香港長跑網  - 長跑長友

樓主: perre

Perre - 愛跑步, 只因我愛跑步

升級   2.55%

該用戶從未簽到

升級   2.55%

該用戶從未簽到

總結一下五月份先:
5月01日 - 23.6公里,深井入元朗
5月05日 - 30公里,荃灣入馬鞍山
5月07日 - 26.2公里,鰂魚涌收工返荃灣
5月12日 - 32.2公里,荃灣入西貢
5月16日 - 21.1公里,元朗收工返深井
5月20日 - 24.7公里,荃灣入馬鞍山
5月22日 - 10公里,荃灣來回深井
5月26日 - 19.2公里,荃灣上大霧山頂再返川龍
5月29日 - 13.1公里,荃灣海旁來回跑
5月30日 - 10公里,荃灣來回深井

本月總共有210.1公里

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

回復 142# 的帖子

跑咁多長途,雙腿0K嗎?

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2012-6-2 21:05 發表
    跑咁多長途,雙腿0K嗎?

跑跑下便OK,家陣20K內跑完可以當無跑過,當然要慢啦,過左25K就會攰多一日。

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月2日
    時間:上午八點十五分
    短評:下午約大老婆﹠朋友到大嶼山玩二日一夜,原本今朝打算跑去香港仔,但時間關係,唯有短短地係荃灣區跑一個圈啦,由屋企樓下經青山公路,再上國瑞路,然後左轉上和宜合道,到可風中學右轉上城門水城道,到綠VAN站後沿引水道到荃錦公路,跟住轉入下花山南路再沿引水道返油甘頭村,最後到灣景巴士總站收步,剛剛好18公里,用左1小時58分35秒。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月4日
    時間:晚上八點半
    短評:今晚又同老婆落去海旁慢慢跑,拉完筋還見到小黑彈過∼∼∼我地由麗城三期出邊海旁一路跑到海濱公園迴旋處再折返,回頭過了碼頭再到西鐵C出口咁上下,剛好跑左3.32公里,用左30分鐘,跟住老婆就要慢慢行了,我在佢慢慢行返三期時,我便繼續跑到灣景海濱盡頭才折返麗城,見好老婆都行到回來了,我都跑左4.86公里∼∼∼今晚老婆叻叻,跑多左跑!

登錄/註冊後可看大圖

升級   30.45%

該用戶從未簽到

原帖由 perre 於 2012-6-1 17:48 發表

我地成日都約埋一齊慢跑架, 你有興趣下次都可以一齊架!

thx, ching

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月5日
    時間:晚上8點
    短評:今晚由屋企對出海旁去到青龍頭過少少的御天𡶶來回,跑左1
    5.26公里,唔知係今晚收工有D攰還是係天氣熱了?對上一次跑
    同一條路,大約二月左右,當時氣溫約15-16度,記得只係用左
    1小時26分多D,今晚再跑要去到1小時34分,足足慢左8分鐘
    ,還要好熱好辛苦 ........ 但返到屋企先睇時間,原來已比之前慢左!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 momolone 於 2012-6-5 15:00 發表

thx, ching

請問你跑開D咩路多呀?跑開幾遠呀?快慢唔緊要,不次有呢D路程可以叫埋你!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

回復 148# 的帖子

今晚天氣熱,濕度又高,跑慢少少都係正常的...加油呀啤梨..!!

升級   30.45%

該用戶從未簽到

原帖由 perre 於 2012-6-5 22:31 發表

請問你跑開D咩路多呀?跑開幾遠呀?快慢唔緊要,不次有呢D路程可以叫埋你!" />" />

我住港島東區,跑齡係一年級生,跑緩跑徑或海旁,
    自從渣馬後,每星期跑0-3次,每次30-60分鐘左右(今星期仲未跑過!)

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 momolone 於 2012-6-7 14:01 發表

我住港島東區,跑齡係一年級生,跑緩跑徑或海旁,
    自從渣馬後,每星期跑0-3次,每次30-60分鐘左右(今星期仲未跑過!)

20-25公里左右你OK唔OK呀? 基本上每星期六或日都有攪下呢類約跑, 但多數圍繞住荃灣, 沙田大埔或屯門元朗 or 大嶼山. 你怕唔怕遠?

升級   30.45%

該用戶從未簽到

原帖由 perre 於 2012-6-8 13:38 發表

20-25公里左右你OK唔OK呀? 基本上每星期六或日都有攪下呢類約跑, 但多數圍繞住荃灣, 沙田大埔或屯門元朗 or 大嶼山. 你怕唔怕遠?

20-25公里,等我自己練習下先, 免得到時被主車群拋離得太遠!!
    咁耐以黎,我最多都係跑過1次90分鐘!

再細心睇番之前ching blog 記錄,4月1日飛達跑,
    可能已同ching見過面了,完成時間都係差不多(52分幾)﹗

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月9日
    時間:上午八點
    短評:今日跟坦克、娃屎、K隆星人、B隆星人、傻蝦、力高、CK等一眾人由荃灣麗城跑入大埔,今早十分焗,焗到差D抖唔到氣,上去城門綠VAN站果短短幾公里已經要左我半條命,跟住去到鉛礦坳時,天氣開始轉壞,所以唔跑石屎路而改為只有5公里的衞奕信徑七段落大埔,只係走左一陣便下傾盆大雨,結果又連鞋都濕埋,次次星期六跑步都差唔多落雨,閒日就曬屎∼∼∼係咪玩野?

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月11日
    時間:晚上八點九
    短評:30度的焗豬晚上,由屋企樓下去深井籃球場的5公里路,刻意走快少少,去程5公里花左27分10秒,但已經熱屎左,去到籃球場後要灌水﹠洗臉下火,休息左五分鐘後才回程,但夏天都有呢個時間,我相信到今年冬天,5公里應該可以做到25分以下。跟住回程5公里以散熱﹠回氣為主,花左37分多少少。

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

鬱悶

回復 154# 的帖子

這條路跑全程?我都想試

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月14日
    時間:晚上七點多
    短評:今晚天氣悶熱又無風,加上昨晚飯聚回家零時十二點多,所以今天狀態明顯不足,起步都無10分鐘已經想掉頭,但慢慢捱下捱下去到機場展覽中心,老婆剛打左二次來,但因為電話入左防水袋裡邊聽唔到電話,於是諗住老婆收工返緊屋企,所以乘乘機機便返轉頭,返到麗城睇睇,原來跑左7.61公里,時間係47:24秒 ..... 但原來咁嘅天氣跑得咁辛苦都過唔到Nike 8公里賽果條紀念毛巾要求嘅時間 .... 但到時八月會更熱 .... 都係諗諗報唔報名先!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2012-6-13 13:15 發表
    這條路跑全程?我都想試

邊條路呀?下次再吧時叫埋你呀!

升級   0%

鬱悶

回復 158# 的帖子

筌彎至大埔條路,有幾長?山路斜度?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小魚師兄,條路大約16/7K左右,開頭一直微微上斜,去到鉛礦坳跟住就一直微微落斜,練跑斜路都幾適合!