香港長跑網  - 長跑長友

樓主: perre
打印 上一主題 下一主題

Perre - 愛跑步, 只因我愛跑步

升級   2.55%

該用戶從未簽到

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:5月5日
時間:早上九點起步
短評:今朝由屋企樓下出發,跑過荃灣地鐵站,再沿青山公路左轉上和宜合道,經過運動場做左小小補給再直上,到可風中學右轉上城門水塘,在水塘口的小巴站打打卡,去去廁所洗個臉,原來由屋企跑到呢個位已經有8.5公里了,於是順時針方向再往上跑,繞著水塘,越向上便越大霧,但沿路每一陣子便見到幾個行山人士,所以大霧也沒有甚麼好擔心,但最大霧之處能見度真係得十米架咋,就因為咁,係某個分叉口我轉錯左邊,結果係去左草山,原打算虎眼般直指向針山,結果跑左一個大大大圈,上草山條路重要斜到無朋友,結果行下跑下花左半個鐘先上到頂,由和宜合道開始,差不多全程上斜,越上越斜,上左差不多16公里斜坡,上到二隻大腿後側痛痛抽住抽住,要拉拉筋,翻過草山後,好不容易才來到針山附近的 "鉛礦坳" 指示板,當時GPS顯示已跑了23公里,跟住電話就無晒電了,之後便沿路落山,很快便到3公里後的穗禾苑,再跑多3公里落山便到火炭工業村,去了便利店買了一支水和可樂一罐,休息左一陣便繼續出發,先穿過火碳火車站到河邊,再沿河邊往北走,過了馬場後便過橋往對邊的馬鞍山,之後因為唔識路,早左轉入一條叫恒泰路的路,但轉左入去之後便無晒電,要邊行邊跑,沿住呢條路,但經過好幾個迴旋處,要問問路人才能去到馬鞍山運動場,跟住沖個涼,坐43X返荃灣,由於電話無電,於是我便用MapRun劃番條路出來,佢顯示25里,即40公里,但我覺得最多只有33﹣35公里 ..... 但事但啦,長短唔係問題 ..... 跑得開心咪算囉!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:5月7日
時間:下午六時正
短評:今晚係老婆調解員課程最後一晚上堂,所以就整個長跑賀一賀佢,放工後係公司樓下起步,先在ICAC轉出海旁,直到北角碼頭才轉番入內街,跟住經過和富中心,城市花園直出天后,跟住入維園,再由銅鑼灣世貿中心附近煤氣公司斜對邊出口離開維園,跟住一直沿告士打道直到杜老誌道過行人天橋出華潤,跟住去左七仔買左支500ml水,再沿會展海旁直出,但修路,唯有係瑞安中心對面上橋直出分域碼頭,跟住直到政府新總部再沿新路到中環碼頭坐天星小輪。
到天尖沙咀天星後,再入七仔買多一支750ml水,跟住由天星左轉入廣東道,經過無數名店之後到中港城,跟住繼續直去,到柯士甸站的行人隧道過對面,之後咬住直上直到盡頭有條行人隧道對面,再直上便到窩打老道果欄出面,之後再上行人天橋,落橋位係旺角富榮花園外邊,沿呢條路北上,好多人跑步,直到帝峰皇X外用紅綠燈過對面大角咀,連過幾支燈後便到匯豐中心,在匯豐中心盡頭便是深旺角一號,呢條路好多人跑步,又濶又少人,一直到尾便是美孚,在美孚爬上荔景再沿荔景山道便可落到葵芳,跟住在葵芳運動場旁沿路直到荃灣德士古道,再轉出海旁沿海邊返屋企,全程差少少27公里,連坐船等過馬路等等共花了三小時零五分鐘。
但呢條路唔會再跑,試一次橫夸港九新界便算了。

登錄/註冊後可看大圖

升級   68.33%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 perre 於 2012-5-7 22:04 發表
短評:今晚係老婆調解員課程最後一晚上堂,所以就整個長跑賀一賀佢,

啤梨兄.....好熟悉的路線 ,   我都跑過一大段 , 睇到好興奮

上两次你個人歷險跑 都刺激喎  ,  你好進步喎           加油         加油   

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 阿貓 於 2012-5-7 22:33 發表
[quote]原帖由 perre 於 2012-5-7 22:04 發表

登錄/註冊後可看大圖

短評:今晚係老婆調解員課程最後一晚上堂,所以就整個長跑賀一賀佢,

...

