香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有無九龍區長斜好介紹?

升級   67%

該用戶從未簽到

各位CHing CTse,
九龍區有無咩長斜好介紹? 以前跑平路, 但係我知道如果要以跑全馬為目標, 一定都要加長命斜做訓練。印象中荃灣入深井係長命斜, 但係小弟住旺角, 有無D近近地既路線可介紹?

謝!

Jack
+1 0
上一篇︰跑步著地位置下一篇︰九龍灣街跑路線請教

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

彩虹上飛鵝山

升級   100%

慵懶

回復 1# 的帖子

荃灣入深井係小兒科斜咋...
    要長斜好多地方都有...九龍區有LEWIS兄講的飛鵝山喇,仲有觀塘上順利,深水埗上呈祥道,旺角或土瓜環上何文田囉..!!

升級   67%

該用戶從未簽到

原帖由 tank1438 於 2012-5-28 23:42 發表
    荃灣入深井係小兒科斜咋..." />" />jg" />
    要長斜好多地方都有...九龍區有LEWIS兄講的飛鵝山喇,仲有觀塘上順利,深水埗上呈祥道,旺角或土瓜環上何文田囉..!!

竟然 "荃灣入深井係小兒科斜咋"

我搭船見到已經覺得係好長好斜架啦!!!

會唔會有師兄可share online route? 我試過用Google map點到點咁搵行人路線, 但佢result出黎既route入面都有D路係高速公路, 唔行得既(e.g. 西九長廊to美孚, 佢會叫我跑連翔路, 但連翔路係無行人路既)。

升級   67%

該用戶從未簽到

其實我有諗過彩虹上科大既, Google Map計, 好似10k多D, 同埋好似無咩路口位。

升級   100%

慵懶

荃灣入深井係平路黎喎....
    彩虹過科大都好好跑的, 緩斜黎, 好好JOG, 斧山道運動來回15K, 科大又有汽水機
    但今個月開始斧山道運動場維修到11月........

升級   100%

慵懶

荃灣入深井又未至於係平路黎,來回都叫有兩條小斜..!!

升級   60%

該用戶從未簽到

1. 彩虹經扎山道上飛鵝山,上斜總計約7K (超金!)
    2. 彩虹新清水灣道上順利村,約 1.5K
    3. 藍田碧雲道,由鯉魚門道上

升級   62.63%

該用戶從未簽到

uphill track recommendation

1.龍欣道,由龍翔道豐力樓開始到筆架山頂,全長3公里。淨爬升高度為300米。
    2. 沙田坳道聖母醫院開始至獅子亭。全長2.5公里,如再上扎山道停車場,為4.5公里。

升級   56.85%

該用戶從未簽到

1.將軍澳有維景灣畔至碧雲道既澳景路;全長1.5K,
    2.仲有唔係好斜,但一味夠長既將軍澳寶琳北路至寶達;全長3K幾,而頭個2.7K係上既!
    3.當然加埋練馬之選既坑口至布袋澳啦!單程10.5K,淨係布袋澳條斜路單程已經有約3.5K.

綜合以上甘多位師兄既路線;我覺得最金首選扎山道上飛鵝山,其次係沙田坳道上獅子亭
    及龍翔道豐力樓上筆架山頂la!
    而荃灣入深井路段只不過算係條初級多少少既跑斜路線黎!

升級   67%

該用戶從未簽到

感謝咁多位ching推介, 等我今個夏天跑勻咁多條route先!!

升級   28.35%

開心
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 sumofjack 於 2012-5-28 23:12 發表
    各位CHing CTse,
    九龍區有無咩長斜好介紹? 以前跑平路, 但係我知道如果要以跑全馬為目標, 一定都要加長命斜做訓練。印象中荃灣入深井係長命斜, 但係小弟住旺角, 有無D近近地既路線可介紹?

謝!

Jack

Jack,

假若你住旺角區,不妨參考以下路線:
    1. 界限街花墟球場-->
    2. 金巴倫道-->
    3. 多福道 -->
    4. 根德道-->
    5. 歌和老街 (上斜)-->
    6. 南昌街(落斜)-->
    7. 大坑西街 (上斜)-->
    8. 南山村道 -->
    9. 大坑東道 -->
    10. 大坑西街 (上斜)-->
    11.  南昌街--(上斜)>
    12. 歌和老街 -->
    13. 根德道-->
    14. 多福道 -->
    15. 金巴倫道-->
    16. 花墟球場--> (約9.5km, 上斜度由0M to 88M)
    如唔夠喉,整多3.5km及上斜
    17. 大坑東道 -->
    18. 達之路-->
    19. 又一城--(上斜)>
    20.  歌和老街 -->
    21. 又一城--(落斜)>
    22. 達之路-->
    23. 大坑東道 -->
    24. 花墟球場--> (Total :約13km)

路程特色,有上山,落山, 夜晚比較少車(並不是完全沒有). 係花墟球場, 九龍塘火車站,南山村,達之路有小食部,7-11,士多作補及,跑完係花墟球場更衣室可淋個涼先走.

升級   0%

開心

原帖由 sumofjack 於 2012-5-29 00:06 發表
    其實我有諗過彩虹上科大既, Google Map計, 好似10k多D, 同埋好似無咩路口位。

對坦克兄來講, 香港D 斜路都系小兒科!

升級   0%

開心

原帖由 golfer504 於 2012-5-29 15:15 發表

Jack,

假若你住旺角區,不妨參考以下路線:
    1. 界限街花墟球場-->
    2. 金巴倫道-->
    3. 多福道 -->
    4. 根德道-->
    5. 歌和老街 (上斜)-->
    6. 南昌街(落斜)-->
    7. 大坑西街 (上斜)-->
    8. 南山村道 -->
    9. ...

golfer504
    兄, 原來有甘多, 你唔講都唔知
    多謝資料

升級   28.35%

開心

住係深水埗既師兄一定知, 由南昌街上斜跑上歌和老街真係好甘!

不過比起其他師兄的路線,我想這一段(深水埗)路線可作為跑山的入門路線.

升級   40.2%

該用戶從未簽到

原帖由 milo2279 於 2012-5-29 14:10 發表 1.龍欣道,由龍翔道豐力樓開始到筆架山頂,全長3公里。淨爬升高度為300米。2. 沙田坳道聖母醫院開始至獅子亭。全長2.5公里,如再上扎山道停車場,為4.5公里。

來緊星期日計劃跑沙田坳道,不過係調轉行,由沙田方向出。

升級   67%

該用戶從未簽到

感恩呀, 真係唔問都唔知有咁多選擇, 今個夏天加油!

升級   34.8%

該用戶從未簽到

我跑過golfer路線的trimdown版,我覺得都可以參攷.(尾段有少許錯,但分別不大.其實此圖我在另一thread也用過)

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

由石硤尾從龍翔道豐力樓跑上筆架山發射站, 條斜路最少3k. 好斜.

升級   28.35%

開心

原帖由 qiao 於 2012-5-29 23:57 發表
    我跑過golfer路線的trimdown版,我覺得都可以參攷.(尾段有少許錯,但分別不大.其實此圖我在另一thread也用過)

Qiao,

你條Trimdown版的路線最大問題是一去到石硤尾同大埔道就人多車多. 所以suggest 係大坑西街轉入南山村,再掉頭. 我的建議如圖