香港長跑網  - 長跑長友

遊雲跑舍

升級   16.67%

該用戶從未簽到

這次回港,偶然之下認識了一堆跑步朋友,想起以往在港也只是一個人默默的跑,高興之餘亦感到有點不可思議。
原來香港愛跑步的人絕不算少。
縱使空氣質素,地理環境都稱不上優越,肯犧牲工餘或課餘寶貴時間來做這種基本上可以叫做攞苦黎辛的運動的人仍數之不盡,令人感動。

前陣子,在斧山在哂草灣結伴流汗是痛快的,Mill, Bun, 堅, Steven, NC...都是很好的跑友。

跑步雖是個人運動,卻不是孤獨活動,有個伴拉筋也開心點。

突然想寫Blog
不過我從來沒有寫過Blog
看到其他跑步網友有自己的園地去細說自己鍛煉的辛酸趣事,很好看,也很好玩
就心癢癢想試試寫寫看

總要介紹一下自己吧,我想。
朋友們通常叫我edwin,也有叫我游雲的,沒所謂。
是一位因工作關係現居澳洲的香港人,認真點跑步也只是三四年前的事,參加了墨爾本一個小型跑步會,跟操之餘也有跟隊出賽,不過我是別人跑完又cool完down再換好衫才剛剛沖線志在參與的小角式而已。
不算努力訓練的人,一週工作六天總是個好藉口…
唔,這樣說下去會好叨嗦
不如point form啦

名字:   Edwin
居住地:    澳洲墨爾本
職業:   醫療專業,也當過記者
每週跑步里數:   ~25-35km
善長距離:   10km
個人時間:   5km:19:22(track)
                    10km:40:38
                    半馬:96:12
2009目標:   10km sub-40 mins
最愛跑手:   Lee Troop, Craig Mottrom, 李致和
最愛跑鞋:   Ascis Kayano (training), Ascis DS Racer(racing)
跑步最愛music:   陳奕迅
跑後最愛食物:   壽司(健康低卡之餘又高carbohydrate和omega3)
第二最愛 :   籃球乒乓波同Golf
受傷不能跑時的活動:   看書(村上春樹迷)看武俠看戲上網

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   16.67%

該用戶從未簽到

Ken
真不巧,已回澳了,否則必跑

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

遊雲兄,你個部落格個名好有詩意好正呀。
小弟只是一個跑步初哥,以後要多多向ching學習。

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-9-4 15:29 發表

吓﹗閣下呢一兩日回澳洲?幾時會再回港?香港長跑網,都有位版主現在澳洲讀書的。

已聯繫了,Michael所住地不遠我,應有機會見見跑跑

跑步機:
我都想黎....不過遠得滯,成九千公里...

大圍:
我會系到時不時post D 系统式的訓練programm,到時交流下

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 4-9-2008 15:20 發表
不過我是別人跑完又cool完down再換好衫才剛剛沖線志在參與的小角式而已

善長距離:   10km
個人時間:   5km:19:22(track)
                    10km:40:38
                    半馬:96:12
2009目標:   10km sub-40 mins

嘩...edwinc 兄, 40零分走10k, 係澳洲原來係小角式? C兄之10K時間已經唔錯啦, 小弟年頭死跑爛跑都慢過閣下....不過小弟因工作關係都曾短留於悉尼, 見到D當地人士都係大大件, 當地真係有咁多高手? 唔好咁謙啦,  尼度有好多有心人, 都係為追求自己既目標奮鬥, 多D上黎, 也感謝C兄的分享.

升級   0%

該用戶從未簽到

edwin兄, 真犀利, 話開blog就即刻開blog, 話用中文寫blog, 就真係...

真好, 又多個澳洲代表開blog, 多d update跑步訓練資料吧

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-9-4 16:41 發表

嘩...edwinc 兄, 40零分走10k, 係澳洲原來係小角式? C兄之10K時間已經唔錯啦, 小弟年頭死跑爛跑都慢過閣下....不過小弟因工作關係都曾短留於悉尼, 見到D當地人士都係大大件, 當地真係有咁多高手? 唔好咁謙啦,  尼 ...

咦! Sydney人喎,Sydney長跑都好hit,好多猛人架,有機會搜刮下啦

真架, 我五月跑左次維省既10km錦標賽...500多名跑手我時間40分半好似排到350打後,仲俾一堆人lap左(一個lap3km!),真係好灰....頭十個都under 30 mins...省級咋,都未係全國級數添
不過個人認為如果係香港做既時間會慢D,如果有跑泰基相信都只會around 42/3 mins...之前八月在港練跑時又焗又濕,條氣無咁順,真係會打個折扣

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-4 16:58 發表
edwin兄, 真犀利, 話開blog就即刻開blog, 話用中文寫blog, 就真係...

