香港長跑網  - 長跑長友

一年冇跑!!!!!!!小弟復出了!!!!!!!!髂脛束磨擦綜合症,你給我混!!!!!!!!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

話說小弟兩年前患上....髂脛束磨擦綜合症 [Iliotibial Band (ITB) Syndrome]  (唔去運動受傷治療區COPY番都唔記得自己個病個名= =....)

之後有位A師兄幫我做物理治療....拉筋....哈哈,多謝你先A師兄!!!

我初初有呢個傷既時候,仲夾硬去跑....搞到行路都痛.....落樓梯既時候更加係跛跛下!!!!之後休息幾個月,都仲係跑10分鐘就開始痛....

話說我當時仲岩岩新買左對kayano16....得物冇所用,諗起都傷心....(依家到我復跑...kayano好似出到18代了= =)

經過一年多既休息....久休冇跑,今日再戰MOS海濱長廊.....同朋友傾住計跑了廿多分鐘....氣都冇喘....最緊要既係我隻右腳冇痛T^T感動....

本座知道久休冇跑...突然操得太狠必定再次出事....所以今次HEA跑住廿幾分鐘先!!遲D再戰30分鐘!!40分鐘!!50分鐘!!!到時又痛就慘了....有舊患係身,都係玩30,40分鐘算數....

順祝大家身體健康!!!長跑長有!!!!!!!
    ---
    提提師兄師弟師姐師妹,如果腳有傷...唔好強行去跑....唔好延誤求醫....如果冇傷在身...要注重warm-up,cool-down....鍛鍊係重要,不過唔好太勉強自己...預防勝於治療~
    其實我如果一開始早早做物理沿治療...可能2個月就好番晒,搞到E+過左兩年都仲怕佢會復發,其實自己攞黎衰.....
    點都好....髂脛束磨擦綜合症大哥....求你唔好番黎搵我

升級   89.25%

該用戶從未簽到

有傷真係要快快去睇醫生呀!
    Ching在那處跑步呢?

升級   0%

開心

我都有呢個ITB問題,長期困擾,以往跑到30k自動出現,出現後幾天最怕落樓梯
    最後我改了跑姿,加強了長課,買條2XU
    今年跑全馬時在41K先出現 ITB

希望師兄慢慢從ITB陰影中走出來

升級   66.33%

該用戶從未簽到

哈,唔洗客氣,最重要係幫到你,感謝你的分享見證

升級   0%

開心

升級   0%

開心

原帖由 averyyam 於 2012-4-4 12:52 發表
    哈,唔洗客氣,最重要係幫到你,感謝你的分享見證
    唔該晒A師兄
    希望以後平平安安!!

升級   66.33%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2012-4-4 13:14 發表 唔該晒A師兄希望以後平平安安!!
    平安真係好重要

升級   68.8%

該用戶從未簽到

ITB簡直係一場惡夢

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

ching, 長跑長有, 跑歩是帶來健康, 不要有傷跑.

升級   25.6%

奮鬥

我都有ITB 困擾, 最怕係唔知佢幾時會又黎, 依家經物理治療師教導, 得閒無事就係屋企訓練多D PAT PAT 肉, 又BUY 左條yoga roller 黎ROLL 條ITB, 依家改善中

升級   59.33%

開心

回復 1# 的帖子

恭喜師兄,完全康復.
    非常認同你的建議,有傷有病,千奇唔好強行去跑,後果會比想像中嚴重.