香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Alfred
打印 上一主題 下一主題

腳踭同腳前掌痛

關閉 [複製鏈接]

升級   76.67%

該用戶從未簽到

Hi Lvrunner,

Thanks a lot for your helpful information.  

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 19# 的帖子

靜水兄:

我明白腳傷對中年跑步者來說是一個沈重的打擊,因為他們的跑步已成了他們生活的一都份,跑步己是一種精神的記托,習慣了跑步忽然不能跑,真是十分苦惱及失落的,但係,你可以用其它方式去保持自己的體能用狀態,例如游水,行山,做GyM及踏單車,都是跑步者的輔助運動,你醫治腳傷時可以停止跑步做這些運動便不會令你跑步狀態退下的,這些都是我的經驗。

另外LVrunner 提供的經驗在草地上跑也是十分有效的,無禁易傷,但一定要好翻 七七八八至好走,Lv 兄在 LV 不同香港,香港找草地跑十分困難,我都想找人提供那裹有草地可跑,我以前是在沙灘走的,因香港沙灘多易揾,但走沙灘是有技巧的,要走返水邊那些沙,因為一來較平坦,而且不會太鬆軟,跑沙灘都是好享受的,我宜家重想返少年時一班同學仔在大嶼山長沙跑的情景。

我估你比較少睇物理治療,醫治筋膜炎,不是太長時間的,我估是是30 分鐘左 右,花既時問同睇跌打差不多,但我個人覺得物理治療
醫治筋膜炎較快及有效及方便,因為醫治筋膜炎必定在患處照超聲波
,刺激肌肉內的蛋白貿,等他們加強自行修補傷患,一般都只能治療好至七成,余下要靠休息及自已做 運動加強筋部及肌肉的力量,等此位置無禁易傷,這些都是我睇物醫治療時物理治療師講解我聽的,另外中年以上的人較容易受傷,是因為受傷後較年青人復完的能力較慢,所以身體如有反應給你,便要知道要休息,不要死頂。

其實在跑步界內有很多高手,老手及祈手都有此情况,唔識休息,跑吓,跑吓便唔見人了,大部份唔係唔想跑,係跑唔到啦!

所以希望大家跑友要好好保護自已雙腳,長跑長有!

升級   76.67%

該用戶從未簽到

回5618Hing,

真係唔該晒你哋啲寶貴經驗,長跑网呢度真係唔單止吹水,而且係互相支持嘅平台,對於較為自我及單調的長跑運動而言,相互的支持及分享十分重要。你會感到原來喺你一個人跑的時候,其實背後有成千上万的同道中人,大家都有同樣的愛好,有同樣的堅持,有同樣的不放棄...

小弟會参考5618兄及LV兄等Ching的意見,暫時改為練水,天日去試睇下物理治療,希望可以早D復操。
祝所有Ching,Tse保養好雙脚,仲有排跑! 享受跑步生活!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

靜水兄 ~

以下係少少小弟醫pf時守集倒嘅info. 閣下不防參考吓:

小弟做過嘅物理療程 ~ ultrasound (phonophresis) and iontophresis.

另外還有一些特別療程小弟唔知HK有冇. 但因insurance唔cover, 成US$60 per session, 所以小弟冇去做, 但聽很多runners講都很有效:

ART (Active Release Techniques)

Graston Technique

ASTYM Treatment

以上嘅療程係針對 soft tissue injuries 的 and is done by chiropractor or specially trained physiotherapist.

如pf很嚴重, 亦可以去podiatrist處打cortisone shot落heel喥.

原帖由 pwong5618 於 2008-9-4 23:31 發表
另外中年以上的人較容易受傷,是因為受傷後較年青人復完的能力較慢,所以身體如有反應給你,便要知道要休息,不要死頂。其實在跑步界內有很多高手,老手及祈手都有此情况,唔識休息,跑吓,跑吓便唔見人了,大部份唔係唔想跑,係跑唔到啦!

pwong兄 ~

閣下講得很對, 小弟跑了差不多成30年, 依家做咗全馬跑痴! 希望重可以跑多30年, 所以依家唔敢去盡, 得閑才練吓LSD, 驚住傷咗連工也不能返, 咁就大鑊過大鑊囉!  現只希望輕輕鬆鬆跑完全程.  呢個係小弟嘅 running philosophy.  亦希望嚟緊嘅每月一個嘅三個全馬可順順利利完成!

升級   71%

該用戶從未簽到

Cease running since 26-9-2008 until now.  I,ve found painful inside and around the ankle(lower foot joint)  after running for some 1.5 to 2 hours recently.  Just like the above mentioned.  Fear that I cannot finish my first FM on 8-2-2009.  Walking and running is OK, but after running, I will have painful along the rest of the day.   Just want to start running again but fear it will adversely affect the condition of the foot.

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Andy hing,

Have you go  to the doctor check your foot ?

升級   71%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 8/10/2008 15:50 發表
Andy hing,

Have you go  to the doctor check your foot ?

Not yet, as I have never think of consulting a doctor.  Times, I would have painful  in the joints after running, thus I think it will be OK after one or two weeks.  But this time seems unusual which causes painful the wholeday after running.  I will arrange to visit the dictor as soon as possible.

Thank you for the advise.

