香港長跑網  - 長跑長友

有關跑鞋一問

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

較早(約1星期)之前, 買左對 Asics Gel Nimbus 10, [US 9.5, CM 27.5]但係我個腳既長度係約25 cm , 同對鞋相差2.5 cm有多[約0.98吋]請問買鞋果陣買左過大size對跑步訓練有沒影響??定係我頭幾次著黎訓練唔係好慣呢??

[[i] 本帖最後由 大隻添跑手 於 2008-9-5 10:51 編輯 [/i]]

升級   46.32%

該用戶從未簽到

其實平時師兄著什麼碼的鞋?一般因應鞋款會有上下跳一至兩個碼而已!如2.5cm已是5個碼了,可以爬龍舟了!師兄買時沒有試穿的嗎?穿後鞋頭是否有2.5cm的虛位?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 tkytea 於 2008-9-4 14:36 發表
    其實平時師兄著什麼碼的鞋?一般因應鞋款會有上下跳一至兩個碼而已!如2.5cm已是5個碼了,可以爬龍舟了!師兄買時沒有試穿的嗎?穿後鞋頭是否有2.5cm的虛位?

1cm先係一個碼,0.5cm係半個碼
    佢係買大兩碼半

升級   0%

擦汗

原帖由 tkytea 於 2008/9/4 14:36 發表

平時著 US 9 [大兩個碼]

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I have two sizes of running shoes ~ 10 and 10.5.   Size 10 is my normal size, I use it for short runs and V02 runs.  Size 10.5 is for LSD and marathons because my feet (other runners too) usually get swollen up by mile 10 (17 km).  Even I wear 1/2 a size up, I still end up having black toenails sometimes.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2008-9-3 22:41 發表
    較早(約1星期)之前, 買左對 Asics Gel Nimbus 10,

但係我個腳既長度係約25 cm , 同對鞋相差2.5 cm有多[約0.98吋]

請問買鞋果陣買左過大size對跑步訓練有沒影響??

定係我頭幾次著黎訓練唔係好慣呢??

TIM ching, 你穿了Nimbus-10跑步的感覺怎樣? 我亦剛買了一對, 不過好像不太適合我 (見樓上post). 慘!! 慘!! 慘!! 老婆知道實話我浪費她的錢, 因鞋是她送的.

升級   0%

擦汗

原帖由 kopo1128 於 2008/9/5 09:21 AM 發表

TIM ching, 你穿了Nimbus-10跑步的感覺怎樣? 我亦剛買了一對, 不過好像不太適合我 (見樓上post). 慘!! 慘!! 慘!! 老婆知道實話我浪費她的錢, 因鞋是她送的.

對鞋太大了, 點算??

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2008-9-4 18:07 發表
    對鞋太大了, 點算??

Try lacing your shoes the way they show in the 5th video, see if it helps.

Link

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 5/9/2008 09:21 發表

Kopo兄,試過對鞋先,每個人都唔同嘅!