香港長跑網  - 長跑長友

 找回密碼
 註冊
搜索
查看: 2498|回復: 4

Polar RS300X

[複製鏈接]

升級   70%

該用戶從未簽到

發表於 2012-5-2 09:35:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
剛買左rs300x, 睇左中文說明書了, 但唔太明own zone個concept呀, 有冇ching可以介紹下?

另外隻錶可唔可以比我自set 個heart rate range, 多過或少過個range就響?

升級   2.63%

該用戶從未簽到

發表於 2012-6-7 16:41:22 | 顯示全部樓層
Hi ching,

I just got one too, and I have this confusion too. Have you sorted out now? Could you please share your findngs?

Thanks.

升級   89%

該用戶從未簽到

發表於 2012-6-8 00:51:13 | 顯示全部樓層
我用RS800CX都有Ownzone,我相信同RX300X嘅Ownzone原理係差唔多,運作就RS800CX似乎清楚D,因為每分鐘有提示去加速俾隻表度數據。我抽咗RS800CX嘅manual入面D資料睇下幫唔幫到你。至於set HR alarm就一定得喇,我見RS300X嘅manual第32頁有講吖,係咪呢樣?

OwnZone(個人運動心率區) 健身訓練
OwnZone(個人運動心率區)跑步心率錶能夠自動測定個體安全運動強度運動區:你的OwnZone(個人運動心率區)。Polar OwnZone(個人運動心率區)具有獨特功能,能夠測定你個人有氧健身訓練運動區。該功能從熱身運動開始進行指導,完全考你了你目前的身體與精交狀況。對於在大多數成年人來說,OwnZone(個人運動心率區) 相應為最大心率的65-85%。

OwnZone(個人運動心率區)能夠在熱身運動(如走路、慢跑或者做其他運動)階段,花費1-5分鐘時間測定。其理念是開始運動時,運動緩慢且強度較低,然後逐漸提高運動強度與心率。OwnZone(個人運動心率區)適用於健康人群使用。有些健康狀況可能導致以心率變化為基礎的OwnZone(個人運動心率區)測定失敗。這些狀況包括高血壓、心律不正以及某些藥物治療。傾聽並且分析你在體育運動過程中身體發出的訊號是獲得健康的重要組成全分。由於熱身運動與其他類型的運動不同,你的身體與精交狀態也可能每天不同(由於壓或或者疾病),因此對每個運動階段使用OwnZone(個人運動心率區)功能能夠保証適用特定運動類型與日期的最為有效的心率目標運動區。

OwnZone(個人運動心率區)的確定共分為五個階段。每個階段後,你將聽到蜂鳴聲(在開啟聲音的情況下),表示該階段已完成。
OZ〉 慢走1分鐘。在第一階段時心率保持在100bpm/50%最高心率或以下。
OZ〉〉 以正常速度行走1分鐘,慢慢將心率增增10到20bmp/5%最高心率。
OZ〉〉〉 快速行走1分鐘,將心率再增增10到20bmp/5%最高心率。
OZ〉〉〉〉 慢跑1分鐘,將心率再增增10到20bmp/5%最高心率。
OZ〉〉〉〉〉 快跑1分鐘,將心率再增增大約10bmp/5%最高心率。

升級   0.45%

該用戶從未簽到

發表於 2012-7-6 13:34:16 | 顯示全部樓層
請問RS300 連GPS 要幾錢呀 ??

升級   22.8%

  • TA的每日心情
    鬱悶
    2013-11-7 15:16
  • 簽到天數: 1 天

    [LV.1]初來乍到

    發表於 2012-11-5 13:55:06 | 顯示全部樓層


    Polar得呢個款外觀好少少,我都想知RS300連GPS幾錢.
    另外,樓主用咗幾個月,有咩comments? thanks!
    您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

    本版積分規則

    香港長跑網

    小黑屋|手機觸屏版|電腦版|Archiver|香港長跑網 |網站地圖

    GMT+8, 2016-12-8 04:18 , Processed in 0.157018 second(s), 26 queries .

    Powered by Discuz! X3.2

    © 2001-2013 Comsenz Inc.

    快速回復 返回頂部 返回列表