香港長跑網  - 長跑長友

[請教]新手跑步減肥

升級   0.53%

該用戶從未簽到

基本資料
重: 157磅
高: 171CM
運動: 本身有踩開單車, 2-3次/WEEK
但可能唔係操車, 冇乜特別減到肥
想跑下步增加減肥既效率

想請教下開頭要跑幾長? OR跑幾耐?
我跑20MINS左右條氣就頂唔住要停1-2MINS
再跑多10MINS左右就冇乜動力了...

想知練跑既時候, 係咪一停就會冇用?

希望有師兄教路

升級   44.74%

該用戶從未簽到

想燒脂要連續跑30~45分鐘, 而且必須係慢跑 (要覺得有d喘氣但仲講到野). 加油!

升級   0.53%

該用戶從未簽到

升級   26.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 5 天

ching,您BMI都只係24左右~~唔洗點減架喇,您去做吓GYM. 練吓肌肉吧~
    仲有,跑跑下停咗. 係唔會<即刻冇用>啲.  您跑到無氣咪行吓, 有返D氣. 咪再跑.
    只要您keep住做30-45分鐘就ok了.不過,您個heart rate要到60-70% (average)

升級   0.53%

該用戶從未簽到

原帖由 wychong82 於 2012-7-6 15:11 發表
    ching,您BMI都只係24左右~~唔洗點減架喇,您去做吓GYM. 練吓肌肉吧~
    仲有,跑跑下停咗. 係唔會啲.  您跑到無氣咪行吓, 有返D氣. 咪再跑.
    只要您keep住做30-45分鐘就ok了.不過,您個h ...

但係有肚腩, 肥仔波
    做GYM會比較好?

HEART RATE方面可以點CHECK?

升級   26.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 5 天

如果,想減肚腩就無法喇。您慢跑吧∼∼keep住個heart rate 在65﹣75﹪左右。
    heart rate 計算法有兩種:
    (220﹣age)<﹣Max Heart rate * 65-75﹪
    (220﹣age﹣reset rate)* 65-75﹪+reset rate
    至於,heart rate 方面可以點CHECK?
    1.用heart rate monitor,如polar, gamin 錶+心跳帶
    2.在跑步機上。等等...

同埋,做GYM係會練習肌肉。等您睇上來firm D,線條令D。