香港長跑網  - 長跑長友

買心跳錶定手機app加polar心跳帶好?

升級   58.95%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我係新手,想開始用心跳率輔助跑步,不過依家心跳錶最少都幾千銀/隻,但一個appS+心跳帶都係$700留下,

手錶要有既功能,APPS都做到(GPS、心跳上下限提示、training program,經過路線、即時心跳率等)。

但爬文又好少見師兄師姐咁用,其實appS+心跳帶係咪有問題會出現呢?

升級   2.55%

該用戶從未簽到

手錶容易睇D, 電話如果放係手腕位會好FING, 放在手臂位又唔方便睇, 同埋電話GPS無咁準, 所以即時PACING又無咁準, 但電話方便在即時睇到地圖之類.

升級   96.75%

該用戶從未簽到

除咗樓上師兄所講準確性問題以外,手機加app主要有電量唔夠長同唔防水等問題,當然如果係初初玩就唔好投資咁多住,真係玩落有興趣又了解自己嘅需要,先決定買乜都未遲。同埋其實心跳錶有平有貴,一千幾百都有,問題係你真正需要D乜。

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

想問問,手機apps所配嘅心跳帶有冇規定要邊一隻?我有條5年前買嘅心跳帶,係配至平嗰隻RS100,有冇apps可以配到㗎?

升級   3%

該用戶從未簽到

好似要有Ant+ 或Bluetooth一類帶至得.

升級   96.75%

該用戶從未簽到

如果講Polar,D錶用嘅心跳帶有專用轉送資料模式,手機D App應該用唔到。而polar有一款用藍芽嘅先得。

http://www.polar.com.hk/hk-zh/pr ... tter_with_Bluetooth

升級   2.55%

該用戶從未簽到

討論區下邊有個數碼廣場, Kenny Sze兄推介左一個叫MotionX-GPS的iPhone Apps, 唔錯, 還有即時Pacing, US1.99, 可配 Polar 心跳帶, 係佢個web買心跳帶只需US50, 但運費唔知, 我只瀏灠過website, 無買過.

至於防水問題, 有好多臂套都防水的, 一般汗水都唔係問題, 我用 iPhone + Nike GPS 有成半年, 尚算OK

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

Polar WearLink®+ Bluetooth®(藍牙)傳感器 "使用中"

有Bugs, 就係用用下會連接唔到. 變左冇Data.
    http://forum.polar.fi/showthread.php?s=9569d58b36697cc5437628af5150a07c&t=18487&page=2
    好在有解決方法! 購買時請考慮!

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

師兄講得好啱,兼容係要好小心留意,例如polar條藍牙心跳帶唔可以響iPhone 版RunKeeper用。

http://store.runkeeper.com/merch ... oduct_Code=RK_POLAR

升級   34.8%

該用戶從未簽到

搭單一問,請問oregan scientific的心跳表行嗎.