香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: swimbikerunner

2012.9.23 爽浪香港三項鐡人挑戰賽

升級   68.95%

該用戶從未簽到

有冇Ching開車去? 那邊的停車場會被封嗎?
Thx!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

升級   80%

該用戶從未簽到

痴線咖! 係污水渠口起落水...

升級   19.5%

奮鬥
  • 簽到天數: 16 天

今日一早曬死人......不過大尾督個轉項區超吾得

升級   1.58%

開心
  • 簽到天數: 1 天

頂他唔順,游游下見到一舊舊屎浮下浮下

升級   68.95%

該用戶從未簽到

搞得好差:
    1. 無場地地圖指示, 我都唔知要去邊 (不過工作人員(義工?)好幫得手, 可惜大會資源不足)
    2. 水差唔關大會事, 早幾年ITU都係果度搞, 同一碼頭, 不過人地有浮橋出D個海起步, 唔係2個碼頭D死水中間起步
    3. 游完上水好似無"踏板", 我要用手撐起上碼頭, 旁邊有個女仔無力上唔到水, 拉繩都唔太得, 最後唔知佢點
    4. 路線混亂, 指示不清, 未能分開行人/運動員/比賽中既人, D人會行來行去阻住比賽進行
    5. 無水!!! 我唔知玩長途既水站夠唔夠, 短途我個人希望游完上水一陣有水站
    6. 賽後無水派!!! 你俾"橙汁"我無用, 有樽蒸餾水會比較重要
    7. 麻煩大會尊重長途比賽運動員!! 因為佢地付出最多. 我搭車走時仲見人疏落咁捱緊返黎, 好似無人理佢地咁, 頒獎禮塞滿人, 無人開路比佢地.
    我唔知中國人習慣係咪就係咁, 香港馬拉松又係, 三鐵總會又係, 慢人永遠被人無視, 體育精神不足, 快慢都好, 太家都應該平等對待,
    所以我喜歡玩鬼佬搞既比賽多D, 佢地相對尊重每個人

升級   68.95%

該用戶從未簽到

我地玩繽紛組都覺得好亂, 見有D人比工作人員點錯路, 跑左好遠才知道
    沖線後連水都無得派.....真係口渴到想死

升級   57.67%

• 簽到天數: 34 天

大會真係衰到無人有,因我臨時安排有變,遲咗報交通旅遊巴,那天早上打電話問仲有無飛賣,嗰位小姐叫我去攞賽事包時問仲有無飛賣。第一日即去,去到問哥哥仔又老點話賣晒,仲係全香港都賣晒,只係顧自己,理得你死。
    Briefing 超衰豪無安排,跑完又無水飲,個個都揾位遮太陽。走回程去大埔仲衰,得一架旅遊巴,貨車都無部,旅遊巴邊有位放單車。
    所有野衰到爆!除咗義工,好多都好好人,但只是大會無資源,無安排。

升級   68.95%

該用戶從未簽到

我臨走先見到原來停車場遠處有地方沖身,
    完全無人有指示過

升級   16.67%

奮鬥

04年玩鐵人到依家, 我個人覺得香港三鐵總會搞賽事算係咁, 上面iou話總會搞得唔好, 我好有保留.
    起碼三鐵會如果搞到比賽, 唔會搞一d自己handle唔到的賽事, 只係本地賽手太吹毛求疪, 所以俾人總會先俾人有負面印象.

sportsoho搞跑步比賽已經唔係咁掂, 唔明點解仲有咁多人鍾個頭埋去.

升級   4.67%

該用戶從未簽到

三鐵會個D已經夠衰, 今次 Briefing是旦到真係第一次見...轉項區人來人往冇指示...一個字, 就係亂...回應樓上, 三鐵會都係非常馬馬, 自己呢一兩年都冇玩佢地...自己都好認同iou所講, 玩西人D Event真係開心D, 攪比賽者想攪好D賽事, 唔好只係睇人地點攪, 要參與下, 感受下人地點攪先得...

升級   16.67%

奮鬥

西人有搞鐵人賽? 邊場?
    尋日跑步點衰法, 有人可以講下?

