香港長跑網  - 長跑長友

唔知屬於邊一區既新手報到

升級   2.63%

該用戶從未簽到

各位好....我係一個新到唔新既新手
其實最初係諗住做多D運動, 所以先開始跑, 但係因為天生係肌肉型人, 心肺極度差....
之前又冇乜點練過...所以跑兩步就已經停左o係度T___T 跑唔郁

我住紅磡, 但係返工o係西環....唯一有機會跑既時候就係西環上山頂段路(仲要一路睇住個心跳, 唔俾自己過zone4 咁跑...)同埋玩跑步機(都唔係開得快, 5.0-6.0左右...)
但係唔知點解....跑步機跑完落黎果下就會頭暈....
所以其實我都唔知自己算唔算跑緊....好似完全冇跑既感覺咁~.~""" 似行路多....

我未參加過比賽, 亦都唔認為自己應該咁早參加比賽<---廢事俾人笑啦= =|||
但係我想一路keep住跑, 我想跑運動場, 但係我姿勢/方法乜野都唔識.....

於是就走左黎呢度, 希望各位可以俾d意見我...
另外, 我都諗住報工聯會個長跑班= =||| 希望....會有d幫助啦....

希望各位多多指教@w@

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 4 天

歡迎你呀,JK_Kanna,有問題可以請教長跑網既師兄/姐,有機會可以參加約跑活動的,慢慢來。我也是同你差不多,跑多D慢慢就會進步的,最重要是堅持下去.....

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

西環上山頂段路咁甘你都跑到,都唔會差得去邊喇,跑機就真係麻麻...!!得閒多D出黎跟吓唔同的約跑喇,開心好多架..

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Jacky 於 2012-6-4 13:42 發表
    歡迎你呀,JK_Kanna,有問題可以請教長跑網既師兄/姐,有機會可以參加約跑活動的,慢慢來。我也是同你差不多,跑多D慢慢就會進步的,最重要是堅持下去.....hgjD115" />" />hj
    但係約人一齊跑會唔會拖慢其他人既進度....? 我好驚累街坊

原帖由 tank1438 於 2012-6-4 14:04 發表
    西環上山頂段路咁甘你都跑到,都唔會差得去邊喇,跑機就真係麻麻...!!得閒多D出黎跟吓唔同的約跑喇,開心好多架..hgj091" />" />hj

名義上係跑, 實際上係半跑半行, 我鐘意跑上, 唔鐘意跑落...所以到山頂之後就搭返巴士落去(如果跑港島徑就另計啦~)
    有人話...跑向下(落山, 落樓梯等)會好傷腳....搞到我依家都唔係咁敢跑....又怕自己個姿態會錯....
    你地約跑全部都30-50k既.......我新手黎點跑

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 4 天

約跑都唔係次次跑咁遠架,好多時都係10-20K ,快慢都唔係太重要呀......你只要踏出第一步就可以了。加油

升級   100%

奮鬥

歡迎呀!

唔駛急,keep住跑好快會見到進步架

升級   100%

慵懶

回復 4# 的帖子

我地d約跑長短隨意嘅啫,港島南區的貓師姐都係新秀,都有跟我地跑,無問題的,加油呀!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

歡迎ching, 一齊練跑先有衝勁, 凡事都有開始, 不要睇小自己.
    除佐我哋星期五荃灣約跑, 你住九龍區, 星期一有蒲崗邨公園約跑, 星期三將軍澳運動場訓練.
    有興趣可參加, 可以識多啲朋友, 學多些跑歩知識.

升級   2.63%

該用戶從未簽到

多謝各位既意見~
    我諗最初都係參加跑運動場既好D.....就算跑得慢都係少兩個圈, 應該冇人發現到既
    希望遲下有機會o係其他跑點見到大家

唉....o岩o岩睇左, 逢星期三將軍澳依家冇左...其他有唔少都係要求->
    1. 此項聚會適合有經驗跑步人仕(15公里跑90-130分鐘及跑上落斜路),由於體能上有所要求,故此路段只適合曾參與半馬者,身體並無任何疾病(包括已知或隱 疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
    我都唔知自己可唔可以慢跑到4k.......咁我點算呀..........

升級   100%

慵懶

回復 9# 的帖子

星期五晚黎青公約跑喇,mill姐好好人,會教你跑去邊有幾多k,開始時只跑海旁來回只有4k,有力先再跑遠d囉...

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 tank1438 於 2012-6-6 10:05 發表
    星期五晚黎青公約跑喇,mill姐好好人,會教你跑去邊有幾多k,開始時只跑海旁來回只有4k,有力先再跑遠d囉...hgj088" />" />hj
    都好A_A"
    不過我今個星期五唔得, 睇定mill姐個post下次約跑~
    但係只跑海旁來回咪同你地本身條路線唔同囉??

升級   100%

慵懶

回復 11# 的帖子

我地都係經海旁跑入深井的,:)

升級   37.6%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

Welcome JK Kanna .....青公約跑啱晒你, 有長有短有快有慢.

升級   13%

該用戶從未簽到

JK 師兄, 有機會到青公約跑啦, 風景靚, 氣氛好.  最重要唔好以為大家每次都跑20-30km.   講個秘密俾你知, 其實我好多時候都係提前返轉頭

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 tank1438 於 2012-6-8 11:34 發表
    我地都係經海旁跑入深井的,:)

咁我可唔可以只係跑海旁人地第一次約跑
    話說, 前兩日報紙頭條見到你走過(坦克車), 坦克哥真係出名

原帖由 Turtle 於 2012-6-8 11:52 發表
    Welcome JK Kanna .....青公約跑啱晒你, 有長有短有快有慢.

登錄/註冊後可看大圖

我應該係跑短同埋慢果種
    不過我跑多兩次就會有進步嫁喇....你地要等我....

原帖由 skylinelin 於 2012-6-8 18:28 發表
    JK 師兄, 有機會到青公約跑啦, 風景靚, 氣氛好.  最重要唔好以為大家每次都跑20-30km.   講個秘密俾你知, 其實我好多時候都係提前返轉頭

其實睇唔睇到風景.....都夜晚喇wo....氣氛好我都相信係
    有機會見到我的話我應該會早過你返轉頭...
    我都講個秘密你知, 其實我唔係"師兄"

升級   0%

開心

回復 15# 的帖子

TKO 運動場星期三有得跑呀!