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 22# 的帖子

pwong5618:

我認識一些跑友也患上了足底筋膜炎,手尾很長。其中有些不時復發,不能作太多速度訓練。

我也認同你所說,受傷後宜休息和做cross-training。我在膝傷後休養期間便集中游泳、健身等,不過,我就自覺狀態始終不能回復至以前一樣。

升級   71%

該用戶從未簽到

I usually practise Yoga at Wednesday night,  but supended for two times dued to the Typhoon and Public Holiday.  Yesterday I priactise Yoga agian and the ankle become better.  So I try to run again this morning at a slower pace for 50 minutes and it seems OK which I have not felt painful like the previous times.  May be Yoga just like physio-therapy which can cure the pain.

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 29# 的帖子

Andy hing,

我無練過瑜珈,但瑜珈好像練習拉筋為主,對跑步是有一定的幫助,但關節傷或筋膜炎是另一回事的,你最好都係揾醫生體下了解清楚先,避免弄得更傷,手尾長。

另外我看你講自已每次都練 1.5 - 2 小時,未知你練跑有幾耐?水平去到邊?會唔會練習過度咗?

祝你早日康複,長跑長有!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2008-10-9 09:41 發表
pwong5618:

我認識一些跑友也患上了足底筋膜炎,手尾很長。其中有些不時復發,不能作太多速度訓練。

我也認同你所說,受傷後宜休息和做cross-training。我在膝傷後休養期間便集中游泳、健身等,不過,我就自覺 ...

Chengcc209,

膝頭傷咗,真係好慘!

我自已領教過,早幾年復出跑吓步,因心急谷下的狀態,唔小心操過籠,
另加上一些意外,双膝就變咗傷膝,想發力就咪紙意啦,以前進追下巴士,
話禁易,傷咗之後,見到要追車,腦反射條件有反應,但膝頭根本唔聽話,唔想去..........

我都係慢 慢致復完,但也花了三年啦!妳唔好驚,我係亞叔,年紀大,所以身體機能修復較慢,妳後生女,好快好翻的,不要心急!
另外我的經驗是行山或跑斜路(向上)會加強大腿的肌肉力量,改善傷膝無力的情况,在這方面加強一下鍛練,狀態會容易谷返上,而且又唔易受傷,可參考下!

祝妳早日康復,出賽又攞獎 ( 好似加添D壓力吡妳 ) !

升級   71%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 pwong5618 於 9/10/2008 10:24 發表
Andy hing,

我無練過瑜珈,但瑜珈好像練習拉筋為主,對跑步是有一定的幫助,但關節傷或筋膜炎是另一回事的,你最好都係

升級   71%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 pwong5618 於 9/10/2008 10:24 發表
Andy hing,

我無練過瑜珈,但瑜珈好像練習拉筋為主,對跑步是有一定的幫助,但關節傷或筋膜炎是另一回事的,你最好都係

升級   71%

該用戶從未簽到

Strange that I want to give a reply to 5618 hing, but after typing all the word and it disappear.  Does anybody knows why.... As I am a newcomer...

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 34# 的帖子

I don't know why ?
May be you have make some errors on the keyboard.

No problem ..........  retype again !  

升級   71%

該用戶從未簽到

REply to 5618 HIng,

Thanks for the advise and will arrange to consult the doctor next week.  I have ran since 1990 in Bowen Road, but usualiy 3-4 KM--just to past the time during lunch.  I made up my mind to participate the 2007 10K and finished at 57 min.  THen I ran two HM, one was unicef charity run last year and the other was ST Marathon 2008, finished at 2'12 and 2'05.  I used to ran two 6K in Bowen Road during Lunch time and One 2 hours in TKO in Sat of Sun.  I just added one more 6-8K in Bowen Raod during Lunch.  Don't know whether it is too much to me.  But it will be clear if I take an X-ray film after consultation with the Doctor.

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Andy hing,

你Lunch time 跑步的習慣是否日日跑 ?
由1990 年開始跑到而家,應身體筋骨都鍛練咗一排可以適應到跑1.5 - 2 小時,但是否每週跑幾次 12K 后無休息夠?
另外跑姿是一門學問,要有好的跑姿才能跑好成績,有進步!
跑姿有問題不單止跑唔好,跑到一個水平便進步唔到,另外吏更會容易受傷添。
跑姿包括--- 手擺放,如何擺手,肩是否縮起即俗語話" 寒背 "
                     腰有無挺直,腳有無提腿,八字步,入字步等都影响
                     跑手的進度及易受傷的。

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 31# 的帖子

pwong5618:

好多謝你呀!

我而家希望慢慢會練番快,但都唔會太強求,始終身體要緊。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 Andy 於 2008-10-8 21:14 發表
..................Don't know whether it is too much to me.  But it will be clear if I take an X-ray film after consultation with the Doctor.

Hi Andy hing,

If xray does not show any damage but the pain persists. try get a CAT Scan or even MRI becasue xray only shows bone damage, if it is soft tissue damage, you need a CAT scan or MRI to confirm it.  Good luck!

升級   71%

該用戶從未簽到

pwong5618,

Just would like to clarify that I used to ran two 6K in two separate day in Bowen Road during lunch time and one 2 hours in Tseung Kwan O in Sat or Sun morning.  It may be about 30K in a week.   Currently, I added one more 6K in a week and altogether it shoule be about 36-7k in a week.