香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步真的可以減壓?

升級   48.95%

開心
  • 簽到天數: 4 天

有人話跑步可以減壓,因為跑步的時候,精神集中於調節吸呼和身體動作,正好把一天的煩惱抛諸腦後,而且帶氧運動有助腦部分泌安多芬,能够使人心情愉快等等..........
    小妹近日工作上遇到挫折,連帶影響到跑步時提不起勁,越跑越差,以往每星期都能抱住享受的心情跑倒20-30K,但過去嗰幾日發覺跑果陣心不在心弦,甚至感到冇晒意志,點解會噉架,又話跑步可以減壓嘅.....
    +1 0
    上一篇︰長跑短說下一篇︰北京馬拉松2012

升級   67%

該用戶從未簽到

我有時候覺得「跑」可以令到人放空個腦, 咩都唔諗, 令到自己可以係跑緊果半個鐘、 1 個鐘、 2個鐘完全放低平日既壓力、 負面情緒。
    但有時候, 我自己都會覺得放空個腦咁長時候, 會有D悶。我自己就會多D留意下跑道旁既一D趣怪野, 跟住呢, 就會係個心入面為呢D趣怪野作下故仔... 作下作下, 個人就會開心D, 唔覺唔覺又會跑長D! 我有時番到屋企都會將D見到既趣怪野寫番低, 等第時見到再笑下。

例如:
    「第一位:
    吞雲吐霧女團(共有4名團員)
    雖然係女團, 但其實我估佢地係互不相識既。咁點解會以團隊入選呢? 因為呢4位妙齡少艾, 身材娟好, 面目可親, 雖然互不相識(我估), 但係佢地4個用同一個姿態, 一字排開咁坐左係花莆上面。咩姿勢咁吸引到我眼球? 放心, 唔係不雅姿勢。佢地只係不約而同咁翹腳坐, 仲要4個都係右腳翹左係左腳上面, 然之後係左手揸住部iPhone 4/4s, 右手揸住支煙, 低住頭咁係部電話上面劃下劃下。其實, 如果只係得一個女仔咁做呢, 都唔係好特別。不過, 4個唔識既, 一齊用同一個姿勢, 一齊玩iPhone就幾壯觀啦。不過, 吸煙危害健康, 最好都係唔食煙啦。

第二位:
    皮褸檸茶俠
    其實個名已經講得好清楚啦。今日氣溫21-25度, 濕度95%, 但係呢位哥哥仔, 著住件皮褸(條拉鏈拉到上頸), 長褲係條街到跑步。你以為佢唔正常? 我就話, 其實佢係幾正常既。點解? 因為佢一路跑, 一路仲手揸住盒375檸檬茶黎補充水份。嗱, 你話啦, 跑步識得補充水份, 又點會係唔正常呢? 只不過係, 我地D平凡人淨係識飲水, 最多都係揸住個水樽飲, 無呢個大俠咁創新0者!

再唔係, 我有時真係覺得唔開心/悶啦, 就會換部iPod shuffle既歌 (通常會用D rock D既歌), 換咩呢, 換叮噹呀、 IQ博士呀果D。效果幾好架!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 shan 於 2012-4-10 01:11 發表
    有人話跑步可以減壓,因為跑步的時候,精神集中於調節吸呼和身體動作,正好把一天的煩惱抛諸腦後,而且帶氧運動有助腦部分泌安多芬,能够使人心情愉快等等..........
    小妹近日工作上遇到挫折,連帶影響 ...

你試下出來約跑
    你會想少很多東西!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

看來是心情問題

心情好時,真是可以好輕鬆咁看世人世事,仲好看過戲 eg: post2 sumofjack 說的情況
    心情唔好,就連跑都無心情,更不會有心情享受跑步,分泌安多芬都覺得無用

建議可以試下 少跑多次
    一不開心就去運動場跑快d,可以每次跑少些時間,但要辛苦d,跑多幾次
    適量增加強度,又可以多些時間休息

參加約跑一齊辛苦效果更佳

Kin in Running

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

我只在太太生BB前兩星期難以集中

升級   19.47%

該用戶從未簽到

原帖由 shan 於 2012-4-10 01:11 發表 有人話跑步可以減壓,因為跑步的時候,精神集中於調節吸呼和身體動作,正好把一天的煩惱抛諸腦後,而且帶氧運動有助腦部分泌安多芬,能够使人心情愉快等等..........小妹近日工作上遇到挫折,連帶影響 ...

