃中午,差d餓死在大帽山頂!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 Pepper 於 2012-8-12 00:03 發表
嘩!Jacky 冇事嗎?不過我唔係好佢好多。我唔記得吃中午,差d餓死在大帽山頂!

佢腳眼變左雞蛋咁大∼∼∼慘!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:8月13日
時間:晚上九點
短評:經過星期六的30公里之後,今天雙腳仍酸酸痛痛,加上今天心情媽媽地,所以便落街拉左1 Set筋,之後便做左30分鐘Recovery Run,跟住拉多1 Set筋,將所有乳酸排走晒,雙腳舒服晒。
明天開始有6課可以跟中國前國家隊馬拉松隊員王榮春教練學野,好奇待,所以明天開始D野死晒都要準時收工,不好意思!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:8月18日
時間:下午四點半
短評:今天老婆在家中竹戰,我晚上七點要在青衣跟王教練學習,所以便早D出門口,由屋企樓下經過油柑頭村上引水道,再穿過荃錦公路後繼續沿引水道跑到城日水塘小巴站,之後沿斜路落山再入葵芳經南橋入青衣運動場,跑左18.5公里,但跑到16公里已經爆爆地+超肚餓,去到宏X花園已頂唔順,要入七仔買二個腸仔包頂住,但食完個人都係無晒力,跟住上課時王教練果D沿地踏步式練習提大腿、腳掌落地方法、重心、Chok手等等 .... 真係放電咁辛苦,如果而家要成套動作改變,真係要每日跑2﹣3公里,每一步都要Monitor住,跑三二個月直到肌肉記憶完全記住晒D動作為止,同埋平時好少動用某D肌肉,真係要有排訓練!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:8月20日
時間:晚上9點
短評:今晚練習30分鐘的小步跑,所謂小步跑其實係跑步姿勢的基本,意思係全身放鬆,重心放係大約橫格膜位置,雙膊傾前利用重心和地心吸力令腳自然地踏前,雙腳不須用力,只需比力抽起大腿,跟住輕輕放下,但腳掌落腳點不要超過重心位置,即是腳尖唔會超越膊頭,加上NB3090赤足鞋,咁就好自然會前掌著地,而速度就控制係重心的傾斜度,但有一個問題,就係前傾帶重身體向前滾動,加上落腳點唔超過膊頭,咁就好容易腳踭未掂地便又要踏出另一步,雖然電視睇奧運或者其他書籍都有介紹過,但我一向都係全腳掌或先前掌後腳踭落地,今天5K有多都未試過腳踭落地,所以小腳都有D酸酸地,但唔嚴重,而尾段亦有試過約500米加速,加速方法唔係腳掌用力向前推,王教練話滕頭以下唔應該用力,最省力方法係大肌肉去帶動小肌肉,即係只需要拉高大腿,步幅自然會大,大步幅自然會快左,剛才一試又好似真係喎。
但我諗我要花20 - 30次同樣的小步跑練習,令到肌肉記憶完全改變,不用每步都要注意抽腿落腳,仿如傾計時隨時都拎起筷子都唔會錯手勢一樣,變成自然,然後才研究加速∼∼∼∼欲速則不達,要慢慢來!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

唔係好明點解又去返用四頭肌•••••連同拆解動作拍條片上YouTube +link 睇睇?

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2012-8-23 13:22 發表
    唔係好明點解又去返用四頭肌•••••連同拆解動作拍條片上YouTube +link 睇睇?

