香港長跑網  - 長跑長友

樓主: edwinc
打印 上一主題 下一主題

遊雲跑舍

升級   0%

該用戶從未簽到

edwin ching 既文筆真係好正 ~~~
另外想問 ching 一年會番HK幾多次ga?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 8/9/2008 17:00 發表

好! 有氣魄
就封你做征日大元帥, 賜跑鞋二十對, gel二百斤, gatorade二千升, 另加longrun衫褲一百套, polar watch百隻, i pod百個, 頭帶千條
即日起行!

嘩!攞咁多野去點跑得到呀?人哋以為佢走水貨拉人兼充公就慘啦!

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-9-8 18:32 發表
edwin ching 既文筆真係好正 ~~~
另外想問 ching 一年會番HK幾多次ga?

無定, 平均一年多D一次倒 la

升級   0%

該用戶從未簽到

edwin兄, 請問你張頭像是你家中小狗嗎 你把牠扮成人

還是攝於一幅puzzle ???

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-8 20:57 發表
edwin兄, 請問你張頭像是你家中小狗嗎 你把牠扮成人

還是攝於一幅puzzle ???

是犬兒
我將佢至愛既被單捲係佢身上, 點知佢坐起身扮神氣, 成個skywalker咁, 米幫佢影張型仔相...不過其實佢得2kg重...

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 edwinc 於 2008-9-8 17:00 發表

好! 有氣魄
    就封你做征日大元帥, 賜跑鞋二十對, gel二百斤, gatorade二千升, 另加longrun衫褲一百套, polar watch百隻, i pod百個, 頭帶千條
    即日起行!

繼九龍東皇帝,長跑網又多一位南半球皇帝,
    海外皇上更大手畢啊!

升級   0%

難過

原帖由 edwinc 於 2008-9-8 21:12 發表

是犬兒" />
    我將佢至愛既被單捲係佢身上, 點知佢坐起身扮神氣, 成個skywalker咁, 米幫佢影張型仔相...不過其實佢得2kg重...

2kg咁輕,係BB嗎?
    我隻西施是十三歲的BB女,跟你的犬兒貌似.

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-9-8 22:23 發表

2kg咁輕,係BB嗎?
    我隻西施是十三歲的BB女,跟你的犬兒貌似.

十三歲仲叫BB?? 老來嬌?
    犬兒老狗一隻(10歲), 幾年前見佢流浪怪可憐而收留下來的

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-7 22:04 發表

米高兄進步神速, 閒閒地都三幾十K, 好堅!

其實中間都停左唔少,途中又出老千"對"左兩packs Gel 才沒有撞牆。
    不過我都漸漸對跑畢全馬(被cut off 前)加添了信心 。

原帖由 edwinc 於 2008-9-7 22:12 發表

32k? 咁勤力!?
    st kilda靚係靚, 不過唔多人咩? 你果邊下晝有無落雨? 呢邊落左陣dog shit呀
    揾日叫埋你跑下Tan, 皆因我20/9有場接力跑係果度賽, 試試腳先

都幾多人下呀,狗都有不少,還好沒有踩"地雷"~
    下晨city都有少少雨,不過我早就跑完,所以也沒有中"天雷" ~
    搵個星期五一齊跑tan都好~
    另外, 昨日那個half mara 後,AV winter series 已結束了,要等半年先可以玩。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2008-9-8 01:00 發表

登錄/註冊後可看大圖

好! 有氣魄
    即日起行!

Thank you very much, My Highness!!  Could I have a request?  Can I switch polar watch to Garmin 405 instead!

升級   0%

難過

原帖由 edwinc 於 2008-9-8 22:41 發表

十三歲仲叫BB?? 老來嬌?
    犬兒老狗一隻(10歲), 幾年前見佢流浪怪可憐而收留下來的

在小妹心中,永遠是BB,小狗好似長不大的小孩子.
    你收留它真有愛心,點知道它10歲呢?

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-9-8 23:27 發表

在小妹心中,永遠是BB,小狗好似長不大的小孩子.
    你收留它真有愛心,點知道它10歲呢?

獸醫估既...