升級   48.6%

該用戶從未簽到

我只跑3k,完全無指示,一路跑一路問~完全無水~

升級   68.95%

該用戶從未簽到

我唔係"本地賽手太吹毛求疪" 果總俾左錢希望做大爺既選手,
    佢每項比賽連一張基本既地圖都無, 叫人點好?
    其實一早網上公布每項比賽都有一張獨立路線地圖而經可以幫到好多
    我到果朝都未肯定究竟係游先定跑先
    水係關乎安全問題, 無水會出事架

我參加左差不多10年各項大小比賽, 亦有去過幾次外國跑全馬,
    以跑步為例, 渣打雖然資源充足, 但評語大家心中有數,
    我享受細會既比賽, 雖然無乜資源, 但係佢地好為運動員著想.
    好似AVOHK水塘杯, 我玩足咁多年, KING OF THE HILL, 見大會要抬水上山, 大家都會守望相助慳住用水留俾後面既人,
    大家都唔使人服侍一樣好開心, 因為人地統籌準備得好

升級   16.67%

奮鬥

原帖由 iou 於 2012-9-24 20:07 發表
    我唔係"本地賽手太吹毛求疪" 果總俾左錢希望做大爺既選手,
    佢每項比賽連一張基本既地圖都無, 叫人點好?
    其實一早網上公布每項比賽都有一張獨立路線地圖而經可以幫到好多
    我到果朝都未肯定究竟係游先定跑先
    水係關 ...

香港三項鐵人總會, 每次比賽前都有出完整地圖喎, 依場冒牌「一年一度賽事」我無玩就唔清楚啦.

同埋上面師兄話西人有搞三鐵賽喎, 香港有邊一場西人搞的三鐵賽呀, 我印象中唔記得有囉.

玩比賽我自己睇牌頭好重要, 個D謀利團体, 玩少場都罷啦, 係咁多人盲鍾鍾報名, 真係唔明點解.

升級   4.67%

該用戶從未簽到

樓上師兄,無意爭論,不過想你睇清楚我寫咩,我話西人D Event......咩Event? 自己去感受下,我覺得好玩可能你覺得沒趣......
    各大總會屬會團體咩牌頭牟利非牟利都唔係咁重要(對我黎講)最重要玩得開心,有獎羅就係bonus;攪手牟利非牟利都唔係問題,攪得好唔洗講自自然d人會黎玩,市場會有公論,相反,會慢慢少人提少人玩。

升級   11.58%

該用戶從未簽到

小弟第一次發言,先say hi 先!

老實個比賽真係攪得唔好架,我肯定係其中一個大鍋既受害者.我仲發左封信比賽會.

"本人當天是參加個人水陸兩項的健兒, 下水等了一會才響號,原因來是通電通知大會開始,其實會否通了電我們才下水呢,因技術錯誤要參賽者在水中踏泳,其實是有點消耗的.

上水後我應跑8公里路程.我問在場的工作分流舉指示的工人員應往那跑,他問我全程定半程,我答我是水陸全程,他便指示了我往十五公里的路段,(即三門仔方向,三項鐵人的超級組路段).

沿途我問過很多工作人員路段已跑了多少公里(超過十多個),在場的任何一個也不知道.跑的中途也沒有什麼同組選手,自我的步速上也感覺要到了到了折返點或同組對手,但都沒有遇到.

到了三門仔折返時我一個同組對手也看不見便知道不妙,我便停下問一位工作人員,她立即通電到總部,知道我被誤導,那位工作人員相當有善,立刻找些運動飲品補給給我.幸好有那支額外補給,才能使我有額外的體力完成這額外賽事.

更不幸的沿線我看見一位同組的選手,得知大家也被誤導.只好無奈的跑回終點,

本人希望借今次的經歷給賽會,明年我再來參賽時會有一個更成熟的比賽安排."

而且中途幾時有水冇人知,跑左幾多又唔知.對運動員黎講真係好差架,

不過可以既大家將見到既問題同返佢地講,比佢地吸收經驗,下年再做好0的啦.

因為香港要有好多比賽,運動係香港先可以成為氣候既其中一個條件

香港可以發展自己一個運動產業,香港要有好多好多運動比賽,咁亞太區成日都有人黎我地到參加,而香港又多d人參予運動賽事,

講多左,不過我想見到.

升級   16.67%

奮鬥

香港d賽事, 最多收你兩三百蚊港紙報名費, 但又要搞到外地收兩三百蚊美金報名費水平的賽事, 真係有d搞笑.
    sportsoho整色整水搞比賽就話搞得好, 三鐵總會規格正式, 唔搞氣氛就話唔好玩, 正正代表本地賽手主要都係流於嘿嘿哈哈, 根本無睇下正式賽事要求係點.

所以鍾意嘿嘿哈哈的, 今次咪中曬蕉囉

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 snail 於 2012-9-26 18:03 發表
    香港d賽事, 最多收你兩三百蚊港紙報名費, 但又要搞到外地收兩三百蚊美金報名費水平的賽事, 真係有d搞笑.
    sportsoho整色整水搞比賽就話搞得好, 三鐵總會規格正式, 唔搞氣氛就話唔好玩, 正正代表本地賽手主要都係流於 ...

snail兄, 咁你又唔好咁講, 首先, 總會搞嘅係就係比較standard, 但都一定有捧場客; 而sportsoho搞嘅, 其實idea也甚好, 如果係錢嘅問題, 唔該下次收費d, 但係要清楚嘅, 係選手們要求嘅, 係一個有質素嘅比賽