因為騰頭以下唔用力,就算腳放落地都唔洗用力,每一步要比力的只有一個動件,就係抽起大腿,抽起果下大腿四頭機會比力,係抽到整條大腿正面向上,好似步操咁!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:8月25日
    時間:早上十點半
    短評:呢排返工一個人頂二個人,連廁所都無時間去,所以足足七日無郁過了,所以今朝出去做5公里小步跑練習,但太陽伯伯一點情義都無,曬到無朋友,所以早D跑完早D回來,留返D力今晚上堂!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:都係8月25日
    時間:不過係下午六點幾
    短評:今天下午係屋企做公司野,做到六點幾才出門口去青衣運動場上堂,於是就咁由屋企快過去,除左青衣橋上落樓梯同埋橋上初段上斜外,同埋運動場對面要上行人天穚外,其他都Keep住5分1公里,去到運動場跑道約4.2公里只係花左24分鐘唔夠,但全身又滴水∼∼∼
    今日上堂,做左好多唔同嘅熱身,跟住就玩人生第一次衝圈(即間歇跑),Program係400米 X 5隻,跑連休每隻4分鐘∼∼∼
    第一隻跟錯高手,返到來王教練報時係1:25秒?哇∼∼∼唔係掛?唔怪得扯蝦扯到第二隻起步都未扯完啦,計一計原來Pacing約3分33秒∼∼∼
    第二隻都係放番慢少少,返來報時係1:43秒,但條氣到起步都未順到
    第三同第四隻Keep住約1:55秒﹠1:58秒,Pacing似番平時果D
    到最後第五隻,因為第一隻扯爆左,簡直唔想再跑,但Andy係咪叫我跑埋佢啦,唯有頂硬上啦,好彩起步時有隻電兔,咬住牙仔跟住電兔跑,返到來1:41秒∼∼∼
    跑完呢五隻結果係原本打算由青衣跑返荃灣屋企,但變左滴水汗地坐的士返屋企!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:8月27日
    時間:晚上九點幾
    短評:呢排返工太忙,攪到好夜才有空,又見星期六衝完後一腳乳酸,所以便落街做30分鐘Recovery,半程遇見小黑一齊慢Jog,之後回程便試下高抬腿,意思係像步操似的抽起大腿至90度再輕返落地,差唔多原地踏步,但我就碎步碎步向前,但每做幾分鐘就自然無比力抽大腿而改左腳板+小腿彈起隻腳,唯有慢Jog番幾步再試過,重複又重複咁彈下彈下彈返屋企,30分鐘剛好到屋企樓下,彈左3.8公里。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:9月1日
    時間:正午一點鬆D
    短評:烈日當空下的正午燒豬跑,其實都唔想呢個時間,但今天實在排得密密麻麻,只能抽到呢個時間出來,順便想試一試條Polar心跳帶,但今天真係好辛苦,又無拎水,由屋企樓下熱身拉筋後起步,頭2K都Keep到5:00內的Pacing,跟住2K已經好熱,要跌到去6:00左右的Pacing,最後果K更加好渴,Pacing跌到7分,其實頭2K如果Keep番慢D就應該會C服D,去程5K約28分鐘,心跳約172-175之間,跟住小休10分鐘入七仔買水+寶礦力,再慢慢行返深井籃球場才慢Jog返荃灣,以心跳150﹣153之間慢慢跑,返來果程約35分鐘左右!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:9月2日
    時間:下午六點半
    短評:經過昨日正午時間曬屎之後,今晚乖了,等太陽落左山先跑,今晚為自己做一個小小的數據收集,先拉均全身筋骨,再沿地踏步幾分鐘熱熱身,跟住就起步,頭2公里約莫Pacing Keep係5:40左右,心跳頭1公里約135左右,第2公里升到140多D,跟住汀九村有條小斜,Pacing去到6分幾,心跳都上到約160,跟住一段落斜Pacing約5:30,而心跳仍Keep係160左右,跟住去到機場展覽中心條上斜,Pacing跌到6分半有突,心跳則升到166,跟住開始落斜入深井同埋約500米平路轉入籃球場,整段Pacing約5:20,而心跳入到籃球場時已升到171下,剛好5公里入到籃球場花左29分39秒,雖比作天慢左唔夠1分鐘,但舒服好多,有點氣喘但好快回復,之後按Pause隻錶,係籃球場行下行下睇住個心跳,大約用左4分鐘才見心跳回落番120,之後便唔睇時間慢慢Jog返荃灣做Recovery,只睇住心跳上斜時不多於156下,暗落或平路唔過149,返來後睇番時間呢5公里用左36分鐘,但十分舒服沒有氣喘!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:9月9日
    時間:下午五點半
    短評:經過之前正午差D中暑燒豬跑後,昨天早上九點都發覺好屎曬,今晚學乖了,等太陽落山才出動,拉筋後慢慢起步,約6分鐘/K左右,過左汀蘭居無耐,見有個叔叔界左我,我有點唔妥,檢查一下自己狀態,又OO地K咁,於是就咬住佢後邊,除左汀九村上斜或者機場展覽館上斜要6分幾/K之外,其他都係4:5X左右,終於去到深井落嘉頓條斜路界番佢,過佢時眼尾望一望,我差D仆街鳥∼∼原來係手上揸住果支唔係水,係大罐裝生力啤∼∼∼∼ (-_0)" ... 難道係小黑D Friend?隊住啤都跑咁快,差D追佢唔到∼∼果然青公卧虎藏龍!結果入到籃球場5公里位只係用左27分22秒,五月以後都未試過咁快,比人拉一拉真係唔同D。
    跟住抖順條氣飲飲水,洗洗臉,約休左7分鐘後重新起步,約7分左右1K慢慢跑番荃灣,入到海濱再回頭返麗城做Recovery,8公里約花左55分左右。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:9月18日
    時間:旁晚六點
    短評:今晚落腳點係內蒙古的室韋小鎮,但鎮在四面環山中,沒有日落可影,於是便出動鬆鬆根,天氣約20度,但鎮好少,圍住佢穿插晒都唔夠9公里,但又差唔多天黑,所以都係收工,但狀態唔錯,9公里花左50分鐘唔洗,當中包括不停地過馬路,收步回氣只需2分多鐘,相信黎緊放盡10公里而配速狀態好的話,應該可以50分鐘內!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:9月23日
    時間:早上八點
    短評:昨晚零晨二點才回到北京酒店安頓好,差不多三點才訓教,但今早七點半醒左,而且今日係一個十分十分特別的日子,係日係跑步減肥一周年紀念日,而且身處北京,於是乎便換衫出去慢跑,住的酒店很近鳥巢,所以由酒店跑左入去奧林匹克公園,繞著鳥巢和水立方跑左二個圈再跑回酒店,合共跑左11.77公里,花左1小時6分,因為跑得唔快,加上天氣干夾,雖然都跑到一身汗,但跑得好舒服。而因為要趕飛機返香港,所以不能再跑長D囉∼∼

登錄/註冊後可看大圖