升級   16.67%

該用戶從未簽到

遊雲跑舍 09-09-2008

個半月來第一次跟隊操練,和一班出生入死的隊友久別重聚,心裡很是高興。
    Coburg Harriers是我所屬小隊,如果將維省(主要墨爾本區)當成香港的話,Coburg Harriers就像十九區其中的沙田區禾輋小隊同樣分量。我們逢星期二、四跟白頭教練supercoach Brian訓練,風雨不改,嗯,真的風雨不改。記得以前曾經問過如果training day下大雨怎樣。Brian笑說:“Then you get wet! Hahaa” 起初以為說笑,結果到現在不知在風雨裡狂奔了多少次!

是日雖然微有冷意,但清風送爽,也不失為trainnig良日。
    黄昏六時開操,人數大約有三十。場地是自己跑會主場的Harold Stevens track,是屬於自己跑會的田徑場,所以每次training都似包下整個場地,感覺十分奢侈。
    集訓包括大約四十分鐘的“指定”active warm up系列(三個圈慢跑 warm up, 十分鐘肌肉鍛煉(像球隊那種練法),十五分鐘拉筋,再來十次來回短跑,其實已夠累人),每次必做。然後是Chef Special 的主菜,最後兩至三個圈cool down。頗有系統的program。
    今天的主菜是speed training!
    媽的,幾乎兩個月沒操,一來就speed training? 要我命也。
    “Brain,我剛復操,令晚可否做endurance training?”我申訴。
    “噢,說得也對呢,呵呵,不過上訴駁回。”
    嗚~~~~!

其實active warm up 之後我雙腿已有點累,聽見今晚要做的竟還是200m衝刺,自知死期不遠矣。
    一行卅人在跑道中段開始衝200m,然後橫越運動場慢跑~80m,到同一起點再衝200m。不停地來回疾衝十二分鐘,小休兩分鐘後重覆再做一set,呼,真要命!
    頭兩次200m我未找到步伐,氣也不順,以48秒左右走完還要在慢跑一段大力喘氣。不過四五輪之後道氣開始順,手腳又放開了,就加速至平均46秒衝完200m,第一set完結時總共跑了八次200m連80m jog。

休息兩分鐘期間調息了呼吸,拉鬆肩膊。第二set一開始就衝了個43秒,之後幾個200m都維持在44秒左右。雖然有點辛苦,但跑姿呼吸各方面都漸入佳境,便加快步速,死跟我隊友兼老友阿Mark。Mark聞聲知我後上力追也加快速度,兩人前後緊貼又衝了幾個二百。到最後一輪我加重擺手,咬牙疾奔,結果還是讓他在彎道放了出來,我只能望著他强而有力的雙腿食塵…雖然最後一個200m我跑出了38秒。
    結果在第二set完成了九輪200m連80m jog。
    跑完大家一邊喘氣一邊互拍手臂,然後一起慢走兩個圈cool down,談談近況說說是非,一樂也。

今天感覺狀態還好,只是leg speed比放假前慢了不少,不過相信train多幾次就會重新上力。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 53# 的帖子

高手高手   

ching 不單是跑步高手, 在文筆方面更加是 , 現在有沒有在中文報章或雜誌撰稿? 如果沒有就真係浪費了這非常好的文筆.  一路看ching的文章, 真的有如置身在澳洲田徑場

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-9 20:48 發表
    高手高手   

ching 不單是跑步高手, 在文筆方面更加是 , 現在有沒有在中文報章或雜誌撰稿? 如果沒有就真係浪費了這非常好的文筆.  一路看ching的文章, 真的有如置身在澳洲田徑場 hjhgjygjyg ...

沒有了, 現在基本上棄文從武(跑)

升級   16.67%

該用戶從未簽到

遊雲跑舍 11-09-2008

工作非常忙碌,昨夜又睡不穩,讓我在神聖的田徑場上連打三個大呵欠,當真罪過~~~善哉善哉!
    星期六有場9.6km比賽,本想於今晚操練時留一留力,誰知一開操就發覺不是留力跑,而是無力跑!灰~~~
    三個圈慢跑和routine active warm up 後老大Supercoach Brian下達任務指令:
    Running 3rd lane,
    Three sets---5 mins rest between each set
    1st set: 800m steady run, 200m jog recovery, X 2
    2ndset: 600m steady run, 120m jog recovery, X 3
    3rd set: 400m fast, 120m jog recovery, X3
    Plus 3 laps warm down