你跑過邊段呀?我發現過左灣仔開左係無人區,好好跑。

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 perre 於 2012-5-7 23:00 發表

你跑過邊段呀?我發現過左灣仔開左係無人區,好好跑。

渣華道 - 銅鑼灣避風塘 - 遊艇會 - 鴻興道 -- 會議道 -
分域碼頭街 - 政府總部 - 龍匯+龍和道 - 港鐵站
(尖咀幾個位置nike running時有跑過的)

我週日晨早跑的,,,真係無人區,  淨係遇見4,5個快快腳,,,
(龍和道又新又靜所以吸引我掉頭跑多轉)   

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 阿貓 於 2012-5-8 18:40 發表

渣華道 - 銅鑼灣避風塘 - 遊艇會 - 鴻興道 -- 會議道 -
分域碼頭街 - 政府總部 - 龍匯+龍和道 - 港鐵站
(尖咀幾個位置nike running時有跑過的)

我週日晨早跑的,,,真係無人區,  淨係遇見4,5個快快腳,,,
...

果然同我一樣, 只係 " 銅鑼灣避風塘 - 遊艇會 - 鴻興道 " 呢度唔同, 因我見佢有填海, 唔知入唔入到去.

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:5月12日
時間:朝早九點十五分
短評:今朝由屋企樓下海旁出發,沿海旁去到德士古道再轉上葵福路去葵芳,經過葵芳運動場時發覺唔記得開GPS,於是開番,但都Count少左約4.5公里,跟住由葵芳上荔景山至美孚,到美孚後沿長沙灣道直到太子,在太子左轉入界限街,沿界限街經過九龍城和新浦崗直到采頤花園,再穿過對面的彩虹村入隧道過去牛池灣街市,到呢度已經跑左17.5公里,於是買二隻蕉補一補給,跟住突然好大雨,結果等了廿多分鐘灣才停雨,之後便開始沿清水灣道上山,由於我靠左邊行人路,好自然地上左彩云村,入到舊清水灣道時發覺係無路,於是返轉頭上左行人天橋,穿過左唔知咩村去番新清水灣道,條斜路大長又斜,好彩我近來操左幾課大欖水塘和城門水塘,還可以慢慢向上跑,但跑跑下發覺唔多對路,條路好似去順利村,結果又跑番轉頭過左條行人天穚,穿過對面的紀律部隊宿舍去左佐敦谷公園,再沿山路直往上跑,跑了唔知幾多上斜山路,終於有斜路落,但開開心心跑落山後才發覺,呢個係傳說中的白石窩大Deep V,當落到底時望住果條上斜,根本就無晒力,結果唯有慢慢行上斜,行行重行行,終於上到頂的壁屋監獄,跟住沿新清水灣道落斜,一路落呀落,到尾黎個U Trun後再落,都唔知落左幾多公里,因為彩虹大雨時GPS放左入背包裡面,直到一個大迴旋處位,發現有行人隧道過對面,路住沿路入西貢,跟住呢段路雖然只係小上斜小落斜,但我越跑越慢,好不容易捱到獅子會附近,還差約3公里便入到市中心,但是還是終於要行了,差不多跑200米行番500米,一直如是才入到市中心運動場。到運動場後GPS顯示28.3公里,時間用左3:41分,加上屋企到葵芳果4.5公里約半小時,今天差不多跑左33公里跑,時間花左4:10分左右。

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

掂呀!全馬無難度喇!你不如8月去北海道跑喇

升級   89.25%

該用戶從未簽到

北海道限時5小時,但Perre你得嘅!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 hcli 於 2012-5-12 18:07 發表 北海道限時5小時,但Perre你得嘅!

梗唔得啦,今日四粒鐘先捱33公里,如下9公里一粒鐘唔掂!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 perre 於 2012-5-12 18:43 發表

梗唔得啦,今日四粒鐘先捱33公里,如下9公里一粒鐘唔掂!
    仲有幾個月你練,你得既...

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 perre 於 2012-5-12 15:11 發表
      但開開心心跑落山後才發覺,呢個係傳說中的白石窩大Deep V

好香艷喎跑 大Deep V...啤梨兄...你咁操法, 一定電呀 加油

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:5月16日
    時間:下午六點多
    短評:今天正好在元朗倉做Site Visit,放是收工後在元朗運動場換衫,便出發打算跑番荃灣,但起步無耐已經覺得唔多上力,跑左三公里半去到洪水橋便要入七仔買水,比預期早左少少,跟住沿路好多回收場,有D回收場有狗狗,攪到跑下停下,見到狗狗唔敢跑,攪攪下越跑越慢,一路跑過鍾屋村、虎地、藍地、嶺南大學、屯門市廣場、置樂區後到兆麟運動場,剛好十公里,但足足用左一小時八分鐘,跟住都唔多上力,去到黄金海岸又入七仔買水,跟住慢慢跑到大欖巴士站約16公里,已好散散地,於是食左包Powerbar,跟住捱到青龍頭已經好散下,跟住跑下行下到深井,右腳板底有小許想抽根跡像,於便算數,坐綠VAN返屋企,未能完成元朗跑返歸,但星期日又約左人跑荃西翻城門入馬鞍山,今晚唔好去得太盡,適可而止便算,但呢21.1公里花左2小時29分 .... 起步時預計2小時10分入乜都到深井,足足慢左一截。難道天口熱﹠孭住個重重背包有影響?

