香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: shan

跑步真的可以減壓?

升級   17.67%

該用戶從未簽到

you will get a good sleep tonight

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

感同身受

Shan師姐.

看見到你開這個討論區, 見到你遇到的, 實在感同身受.

本人工作甚不如意, 升職無望, 回家曾將憤怒多次向家人發洩 , 令全家人關係十分差, 幸好跑步令我心境舒緩.  現在我都以跑步作為調節我心境及 給我成功感的運動

恒恒

升級   67%

該用戶從未簽到

加油!

Share 多個自己既小故事...

題目: 我 vs iPod shuffle

日子: 大約一、兩個月前

話說, 前三日都因為有事做同有D煩野, 搞到無得去跑步! 去到今日, 實在有D唔跑唔舒服既感覺!

終於, 今日番到屋企, 拿拿臨就換對鞋落街! 原本諗住跑番10k就番歸, 點知跑左半個鐘度, 部iPod shuffle發出「Battery Low」既掃興notification。

我心諗:「頂, 你唔係咁掃興呀?」

但係點知我跑晒10k, around一個鐘度, 部iPod shuffle都未死wor!

於是, 我突然pat pat痕, 心諗:「好, 成半個鍾你隻死人iPod shuffle都未死, 我又keep住跑, 睇下你瓜先定我無氣先!」

但係去到1個鐘頭20分鐘, 我覺得唔對路啦:「你隻死人iPod shuffle, 死得未呀? 仲未死?」再跑, 隔幾分鐘, 我又再詛咒: 「你隻死人iPod shuffle, 仲唔快D死!」跑過左1個鐘頭30分鐘, 隻iPod shuffle都係未死, 但係時間已經係00:00(半夜)啦。 雖則我自覺仲有貨, 但係真係太夜啦, 戰意不足, 惟有鳴金收兵, 下次再戰!最尾跑左1hr38min! 已經係個人最長既一次啦!下次, iPod shuffle我話你知, 下次, 我就會打敗你架啦!

升級   19.47%

該用戶從未簽到

原帖由 shan 於 2012-4-13 01:53 發表
    近哩個星期因為工作而日日都做到有氣無掟抖,更因錯敗感而失去對跑步的意志,幸得到各位嘅鼓勵,今晚收工終於的起心肝, 換衫落街,咩都唔諗就一直向前跑,沿西貢公路一路跑到北潭涌迴旋處,足足跑咗個幾 ...

你有一刻可以釋放咗啲情緒, 即係有進步喇
    試下放低D煩惱1-2鐘頭, 盡情享受跑步個一刻
    努力呀....唔好放氣