你真係講左我現時嘅心情,有少少負能量,睇咗幾位師兄嘅回應,希望對我都有幫助啦,謝謝

升級   37.37%

該用戶從未簽到

跑完,呼吸慢左,心跳慢左,身體是放鬆的

升級   37.37%

該用戶從未簽到

跑完,呼吸慢左,心跳慢左,身體是放鬆的

升級   48.95%

開心

好多謝上面咁多位師兄師姐嘅建議同埋分享,近排工作上的壓力實在壓到有點吃不消,本來希望透過跑步將壓力息放,好使腦袋能夠清醒一點,但係反而發覺自己完全集中唔倒。或者約跑係其中一個好好的方法,但係小妹又唔想將負面情緒擴散比其他朋友,所以又未必過倒自己...........不過無論點都好,响哩個平台得到各位的回覆及鼓勵,感覺有人願意聆聽和分憂,閱讀時總算嘗到苦中一點甜的滋味,真的衷心感謝你們!

升級   100%

慵懶

或者ctse你搵d風景靚既路段跑吓,咩都唔好諗,欣賞吓風景,愈跑就會愈自在架喇,我經常都係咁...!!

升級   0%

開心

ctse,

出來跑大家吹下水,就會更加輕鬆,我雖然渣馬後就停了操練,
    但一班人約跑我都盡量參加, 大家自自然然會聊其它話題
    你想公司事情都好難

升級   37.6%

該用戶從未簽到

我反而喜歡跑步既時候去思考工作及生活上既難題.

減唔減到壓就唔知...但往往可以想出一D解決難題既方法.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

個人經驗, 跑得太輕鬆係減唔到壓; 要忘記心中不快, 最好就跑到死死下, 辛苦到極點, 到呢個境界的時候, 妳有乜野唔開心, 乜野的壓力, 都會完全忘記!

升級   100%

慵懶

呢個我認同..!!
    原帖由 sunrise 於 2012-4-11 10:17 發表
    個人經驗, 跑得太輕鬆係減唔到壓; 要忘記心中不快, 最好就跑到死死下, 辛苦到極點, 到呢個境界的時候, 妳有乜野唔開心, 乜野的壓力, 都會完全忘記!

升級   17.67%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2012-4-11 10:17 發表
    me too

升級   68.8%

該用戶從未簽到

跑步真係可以減壓,特別跑到一些少行人的地方我會大叫發泄一下

升級   67%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2012-4-11 22:10 發表
    跑步真係可以減壓,特別跑到一些少行人的地方我會大叫發泄一下

我會啍歌....

有時, 我會一路跑, 一路笑笑口... 咁都work架...雖然路邊D人可能會以為我係傻既...哈哈!

升級   19.47%

該用戶從未簽到

原帖由 moomoowaa 於 2012-4-11 15:06 發表
    me too

me too x 2
    我之前都係工作壓力大太而走去跑步, 我自己就覺得跑步真係可以減壓,
    而跑步亦成我生活唧一部份
    或者你試下跑下長小小距離, 睇下有冇改善

升級   59.33%

開心

原帖由 sumofjack 於 2012-4-10 09:11 發表
    我有時候覺得「跑」可以令到人放空個腦, 咩都唔諗, 令到自己可以係跑緊果半個鐘、 1 個鐘、 2個鐘完全放低平日既壓力、 負面情緒。
    但有時候, 我自己都會覺得放空個腦咁長時候, 會有D悶。我自己就會多D留意下跑道旁 ...

師兄的分享好抵死,可惜我晨咁早跑步,基本上冇乜嘢可以觀察.最多見到d醉酒佬係街上大叫大嚷,講嘢九唔搭八,有次甚至衝嚟我到,我以為佢想襲擊我,後來比佢的友人捉住,算係比較特別的經歷.
    講返減壓,其實我覺得真係得的,起碼每朝跑完之後,成個人醒晒,壓力全消,我唸一日的工作,最重要係有個精精神神,健康的身體.

升級   48.95%

開心

近哩個星期因為工作而日日都做到有氣無掟抖,更因錯敗感而失去對跑步的意志,幸得到各位嘅鼓勵,今晚收工終於的起心肝, 換衫落街,咩都唔諗就一直向前跑,沿西貢公路一路跑到北潭涌迴旋處,足足跑咗個幾鐘,沿途曾不斷提醒自己唔好去諗工作上嘅野,可惜煩惱依然係陰魂不散,壓住個腦之餘更壓住對腳,中途曾出現多次放棄的諗頭...........勉強用意志keep住一路跑,總算唔駛停而跑畢全程,當回程差唔多到終點時突然有一滴眼淚不自覺噉流出,跟住就哇一聲喊咗出嚟,當時真係好樣衰,但好彩時值半夜,無咩人睇倒。雖然問題依舊未解決,不過總算有一刻息放咗啲情緒
    希望今晚唔好再失眠,可以一覺瞓到天光喇,小妹再次誠意並衷心感謝你們呀 !