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:2012-05-20
    時間:倒屎咁早嘅六點半
    短評:上次因為跑錯路和電話壞了,不能好好記錄到路線距離資料,
    所以今天約埋坦克、小克、K隆星人、傻虾、娃屎、Joe等一行七
    人再跑一次呢條路,今次好好無跑錯路,由屋企入到馬鞍山運毒場約
    25公里,下次會試下由屋企入大埔先。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:5月22日
    時間:晚上八點
    短評:好耐無試過夜晚呢D時間落街跑步,今晚天氣清爽,得24度左右,又有D風,好C服,所以跑左一個來回到嘉頓修路處回頭10公里,全程刻意跑快D,上斜幾段更比多D力扯盡D,但落斜反而收番少少,以免弄傷,只係大約去到9.5公里時,右腳腳板底扯左六七下,擔心整傷,所以立即收油,去到GPS顯示10公里時便收步,花左51分37秒,比復活跑輕輕快左2分鐘,但跑完腳力還有好多,條氣行左二分鐘便回順,整體感覺係強左少少,唔錯唔錯。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:5月26日
    時間:早上8:30分
    短評:今朝約左Willy, 小黑和新朋友B隆星人一齊跑山,至於點解叫B隆星人,稍後再講,先講去跑左去邊,我地一行人由麗城出發,上左油甘頭村,再沿引水道跑到荃錦公路,之後沿荃錦直上,經過川龍到大帽山公園,再沿大霧山道上到閘位,之後一路上到頂𡶶的天文台盡頭,跟住回程到順龍飲茶,共19公里多少少。今天起步時有幾粒小雨,去到荃錦後見到少少陽光,差不多大霧山頂時如入百里雲霧之中,能見度只有10米,回程更傾盆大雨,去到川龍連鞋籠都濕埋。但好開心,因為認識到B隆星人,還記得當日認識K隆星人時已十分震撼,因為他來自外星,一日能跑105公里,耐力十分利害,對我來說簡直是技驚四座,至於今日認識的B隆星人,他應該都係來自外太空,果然係今年初渣打馬拉松頭15名內的跑友,係我眼中根本係同肯雅跑手同一個Level,咁耐已來,我只係想像肯雅人點跑3分鐘1公里嘅速度,今日過左川龍後﹠在大霧山路攻頂時,原本B隆星人跟後邊的小黑吹吹水,但突然在我身邊界過,我見佢跑得好輕盈,完全無死跑嘅感覺,呢排我都跑左幾次山,於是便想追追佢,睇清楚佢跑姿,我估當時我需然上斜,但谷盡死力果100米都應該有6分鐘1公里,但30步之內一個彎後,既然連佢屁股都見唔到,我估佢當時有4分鐘1公里,上條咁嘅斜路既然有咁嘅速度,還不是來自太空 ?? 真的要同佢跑多D,學習學習。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:5月29日
    時間:晚上八點半
    短評:今晚食完飯約左老婆落海旁跑步,見佢興高采烈便一齊落去,拉左15分鐘筋後便開始慢慢跑,無睇速度無睇距離,慢慢同佢跑到海濱公園迴旋處,我估大約2公里鬆少少佢便開始要慢慢行,第一次係呢度跑都有2公里多已經叻叻!跟住佢先行返屋企沖涼,我就繼續來來回回慢慢跑,前後跑左90分鐘,跑完後睇睇GPS,原來都有13.18公里,但完全唔喘氣,好C服!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:5月30日
    時間:晚上八點半
    短評:昨晚Con梳Server做到成點,跟住二點又起身埋尾,今朝又試個新Backup試到頭暈暈,加上心中一口怨氣,本應今日要休息下,但今日又坐左成日,想郁下個人,老婆又去左街,於是乎便由屋企下邊海旁慢慢慢慢跑到深井籃球場掘頭路折返,剛剛好10公里,返來後睇下時間,真係好慢慢慢慢架,用左1小時6分鐘,但好熱,出左好多汗,跑完後條短褲仔都重不停滴汗,隻鞋又濕晒,真係要買多對交替用,但今日同昨日速度差唔多,需然今日都好攰,但全程慢慢跑無扯蝦好C服!

登錄/註冊後可看大圖

升級   30.45%

該用戶從未簽到

ching 真係勤力!!

我有ching一半o既恆心毅力就好喇﹗