香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

[請教] 最平最實用既GPS錶

升級   0.53%

該用戶從未簽到

小弟係平時自己跑下既姐,
但係都想買隻GPS錶可以計下時, 速度, 距離個D, 增加自己既動力
上網爬過下文都唔係好搵到邊隻錶係平D又實用..
910XT個D要$2XXX真係買唔起
有冇D係AROUND $1000又好用架呢?
唔該
+1 0
上一篇︰運動創傷與治療之足球下一篇︰[請教]新手跑步減肥

升級   17.67%

該用戶從未簽到

會唔會考慮較平嘅智能電話? 千多元android機配六七十元2g data plan 都work.但細圈明顯效果比手錶差。有d app / 電話型號配搭可能連data plan 都唔洗,唔肯定。

升級   0.53%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2012-7-6 00:45 發表
會唔會考慮較平嘅智能電話? 千多元android機配六七十元2g data plan 都work.但細圈明顯效果比手錶差。有d app / 電話型號配搭可能連data plan 都唔洗,唔肯定。

我有智樂電話既, 就係怕PPLS既2.75G用出來效果差.. 乜唔會?
錶既話係咪1000$左右冇乜選擇..

升級   17.8%

該用戶從未簽到

用甚麼網絡甚至唔用任何網絡
都唔會影響到GPS的精確度

升級   0.53%

該用戶從未簽到

原帖由 1678 於 2012-7-6 13:35 發表

乜唔洗用DATA架?  我用GS2既

升級   17.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cckjanik 於 2012-7-6 14:00 發表

乜唔洗用DATA架?  我用GS2既

單純GPS定位點會要用DATA
要用的話個D GPS錶又用咩網絡

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 1678 於 2012-7-6 13:35 發表

但係 Android 既定位,
    除了 GPS 之外, 亦都可以用 Mobile Network 訊號黎輔助.

當然本身 GPS 係唔需 Mobile Network 既 Data, 而且亦都算好準確. (除非有石屎遮頭見唔到天, 收唔到衛星)

升級   0.53%

該用戶從未簽到

:O 原來係咁架  等我試下用電話先
    如果真係買錶, 最低budget多少?

升級   17.8%

該用戶從未簽到

原帖由 炒炒 於 2012-7-6 18:13 發表

但係 Android 既定位,
    除了 GPS 之外, 亦都可以用 Mobile Network 訊號黎輔助.

當然本身 GPS 係唔需 Mobile Network 既 Data, 而且亦都算好準確. (除非有石屎遮頭見唔到天, 收唔到衛星)

手機網絡最大幫助只係幫你快D對到GPS訊號
    如果真係要用到手機網絡做定位,個誤差會非常之大

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

Outbound Run 系1000蚊, 無心跳帶

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 1678 於 2012-7-6 20:07 發表

所以我說手機訊號用黎輔助

升級   5.26%

該用戶從未簽到

原帖由 1678 於 2012-7-6 20:07 發表

接近所有電話, 都係用AGPS, 但"俗稱"都係GPS

利用發射基站訊號, 配合GPS訊號進行定位

AGPS 定位的準確度, 一般較民用GPS定位高, 因為除了以GPS訊號外, 亦利用發射基站原理以三角數值計算位置, 予以加減

誤差大應該係對電話AGPS存有誤會

升級   27.67%

該用戶從未簽到

Niki new watch ...around $13XX

升級   63.67%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2012-7-7 23:01 發表
    Outbound Run 系1000蚊, 無心跳帶

邊度有售? 有冇即時pacing?

升級   26.84%

該用戶從未簽到

師兄, 我前日幫friend 係外國網訂左隻 Nike GPS watch, 但佢之後話買果第二隻,如果你有興趣我可以唔開packing 全新讓俾你, 加條 Polar Nike+ 帶可以 check 埋心跳. 你有興趣 PM我啦. Thanks.

升級   50%

該用戶從未簽到

尖沙咀Nike shop有得賣$1299 !!!
    點解要係外國訂???

升級   26.84%

該用戶從未簽到

佢就係貪果一百幾十,哈哈哈哈。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Thales 於 2012-7-24 22:44 發表

邊度有售? 有冇即時pacing?

問題不是它沒有即時pacing, 而是它只有即時 pacing, 沒有由開始至你看錶那時的平均 pacing.