香港長跑網  - 長跑長友

關於肥瘦的問題

關閉 [複製鏈接]

升級   74.21%

該用戶從未簽到

唔計專業運動員
以一般以4-5個鐘完成馬拉松既人黎講
如果3個鐘後已經消耗左肌肉能量而要開始使用脂肪能量
咁瘦削o既人會唔會因為唔夠脂肪而更大機會捱唔到後面個1小時
咁即係玩馬拉松太瘦反而唔好?

同埋一般玩長跑,應該保持咩身型最好?

升級   0%

該用戶從未簽到

瘦好過肥, 負磅輕麻

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sicily 於 2008-8-29 16:02 發表
唔計專業運動員
以一般以4-5個鐘完成馬拉松既人黎講
如果3個鐘後已經消耗左肌肉能量而要開始使用脂肪能量
咁瘦削o既人會唔會因為唔夠脂肪而更大機會捱唔到後面個1小時
咁即係玩馬拉松太瘦反而唔好?

同埋一般玩 ...

表面睇應該係瘦好過肥,因為負磅輕跑落冇咁使力。
再諗吓又好似唔係,正如 ching 講當消耗使肌肉既能量時就要開始使用脂肪能量,咁肥肥地有d脂肪好似仲好。
最後我個人認為都係果句廢話,每個人既體質唔同好難有一個定律。

升級   1.05%

該用戶從未簽到

聽說比賽前要做loading
可解決耗消能量的問題

升級   61.1%

該用戶從未簽到

其實眼見既脂肪都只係全身脂肪總量既好小部分, 因為有好多係身體深層圍住D主要器官

一個正常身形既人既總脂肪存量大約係10次全馬既使用量, 如果係瘦削既人, 2-3次既存量點都會有, 所以瘦D唔係大問題

後面個1小時其實好睇你既身體可唔可以順利做到轉換能量源既過程

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 比因 於 2008-11-17 22:32 發表
    其實眼見既脂肪都只係全身脂肪總量既好小部分, 因為有好多係身體深層圍住D主要器官

一個正常身形既人既總脂肪存量大約係10次全馬既使用量, 如果係瘦削既人, 2-3次既存量點都會有, 所以瘦D唔係大問題

後面個1小 ...

咁事前要做d乜東東, 先可以令轉換過程順利呢?
    食多些蛋白質 / 高纖食品?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 29-8-2008 19:08 發表
    瘦好過肥, 負磅輕麻

x2

升級   0%

該用戶從未簽到

我就係太重, 所以跑得好辛苦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2008-11-17 22:58 發表

carbo loading, 中文叫"儲炭"

賽前三日食多啲飯, 麵 ......高炭水化合物食物!

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2008-11-17 22:58 發表

呢樣真係幾難講得明白

(用返我自己經驗) 呢生人第1次連續跑到30公里個次練習, 係好明顯feel到個刻肚餓既感覺突然消失左, 跟住就好次有股好慢, 但係好穩定既能量補充, 夠跑埋餘下既路段

所以訓練方法好重要, 至少完成過30公里先測試到得唔得.