香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

低足弓一問

升級   10%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

師兄師姐們好,哩個係小弟第一個post,多多指教!
    最近哩個月跑番步(之前只有偶爾跑下,最近先有規律跑,一個星期3次左右)
    跑完步足弓有塊肌肉一定會好腫好痛,凍敷後再浸熱水,一般第二朝都唔痛唔腫
    但始終覺得唔對路,於是去咗Dr Kong檢查下
    結果話我唔算肩平足,只係「正常與肩平之間嘅闊肩足」,仲有X型腳同後腳外翻
    仲買咗個腳墊,可以支撐番足弓高度,無咁易累
    不過現時未試過著住跑

想請問一下
    1.有冇師兄/姐有類似情況,買跑鞋有冇嘢要特別注意?(事關小弟想買過對"控制型"嘅Mizuno,詳情睇Mizuno網頁
    2.足弓低、腳外翻有冇得透過物理治療改?小弟年近三十了
    3.由於跑步時足底la住la住痛,自己會用身體其他部份「就力」,發覺如果轉腰幅度大啲就無咁痛(大概因為使用足底肌肉少咗),唔知咁樣跑法又有冇問題呢?

問題太長太多,望見諒。謝謝大家!
    +1 0
    上一篇︰Garmin FR70下一篇︰2012 北京馬拉松

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

mhlijoe ching/ctse

我都屬足弓底一族
    初初跑步乜都唔識, 後來因為筋膜炎去求醫, 先知自己係屬足弓底一族

鞋內足弓承托位, 有軟有硬, 又有d冇
    所以, 我個人家陣買鞋, 會選一d有足弓承托的鞋
    如果我需要買一對冇 / 唔夠承托的鞋, 我會響足弓位貼上膠布 (有拉力果種)

以上純為個人意見, 希望冇敎錯你