香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

旺角新手Jack報到

升級   67%

該用戶從未簽到

跑左差唔多1年, 跑開櫻桃街公園! 跑步幫我減左好多體重。之前通常做開CD-ROM, 呢個網有好多Ching Ctse既資訊同blog都俾左好多鼓勵同幫助我! 多謝大家!

依家希望試下跑長D既距離同多D試下D上落斜等唔同既路線!

大家多多指教呀!
+1 0
上一篇︰2012.4.29 仁人家園慈善大步走 (Habitat Challenge Day 2012)下一篇︰新手揀跑鞋

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

歡迎呀

ching有時間join埋我地一齊跑啦

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

歡迎jack加入長跑網的大家庭~~
    得閒多d上來同大家分享一吓你的跑步故事.
    又可以join我們的約跑活動, 可以認識吓大家.

升級   80%

該用戶從未簽到

師兄你好~我也在櫻桃街公園熱身;跑…有緣say 個hi~~~

升級   7.89%

該用戶從未簽到

師兄我住大角咀ga, 我去過南昌公園跑但覺得個地又高又低好難跑, 我想跑長途啲有無好介紹?

升級   0%

開心

Jack師兄,你果條櫻桃街公園都幾好跑,其實可以接住一齊跑西九海濱長廊,風景又靚!!
    sophia師姐,跑長途D就一直跑到奧運站,再去埋西九海濱長廊!

升級   67%

該用戶從未簽到

哈哈, Kenny師兄講得無錯, 我之前係0係櫻桃街公園兜圈跑, 貪佢無紅綠燈。不過, 跑跑下都有D悶, 0岩0岩今個月開始, 試跑櫻桃街公園去西九海濱公園,再去到阿士旬道廣東道交界折返, Google Map度, 大概11.8km左右。風景幾好架, 係0係PolyU Community College果度有支紅綠燈等既時候耐D, 同埋經過文英樓果截環境差DD之外, 都幾正!

我條route: http://runkeeper.com/user/sumofjack/route/1200653

Sophia師姐通常咩時候跑? 我通常朝早6點零/夜晚7點零。

升級   67%

該用戶從未簽到

Mill Ctse, 我都想參加你地逄星期5既約跑, 試下跑其他路, 不過我收工比較夜, 難D join!

升級   7.89%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

sumofjack 我不是師姐呀   我都係新手想KEEP 住跑( 減肥 + 練吓氣) , 搵日朝早試吓6點開始步吓先.

升級   67%

該用戶從未簽到

原帖由 sophia 於 2012-4-24 14:40 發表
    sumofjack 我不是師姐呀   我都係新手想KEEP 住跑( 減肥 + 練吓氣) , 搵日朝早試吓6點開始步吓先.

加油! 櫻桃街公園係好地方, 我係呢度, 減左好多體重! 朝早6點開始跑OK, 但去到7點鬆D會多好多學生、家長番學, 就未必適合跑。

有時朝早跑會見到D住係樓上樓下既公公婆婆, 朝早say個hi, 跑得都零舍high, 幾好架!

升級   7.89%

該用戶從未簽到

sumofjack 師兄, 我想問係唔係由富榮向佐敦跑就可以跑到西九長廊 ? 一般速度要跑幾耐?

升級   67%

該用戶從未簽到

係呀,富榮->文英樓->佐敦道有條臨時既行人天橋,要上橋向海既方向跑->去到尾落橋轉左,再過馬路(小心,呢個路口無紅綠燈,http://g.co/maps/sr8zj),再上另一條橋(行西隧既巴士會係經過呢條橋),再向西隧過海巴士站方向跑就係架啦。

去到西隧巴士站要留意右手邊,佢會有個小既路口有塊牌寫住「西九長廊」既,轉入去就係架啦!

個路口比較頹,我第一次唔係0岩0岩見到有人係果度行出黎都有可能會miss左。

升級   67%

該用戶從未簽到

我自己跑得比較慢,1km6分鐘多D。由富榮去到西九長廊入口大約20分鐘多D。西九長廊頭跑到尾就10分鐘多D。

升級   7.89%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

唔該晒sumofjack 有機會約埋你一齊跑

升級   67%

該用戶從未簽到

好的!!

升級   7.89%

該用戶從未簽到

sumofjack師兄,如果剛剛開始跑由櫻桃街跑去西九會唔會好辛苦? 我想明天試試慢慢跑

升級   67%

該用戶從未簽到

其實你如果可以唔停咁跑到半個鐘, 應該無問題。就算唔得, 咪當試路, 行一陣, 跑一陣law。
    同埋, 中間都有兩三個紅綠燈位(記得遵守交通規則), 都可以小休一、兩分鐘。

不過, 呢幾日都熱同焗, 儘量唔好中/下午去跑(因為有一大段路都係無遮無掩, 會晒得好犀利), 建議你帶定張八達通, 西九有汽水機可以補充水份。

升級   7.89%

該用戶從未簽到

sumofjack 兄,我已開始跑左幾日步,但條小腿有點酸痛,是否應該繼續跑? 每次跑45MIN. 因為初開始唔敢跑太耐

升級   100%

奮鬥

初開始跑步每日45min都唔小架啦

覺得酸痛就抽多幾日休息或者自己按摩吓會好d

浸吓冰水都有幫助,唔受傷先最緊要

升級   7.89%

該用戶從未簽到

多謝 kf 的意見