香港長跑網  - 長跑長友

樓主: hogay
打印 上一主題 下一主題

新世界維港泳 2012

升級   1.05%

該用戶從未簽到

我係LOW STROKE RATE. 這係隻手要快D.
48下70s 50m.

升級   84.4%

該用戶從未簽到

但快得唻都要記住做足每一下先到第二下, 唔好一下未完就第二下, 咁就算頻率高左, 都未必會快左, 反而哂左D力

升級   1.05%

該用戶從未簽到

1500m 37 MIN
下次爆盡D,再計.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

水試名單已出
    睇嚟, 都有千幾人喎.   

新世界維港泳2012水試名單現已公佈! 15-08-2012

參加者請按照水試名單的日期及時段到東涌游泳池觀眾席報到,並預時間輪候進行水試。
    地點: 東涌游泳池
    上午時段: 上午九時至下午二時; 截止報到時間: 下午一時*
    下午時段: 下午二時至下午九時; 截止報到時間: 下午七時三十分*
    *逾時者將不能進行水試。

http://www.hkharbourrace.com/wp-content/uploads/2012/06/Time-Trial-Participant-List-2012.pdf

升級   72.63%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 dexpakado 於 2012-8-8 11:58 發表
    四十几下手吾系問題的,仲要睇埋速度先至可以判斷效率的
    有個網幾好參考的
    http://www.swimsmooth.com/strokerate.html

我划水效率都好低,游千五,平均一個池一分鐘,用五十下
    但睇番佢個CHART,都算合格

interesting link

我stroke rate 48, 25米用16下
    1500米prediction 剛好系我時間 21:52
    其他400米,3800米都ok

very accurate

升級   94.8%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2012-8-17 19:54 發表
    水試名單已出
    睇嚟, 都有千幾人喎.   

新世界維港泳2012水試名單現已公佈! 15-08-2012

參加者請按照水試名單的日期及時段到東涌游泳池觀眾席報到,並預時間輪候進行水試。
    地點: 東涌游泳 ...

各位參加水試健兒加油,游個靚時間能參賽,努力。
    我決定出年如果游到38分就參賽,(爭2-3分鐘),唯有比心機練啦。

升級   1.05%

該用戶從未簽到

參賽既人好似愈黎愈多,今年游唔倒.
    下年我覺得會仲難入.@@
    水試一定要爆盡佢.

升級   12.33%

該用戶從未簽到

我想問下, 是否自己計laps,計時間?咁到時45分鐘一過, 如果仲有人係水到, 即係DQ喇, 係咪咁計?

升級   1.05%

該用戶從未簽到

點會自己計
    咁水試要黎做乜

升級   84.4%

該用戶從未簽到

游緊果陣, 工作人員唔會提你游完未, 你要自己數lap, 知道幾時游完, 但萬一數錯, 如游少左, 工作人員會叫你繼續游, 不過就哂左D時間

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

今早去了作水試, 約十時多到, 等候了約一小時.
    聽隔鄰師兄說, 去年沒太多人, 但要在池邊企著等, 比較混亂,
    今年改善了, 在看台坐著等, 慢慢坐著等著輪候坐隔離位推進, 等了一小時, 不過, 也算很快便過.

只可在等候時, 爭取時間拉筋伸展, 有人接落水池邊, 便差不多要落水便去了.
    我那時在五號線, 起初不多人, 後來有快者追過我, (不停追過我),
    期間偶有撞著觸碰, 應該不大礙吧.
    (因此, 不准戴手錶, 避免弄傷.)

自己游蛙式, 盡了力, 有驚喜是比自己試時, 快了兩分鐘.
    雖然應該都是不大有機會得到資格, 算是對自己有交代, 一次經驗了.   

明天水試的, 加油 !   
    (不用水試的師兄師姐, 多謝先前的資料和鼓勵 !)   

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2012-8-24 09:54 發表
    游緊果陣, 工作人員唔會提你游完未, 你要自己數lap, 知道幾時游完, 但萬一數錯, 如游少左, 工作人員會叫你繼續游, 不過就哂左D時間

今年工作人員每一百米同你take時間, 佢亦會係你最後一圈提你"最後100m"。

升級   98.8%

該用戶從未簽到

尋日下午水試, 我條線加埋我有4人, 基本上都算暢通無阻, 因為大家速度相約, 結果喜出望外, 我比預期快左完成, 以為幾大機會入圍   
    點知, 做緊cool down時見倒其他線, 有兩條魚動作好慢好姿柔, 但超級去水, 一個塘36s, 一個塘38s, 一個塘37s, 佢地一齊游, 一齊關豆轉塘, 動作基本上一致, 跟住我諗, 今屆我都係兇多吉少了     

升級   12.33%

該用戶從未簽到

回復 32# 的帖子

我係9月1日早上試水, 早上都好多人, 一條lane 可以同時間有7-8個人游,師兄所說的提示, 是需要參賽者跟工作人員說好才會有的, 我不知道原來可以這樣做, 自己數lap 數亂了, 最後幾百米只係尽力游, 到了終點我見到有個女工作人員企係度, 我埋池時佢同我講stop 游完了我才知游完, 上水睇下成績都比想像中好

升級   50.35%

該用戶從未簽到

星期日下午5點幾到, 無人, 無隊! 一半時間一個人一條 lane. watch not allowed. 一個人俞游俞慢,Last 幾 laps, 還老抽 !怪早一晚行夜山.  37分xx到, 無機會啦 !  可要求計時員在 Lap 10, Lap 14 remind timing.

升級   30.53%

該用戶從未簽到

升級   1.05%

該用戶從未簽到

34m19s
    男子隊際唔知有冇機會呢?

升級   94.8%

該用戶從未簽到

想問吓各位知唔知水試成績幾時公佈?

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 hogay 於 2012-9-4 21:44 發表
    想問吓各位知唔知水試成績幾時公佈?

9月27日   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

仲未有o解