香港長跑網  - 長跑長友

樓主: swimbikerunner

2012.9.23 爽浪香港三項鐡人挑戰賽

升級   90%

該用戶從未簽到

路線圖已經出了,可到: http://www.hktria.hk/race_map.php

升級   28.42%

該用戶從未簽到

落埋鹿頸
真係挑戰賽wo~

升級   52.3%

該用戶從未簽到

升級   40%

該用戶從未簽到

兩鐵

想問這賽事有沒有時限。可玩游水加跑步?有無指定游咩式?末試過玩。想玩1km swim & 8k run..咁係游水先定跑先?多唔多女仔玩?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 MONCHICHI 於 2012-8-3 18:57 發表
    想問這賽事有沒有時限。可玩游水加跑步?有無指定游咩式?末試過玩。想玩1km swim & 8k run..咁係游水先定跑先?多唔多女仔玩?

如果我睇返資料, 就好似冇講時限.
    游水 1km, 如果有信心完成便可以. (最好以前有試過在海游泳啦 !)

如果你參加那項水陸, 735am 開始, 另一組 815am 開始, 即有約 40min 游 1km.
    不過, 不用擔心, 即使另一組別要開始, 一般來說都是讓你繼續游, 不會捉你上水.

水陸賽事, 基本上都是游水先跑步後.
    沒有指定泳式, 多是自由式或蛙式啦, 中途轉式都沒問題.

多唔多女仔玩......
    我何平時大半都係男仔玩......
    青年組別/小鐵人, 便差不多一半半.
    或者, 這個算大賽, 或會多些女仔參與吧.

我以前第一次玩, 都係有好多疑問, 慢慢試吓, 便可以了.   Enjoy !   

升級   48.6%

該用戶從未簽到

有興趣試下繽紛組,但YY 已經沒有road bike 租了,請問各位有無其他地方有 road bike 可以租過夜呢?

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

已報水陸公開~~

太耐冇上過單車, 新娘潭太辛苦了~

升級   19.5%

奮鬥
  • 簽到天數: 16 天

報左玩半挑戰   但對單車無咩信心

升級   68.95%

該用戶從未簽到

係咪一定要去鑽石山拎號碼布?
    當日拎得唔得?
    唔就腳, 好麻煩

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 水陸偉 於 2012-8-20 19:33 發表
    報左玩半挑戰   但對單車無咩信心

我都報了半程!單車我都好驚,不過事到如今只好沉著應戰!希望平平安安!

升級   18.42%

該用戶從未簽到

原帖由 Laichi 於 2012-9-12 18:04 發表

我都報了半程!單車我都好驚,不過事到如今只好沉著應戰!希望平平安安!

你游海都好驚啦,咪一樣做到, 放心啦, 唔好係車著lock冇咁危險

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Netregistration 於 2012-9-13 00:07 發表

你游海都好驚啦,咪一樣做到, 放心啦, 唔好係車著lock冇咁危險

咦?呢位人兄係邊位?咁清楚我D瘀野既?!

而家游海冇以前咁驚了,因為通常有隻救生艇跟住最慢果個,所以我好安全呀!哇哈哈!XDD

我今場真係諗住唔著lock鞋喎!一來未踩過那400米,二來心理上安心些都好重要的!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 Netregistration 於 2012-9-13 00:07 發表

睇到師兄師姐咁講...

我半年前先開始試 lock, 科學園試過一次.
    跟住好耐冇踩, 上星期日喺公園試, 又跌親.   

我諗我九月都係唔用嘞.
    希望再練多少少, 十月可以用到啦.   

荔枝應該越嚟越勁嘞......   

升級   48.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Laichi 於 2012-9-13 08:48 發表

咦?呢位人兄係邊位?咁清楚我D瘀野既?!

而家游海冇以前咁驚了,因為通常有隻救生艇跟住最慢果個,所以我好安全呀!哇哈哈!XDD

我今場真係諗住唔著lock鞋喎!一來未踩過那400米,二來心理上安心些 ...

我想請教那400米係海拔高度定係長度??

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 doracrap 於 2012-9-13 14:18 發表 我想請教那400米係海拔高度定係長度??

400m係長度

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 doracrap 於 2012-9-13 14:18 發表

我想請教那400米係海拔高度定係長度??

勁斜的斜路!

升級   48.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Laichi 於 2012-9-17 08:49 發表

勁斜的斜路!

我唔怕,我有絶招~
    推車

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2012-9-15 23:28 發表

400m係長度

係咪上完400m之後一路係小暗斜?

升級   62.63%

該用戶從未簽到

回復 38# 的帖子

https://docs.google.com/file/d/0B75aHoISix4WSTBuOGk3X2tSRU0/edit?pli=1[url=https://docs.google.com/file/d/0B75aHoISix4WSTBuOGk3X2tSRU0/edit?pli=1][/url]

400m 後 (Elev~48m)
    落一段斜. lee段路風景都幾靚... (Elev~27m)
    之後就要一直上斜到頂. (Elev~108m)
    再落長命斜. (Elev~16m)
    回程... 1 lap 有 15km.

回程時要由 16m 爬昇到 108m, 最辛苦o係 lee 段.
    三鐵賽好似好少會行lee段路

(~以上高度只係約數)

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

冇報到大會車, 當日點入?

7點起步, 6 點前到都 ok ~~

有冇腳想廣福坐的士入? 5:45 廣福油站~