呵呵...係香港做過記者既我,中文先係强項...英文只係必要時用來濫竽充數啫

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2008-9-4 19:46 發表

呵呵...係香港做過記者既我,中文先係强項...英文只係必要時用來濫竽充

遊雲兄,係真唔真呀? 唔好老點wor! 019_咦.gif

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

記者與"醫療專業"兩者很極端, 唔通現在是寫有關"醫療專業"

以前是邊一類的記者 狗仔隊

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-4 21:48 發表
記者與"醫療專業"兩者很極端, 唔通現在是寫有關"醫療專業"

以前是邊一類的記者 狗仔隊

狗仔隊要跑得快麻! 講笑啫...我唔追星,實行三日就炒我啦
我大學唸的是放射醫學,畢業後無做本行,於有線做了半年專題記者之後到澳洲重操故業...想來的確是兩種頗不同的工種,不過這才有趣

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Hi Edwin hing,

Welcome to longrun.hk!  I also live overseas in Las Vegas.  My Chinese isn't as good as English especially in typing.  Please come in more often to "blow water" ar.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-4 21:37 發表

遊雲兄,係真唔真呀? 唔好老點wor!1841

遊雲兄:
真係對唔住呀,係我搞錯咗,其實我中文同英文都係咁屎,只係當時感覺上記得好好似唔係咁寫,現在已經知道ching是100%正確的,請原諒小弟未經求證公開亂講說話,請受小弟扣頭認錯。 跪拜禮new.gif

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-9-5 03:15 發表
Hi Edwin hing,

Welcome to longrun.hk!  I also live overseas in Las Vegas.  My Chinese isn't as good as English especially in typing.  Please come in more often to "blow water" ar.   

runner兄,睇過閣下留言就知你係個經驗跑手,對運動創傷方面亦有心得,大把野跟你學
其實我唔俾你好,我係用手寫板打中文,好慢好辛苦....prefer用英文多D,不過始終用中文有感情,溝通起來有feel好多
原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-5 09:40 發表

遊雲兄:
真係對唔住呀,係我搞錯咗,其實我中文同英文都係咁屎,只係當時感覺上記得好好似唔係咁寫,現在已經知道ching是100%正確的,請原諒小弟未經求證公開亂講說話,請受小弟扣頭認錯。1843

大圍:
大家跑手, 快人快語, 點駛認錯架! 仲叩頭添? 真係折煞兄弟勒

升級   16.67%

該用戶從未簽到

遊雲跑舍 05-09-2008

每次回港度假都會肥了一圈,這次也是。
我可以咬緊牙關十公里衝到尾,但對美食的意志力比地心探險記那片把主角們摔進地底的甚麼水晶雲石還要薄得多。
坐在椅子看見自己的肚腩就似羅拔臣啫哩般晃動真的叫我欲哭無淚,想起要無故負磅跑步更加心如死灰。
所以就算才剛下機,也急忙開MSN看看都是在Melbourne居住的Longrun跑友Michael在不在線。
要盡快復操啦不能躲懶。
….Yes! He’s online.

我問:
“Michael, do you have school tomorrow?”
“no,  I don’t have”
“how about going for a run tomorrow? I haven’t started working”
“that’s great,  where to?”
“Princess Park, 10am see you there”
“ok!”
哈,這麼簡單就在南半球和素未謀面的北半球人Michael相約跑步,真有點不可思議。
喝杯牛奶,睡個飽足,準備明天早課。

Princess Park位於市中心外圍,雖樹木林立交通亦十分便利。因為鄰近著名學府University of Melbourne,不少大學生課前課後也來運動一下,令本身環境幽美的公園添上一抹書香,使Princess Park一直都是緩跑者的好去處。
環抱一片綠茵的是一條大約3.8km近乎平坦的跑道,主要是沙地和瀝青路,是練跑者的好朋友。

早上因交通改道的問題我遲了廿分鐘才到達,見到Michael時連忙道歉,他笑笑口說不要緊。Micahel 為人斯文,是位頗有書卷味的學生,年紀比我輕大約….總之太多啦。
這天天氣不算太冷,氣温大概十五,六度,是我在港時的幾乎一半。想起三天前才在香港的斧山道熱跑,今日就於Princess Park寒奔 一冷一熱。唔跑步都玩冰火?

我們一邊寒喧一邊拉筋後走了一圈(3.8km),以閑談速度熱一熱身,然後用大約5:15/km慢跑一圈多一點,最後以大約4:15-20/km衝一段2.5km,然後cool down。總共跑了大約11.5km

我發覺自己的狀態明顯跌watt,最尾一段竟感吃力,真的要加把勁才可。

跑完我們開車到唐人街一間日式餐廳吃午飯,期間我力邀Michael到我所屬的跑步會跟操(嘿,踢入會!)。他亦感興趣,說下星期四應該有空到一到。真好。澳洲香港人多,跑的人卻少,港人跑手我幾乎未遇過,現在至少有一個了。