真傷腦筋,又是speed intervals。無計,誰敢逆Supercoach之意!?
    跑頭半個圈已發覺今天雙腿非常頑固,腳步展不開來,閃電被1st group狠狠的甩開,第一個800m跑了3:11。比起帶頭的2:30和1st group的2:45慢很多。200m jog沒有給我帶來很大幫助,第二個800m跑出龜速3:14,較自己5km pace還要慢。
    第二set 600m intervals更辛苦,jog recovery 減到120m,吃不消,大腿四頭肌不斷在投訴,平均要2:24跑600m。
    第三set 400m intervals狠下決心,誓要死咬1st group尾。第一個400m衝了1:23緊隨其後。誰知第二個400m力竭,跑了1:28,又被1st group拋棄,很可憐。反正給甩了,最尾一個recovery jog放得很慢,決定爆一爆最尾一個400m。1:19!咬緊牙關去衝也只得1:19?有點難過。
    似乎在個半月假期裡真的應該做些speed intervals,在港練得太悠閑了。現在雖然體能尚可,但雙腳欠缺速度感,leg speed減退不少。

Leg speed 就像女朋友,不能take it for granted。沒哄沒氹一輪就自然會鬧脾氣,對你不理不睬。要重上軌道非花一番心血不可。

Stats:
    Main set of training
    1st set: 2X800m (with 200m recovery)
    3:11, 3:14
    2nd set: 3X600m (with 120m recovery)
    2:20, 2:25, 2: 27
    3rd set: 3X400m (with 120m recovery)
    1:23, 1:28, 1:19

升級   16.67%

該用戶從未簽到

遊雲跑舍 13-09-2008

今天是跑會的Club handicap run,可能有朋友未參與過handicap run,我就在這裡稍作簡介。Handicap run就像Golf的handicap一樣,目的是讓不同程度的跑手都有爭勝的機會。機制是每位跑手都被給予一個Handicap minutes,“0 min” 跑手先走,“2 min”跑手慢兩分鐘開跑,“10 min”就慢十分鐘如此類推。

而跑手被賦予的時間由一位“Handicapper”負責,作為Handicapper的人會跟據跑手的往績、狀態等的因素去估計各跑手的完成時間而設定每人的Handicap mins 。

假設Longrun有一個10km的handicap run,我被估計能以42mins完成,Miller兄大約37mins,大圍兄48mins。比賽中就由大圍兄先走,我6mins後起跑,Miller兄總共11mins後跑。三人途中有逃有追,大圍兄驚被追到就會拼命走,我要追大圍又怕Miller所以又要搏命,Miller要追過所有人又不能放慢,三人各施解數,鬥到最後幾百米去爭一日之長短!

三個人跑也覺緊張,何況是廿多人參與的比賽呢!

較之平時勝負早分的比賽,這種形式會有意思得多。勝出的人通常是不斷進步的人,繼而鼓勵跑手挑戰自己,亦能使平常“陪跑”的朋友燃起鬥志積極與高手爭雄,是一種不錯的比賽形式。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 13/9/2008 20:02 發表
    遊雲跑舍 13-09-2008

今天是跑會的Club handicap run,可能有朋友未參與過handicap run,我就在這裡稍作簡介。Handicap run就像Golf的handicap一樣,目的是讓不同程度的跑手都有爭勝的機會。機制是每位跑手都被給 ...

咦!咁我哋個網唔知有無得諗呢?

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-9-13 21:13 發表

咦!咁我哋個網唔知有無得諗呢?

其實可以, 只要有個好handicapper去analyse跑友資料做設定就得
    不過網友唔似跑會, 我地隊友間成日一齊操, 知道狀態, 又有好多比賽成績去參考, handicap誤差細

網友間就唔同, 狀態同實力就比較難測, 相信handicap都會出現一定上落
    不過只要大家志在比賽, just for fun 既話係no problem既
    好過約跑次次都一係快到無影, 一係大墮後無心機丫

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 13/9/2008 21:37 發表

其實可以, 只要有個好handicapper去analyse跑友資料做設定就得
    不過網友唔似跑會, 我地隊友間成日一齊操, 知道狀態, 又有好多比賽成績去參考, handicap誤差細

網友間就唔同, 狀態同實力就比較難測, 相信hand ...

Right,各位版主,諗吓有無得攪。