香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 草兄弟
打印 上一主題 下一主題

草兄弟的長跑日誌

升級   86.84%

該用戶從未簽到

今晚落街跑左我諗半個鐘到, 好耐無跑, 跑完個身體真係舒服好多。

但都係不安, 怕自己之後就係咁, 無工作無收入無老公......其實自己已經30歲, 做過好多份工作, 唔知點解, 做極都係唔穩定, 呢兩年先話諗住轉行HR, 以為讀個學位轉過去, 當時又搵到份一年既合約工, 以為真正穩定啦, 點知都係遇到挫折, 又無續到約, 失業左都快半年, 見過D HR工, 我諗人地係覺得我年幾唔細, 同做過好多份唔related既工作, 已經唔想考慮我做assistant, 但經驗得一年又做唔到officer, 所以都唔知點, 仲要現在讀緊個HR既degree, 要出年頭先讀完, 所以自己都唔知點, 讀完可能都係無咩用, 怕一直失業搵唔到一份安穩既長工。

因為咁, 我報左登記護士學生, 雖然收既機會唔大, 但都一試, 心諗, 如果唔收, 好唔好不如去讀個健康服務助理既課程, 轉行做健康服務助理算...

好想好想主可以引領我既路, 因為我一直都走錯左好多路, 無同人商量, 無搵人幫手下, 結果為左搵一份穩定既工作, 我搵左好多年, 連拍拖都無機會, 現在真係驚, 會唔會自己就咁一世呢?

求主指引我既道路。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 草兄弟 於 2009-8-14 01:38 發表
今晚落街跑左我諗半個鐘到, 好耐無跑, 跑完個身體真係舒服好多。

但都係不安, 怕自己之後就係咁, 無工作無收入無老公......其實自己已經30歲, 做過好多份工作, 唔知點解, 做極都係唔穩定, 呢兩年先話諗住轉行HR,  ...

只要有信心,就有機會,求主不如求己.

升級   86.84%

該用戶從未簽到

呀, 可能我係基督徒, 我覺得可能係主既一D安排, 最近因為好down, 一次無意中係三聯書店睇過本有關德蘭修女既書, 令到當時好唔開心, 好失落, 覺得自己好慘同不被愛既我, 突然間好感動, 亦反省左自己好多既不是, 我後來買左呢本書, 每次睇, 都帶俾我一點安心, 同感動, 自己諗, 係咪主想我去學習德蘭修女呢?  去服侍有需要既人, 去幫助別人, 去從新去愛別人呢?  只希望主可以引領我既路, 但我明白, 自己都需要積極去面對, 去預備, 而唔係只係等。

升級   86.84%

該用戶從未簽到

今日跑左半個鐘到, 之前少左跑, 最近跑返都係跑得好慢下, 志在俾自己做左運動, 活化下我個身體既機能。

跑時諗起自己人生條路轉來轉去, 唔知點解要俾人用多好多心力去行, 而現在都係係原地咁, 可能主要我行一條不平坦既路, 而條路又唔係直路啦~ 其實行過咁多路, 我真係經歷比人多, 但我又真係唔想將來要同過去一樣咁行......

星期三既筆試同面試, 希望成功啦~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

草兄弟,
    其實主一早已引領你來到這個長跑網,好讓你與眾多師兄師姐分析及分享你既問題,
    只不過你未發覺到,其實讀完學完既知識將來一定會用得到,現在未係時候,
    又或者時機未到.唔好太過擔心啦!!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 草兄弟 於 2009-8-18 00:30 發表
    今日跑左半個鐘到, 之前少左跑, 最近跑返都係跑得好慢下, 志在俾自己做左運動, 活化下我個身體既機能。

跑時諗起自己人生條路轉來轉去, 唔知點解要俾人用多好多心力去行, 而現在都係係原地咁, 可能主要我行一條不 ...

草兄弟,要有信心和決心!有一天一定成功的.

升級   86.84%

該用戶從未簽到

希望快D可以見到"柱"光啦~

我今日面試下兩份工, 一份未知, 但另一份面試完之後覺得佢唔會叫我去second interview, 所以有D唔開心...希望改改D野會好D, 其實我最希望係登記護士學生收我, 可以轉行做護士, 但如果呢份請我, 其實我已經好滿足既啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

希望你成功

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 20/8/2009 02:01 發表
    希望你成功 hgj091" />" />hj

X 2

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   86.84%

該用戶從未簽到

謝謝呀, 估唔到既係果份估唔會請既最後請左我, 今日星期有兩日要返工~

因為忙功課, 到衣家都未跑過步, 希望呢兩日可以完成一份功課啦~

升級   86.84%

該用戶從未簽到

just did a short slow run tonight round TKO, long time no run because of the assignments and exams, so my muscle felt tired before the run, and have a bit low back pain before that, but after run, really felt better of my muscle.

don't know why you all can run that long and frequently, I cannot do that... quite lazy, just because I resigned the job a few days before, so I can run a bit tonight...

don't know if any people working in hospital here, I will study the enrolled nurse program in the coming Oct, not sure if I can handle the part time degree at the same time.

升級   86.84%

該用戶從未簽到

did a short rope jumping the day before yesterday, and did a bit core exercise today.

my muscles felt not good recently, hope after completing the exam tomorrow, I can do a run and do some exercise to let my muscles feel better.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

升級   86.84%

該用戶從未簽到

thanks thanks~

my exam has been postponed to this Friday la...

so did a bit core exercise and stretching tonight, I found that my performance was really worser than before, because I haven't done those for a long time, need to resume to do them regularly la~

doing exercise really let me feeling better~

升級   86.84%

該用戶從未簽到

did a short slow run and a bit stretching exercist afterwards tonight, felt relax after that

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   86.84%

該用戶從未簽到

thanks thanks~