香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Power Gel vs 撞牆

升級   5.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我吃這家的產品
    http://www.naturevalley.com/Products2.htm

不算 energy  產品
    但也可以撐個 20min

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 daniel0415 於 2/9/2008 11:15 發表
    可以頂到肚都好!我最驚肚餓的啦! 我聽講跑FM的話(在四小時內完成)最好袋定三包,每10K就食一包;是否已足夠了?我還是平時先試食一下POWERL GEL,睇下腸胃適不適應,因小弟的肚胃特別敏感

講起食gel,記得小弟第一次好攪笑,做長課26K帶咗包power-gel,食時覺得太甜(小弟不嬲少食太甜太咸嘅嘢),就猛飲水,可能腸胃唔適應,跑完即刻有啲肚瀉情況,但之後就無咗呢啲情况。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   5.33%

奮鬥

原帖由 kennethwat 於 2008-9-2 14:21 發表
    oh﹗小弟用開的,應不是 ENERGY BAR 了,是 datoe hing 所示的 餅,小弟在百x買開 Oats 'N Honey 味的,售價 27.9(唔知有冇地方賣平d?),間唔中練習前食,如跑比賽,則會帶多包,放行李,完咗再啪一包,補 ...

一包 27.9?
    唔係掛

我既 Natural Valley 燕麥餅係响台灣買返,台灣有一間頗大的北美連鎖 mart (Costco)
    Costco 買野需要一個數量,甚少散裝零售 (除左高單價產品)
    一條  Natural Valley 蜂蜜口味燕麥餅我買果時平均不到台幣 10 元,即係 2.5hkd/per
    我買左兩大盒返香港,次次踩單車就帶埋兩條,已經食左半盒,仲有一盒半係度
    買太多食唔晒,念住放上 Yahoo Auction 賣

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 datoe 於 2/9/2008 15:16 發表

一包 27.9?
    唔係掛

我既 Natural Valley 燕麥餅係响台灣買返,台灣有一間頗大的北美連鎖 mart (Costco)
    Costco 買野需要一個數量,甚少散裝零售 (除左高單價產品)
    一條  Natural Valley 蜂 ...

為本網師兄牟取福利,放在這裡平賣吧!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   5.33%

奮鬥

剛剛查了帳,當時買 10.8twd/per pack,就當一包 2.5 吧
    一次以四包為單位,10 元,這樣我比較方便,不用找零錢
    目前還有 48 包,就是 12 單位,意者請出聲
    約荃灣地鐵站或西鐵站交易,方便嗎?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 datoe 於 2008-9-1 19:55 發表
    我吃這家的產品
    http://www.naturevalley.com/Products2.htm

不算 energy  產品
    但也可以撐個 20min

Datoe hing,

These are breakfast/snack bars here.  I eat it sometimes in the morning for breakfast.  $2US for a 6 pack box.  Good deal!!  Oh, I love shopping at Costco.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   5.33%

奮鬥

原帖由 lvrunner 於 2008-9-2 16:37 發表
    Datoe hing,
    These are breakfast/snack bars here.  I eat it sometimes in the morning for breakfast.  $2US for a 6 pack box.  Good deal!!  Oh, I love shopping at Costco.

想到又來吃一條
    我全身上下好多東西都在 Costco 買的
    次次去都要開 SUV,否則載不完 (生活在香港是體會不到這種樂趣的)
    我連 SONY 電視都在 Costco 買美規版 (Made en Mexico)
    亞洲版大多東南亞製造,質素愈來愈差
    沒有 Costco 日子就少了點樂趣

升級   5.33%

奮鬥

原帖由 kennethwat 於 2008-9-2 16:38 發表
    我想要,但荃灣西有困難。星期六我出深水埗,交唔交到貨?

我週五晚間要去旺角 overlander
    方便嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   5.33%

奮鬥

其實還有一個 solution
    我不定期會夜騎,從荃灣騎單車到三聖,再轉一圈回荃灣
    你有空的話,就約三聖吧
    反正總是要運動,不是跑步就是騎車

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   74.21%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-9-2 11:06 發表
    好似從未見過d 高級ge 選手用power gel....
    唔知係咪佢地訓練到可使用體內ge 脂肪?
    因脂肪在低強度運動中會消耗 佢地係咪練到在較低強度下跑得更快?
    p.s. 我未跑過10k 以上ge 比賽 亦未遇過"撞牆"情況..........

專業選手應該唔係練使用脂肪,而係訓練提高糖元容量
    使用脂肪無論如何都會減底速度
    但專業選手通常全程以平均速度完成,甚至後半程比前半程快,證明應該唔係消耗脂肪
    同埋專業選手2-3小時完成比賽,跟本都唔需要消耗脂肪